Antena 3 CNN Externe „Credeam că sunt dus afară ca să fiu executat”. Dezvăluirile opozantului rus Kara Murza după schimbul de prizonieri dintre Rusia și SUA

„Credeam că sunt dus afară ca să fiu executat”. Dezvăluirile opozantului rus Kara Murza după schimbul de prizonieri dintre Rusia și SUA

Vladimir Kara Murza
Vladimir Kara Murza, unul dintre cei mai importanți opozanți ai lui Putin. FOTO: Profimedia Images
de Bianca Chirilă    |    04 Aug 2024   •   14:31

Vladimir Kara Murza, unul dintre cei mai importanți opozanți ai lui Putin, care a fost eliberat în cel mai mare schimb de prizonieri dintre Rusia și Occident de la Războiul Rece încoace, a declarat pentru Sky News că în momentele în care a fost scos din celula sa credea că e dus afară pentru a fi executat.

Vladimir Kara Murza a declarat că în ziua în care a fost luat din celula sa din închisoarea din Siberia pentru a fi transferat în capitala rusă nu știa că face parte din schimbul de prizonieri.

„În noaptea în care am fost scos din celula mea din Siberia am fost aproape sigur că voi fi dus afară pentru a fi executat”, a declarat el după ce a fost eliberat.

Cetățeanul britanico-rus ispășea o pedeapsă de 25 de ani pentru trădare și petrecuse peste doi ani în închisoare, în Rusia.

În acest timp, Kara Murza a spus că a vorbit cu soția sa o singură dată și cu cei trei copii ai săi de două ori în doi ani și patru luni.

El s-a reunit, în cele din urmă, cu familia sa.

Adresându-se celor care au criticat schimbul, Kara Murza a spus că singurul lucru care contează este că mai mulți oameni au fost salvați prin acest acord.

„Deciziile ușoare vin doar în dictaturi, unde totul este decis de o singură persoană, dar într-o democrație sunt întotdeauna dificile”, a spus el.

„Mă voi întoarce în Rusia”

În ciuda faptului că a părăsit Rusia, Kara Murza a spus că este sigur că se va întoarce într-o zi și că este conștient și de pericole.

„Cuvântul 'sigur' nu este un cuvânt pe care noi, ca politicieni ruși de opoziție, îl avem în vocabularul nostru”, a spus el.

El a criticat, de asemenea, modul în care Vladimir Putin conduce în prezent țara, despre care a spus că nu reprezintă întreaga populație.

„Rusia merită mult mai mult decât să fie condusă de o dictatură coruptă și autoritară. Cred că Rusia merită să fie o țară normală, condusă democratic. Nu am absolut nicio îndoială că acea zi va veni”, a spus el.

Kara Murza a vorbit și despre războiul din Ucraina.

„Propaganda Kremlinului vrea să facă să pară că fiecare persoană din Rusia susține războiul din Ucraina, aceasta este o minciună. Vă rog să nu vă lăsați convinși că această minciună a Kremlinului are vreo legătură cu viața reală”, a explicat el.

Vladimir Kara Murza este unul dintre cei mai importanți opozanți ai lui Putin, dintre cei rămași în viață. 

Cel mai amplu schimb de prizonieri de după Războiul Rece a avut loc, joi seară, între Rusia și Occident. 

Rusia, Belarus şi mai multe state occidentale au efectuat un schimb ce a implicat un număr total de 26 de deţinuţi pe un aeroport din Ankara, într-o operaţiune fără precedent la care au fost participat serviciile speciale turce (MIT).

Printre cei eliberaţi se află figuri ale opoziţiei şi critici ai preşedintelui rus, Vladimir Putin.

În schimbul lor, Germania, SUA şi ţările partenere au eliberat persoane din Rusia suspectate de spionaj, dar şi un bărbat care ispăşea o pedeapsă la închisoare pe viaţă în Germania pentru uciderea unui cecen exilat ziua în amiaza mare, într-un parc din centrul Berlinului, în 2019.

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close