Antena 3 CNN Externe Schimb istoric de prizonieri între Putin și Occident. Vor fi eliberați și Vladimir Kara Murza și jurnalistul Evan Gershkovich

Schimb istoric de prizonieri între Putin și Occident. Vor fi eliberați și Vladimir Kara Murza și jurnalistul Evan Gershkovich

vladimir kara murza profimedia
Vladimir Kara Murza este unul dintre cei mai importanți opozanți ai lui Putin, dintre cei rămași în viață. Foto: Profimedia
01 Aug 2024   •   16:02

Administrația Biden a fost de acord cu un schimb de prizonieri cu Rusia și se așteaptă să asigure în curând eliberarea a trei cetățeni americani închiși în Rusia, inclusiv reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, veteranul Marinei Paul Whelan și jurnalistul de radio ruso-american Alsu Kurmasheva, a declarat un oficial al Casei Albe pentru CBS. Schimbul ar face parte dintr-un schimb istoric complex de 24 de prizonieri între SUA, Rusia, Germania și alte trei țări occidentale. 

Whelan și Gershkovich au fost amândoi închiși în Rusia sub acuzații de spionaj care au fost contestate constant de Statele Unite. Kurmasheva, cetățean american și rus, a fost reținută în Rusia în iunie 2023, sub acuzația de răspândire de informații false despre armata rusă. 

Ca parte a acordului, cel puțin 12 deținuți politici deținuți în Rusia sunt de așteptat să fie eliberați în Germania. Se preconizează că opt cetăţeni ruşi vor fi returnaţi în Rusia, inclusiv câţiva cu legături suspectate cu serviciile secrete ruse. Printre cetățenii ruși care se așteaptă să fie implicați în schimb se numără Vadim Krasikov, un criminal condamnat care ispășește o închisoare pe viață pentru o crimă din 2019 în Germania, despre care judecătorii au spus că a fost ordonat de autoritățile federale ruse. 

Criticul de la Kremlin și colaborator la Washington Post, Vladimir Kara-Murza, este de așteptat să fie transportat cu avionul în SUA. Kara-Murza este cetățean britanic-rus și posesor de carte verde. Familia lui locuiește în SUA

Detaliile acordului, care a fost coordonat de o serie de agenții guvernamentale americane, inclusiv Casa Albă, Departamentul de Stat și Agenția Centrală de Informații, au fost ținute ascunse, dar speculațiile cu privire la schimb au crescut de câteva zile după ce prizonieri politici ruși proeminenți, inclusiv Kara- Murza, au fost mutați din închisorile lor. 

Cinci dintre cei mai proeminenți deținuți politici ruși şi un bărbat ruso-german condamnat și încarcerat pentru trădare au fost transferați spre destinații necunoscute.

Transferurile au avut loc în ultimele zile, iar acest fenomen bizar din sistemul penitenciar rusesc a generat speculații cu privire la un posibil schimb iminent de prizonieri, relatează AFP şi DPA, citate de Agerpres.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close