Antena 3 CNN Externe Astronauta care trebuia să stea în spațiu doar opt zile a ajuns la comanda întregii Stații Spațiale Internaționale

Astronauta care trebuia să stea în spațiu doar opt zile a ajuns la comanda întregii Stații Spațiale Internaționale

Sunita Williams
Sunita Williams a ajuns la comanda ISS deși misiunea ei trebuia să fie de doar opt zile. Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    26 Sep 2024   •   10:55

Astronauta americană Suni Williams, care urma să aibă o misiune de doar opt zile pe Stația Spațială Internațională, a ajuns să fie numită comandata întregii stații, în condițiile în care șederea ei acolo s-a prelungit până în 2025, din cauza unor probleme tehnice, informează Space.com.

E vorba de cel mai nou eveniment neașteptat în călătoria Sunitei Williams spre ISS, într-o misiune care trebuia să dureze doar opt zile dar care s-a prelungit până în februarie 2025.

Williams și colegul ei, Butch Wilmore, au ajuns pe ISS la bordul zborului test Starliner, în iunie, însă din cauza problemelor tehnice pe care inginerii le-au descoperit la propulsoarele navei spațiale, s-a luat hotărârea ca aparatul să revină pe Pământ fără echipaj, iar Williams și Wilmore să rămână la bordul ISS până în februarie 2025, când vor putea fi aduși pe Pământ în siguranță.

În timpul a ceea ce este cunoscut drept o „ceremonie de schimbare a conducerii” la bordul ISS, cosmonautul rus Olog Kononenko a predat comanda stației Sunitei Williams.

„A fost o perioadă de muncă grozavă și o plăcere deosebită să lucrez și să-mi petrec timpul cu voi aici, ca o mare familie la bordul stației spațiale.

Las a doua mea casă, Stația Spațială, în mâinile delicate ale Sunitei”, a spus Kononenko într-un discurs emoționant în timpul ceremoniei.

Kononenko, împreună cu colegul său, Nikolai Ciub, și astronauta NASA Tracy Dyson, au revenit pe Pământ luni, pe 23 septembrie, la bordul unei capsule Soiuz MS-25 după peste un an în spațiu pentru ruși și aproximativ șase luni pentru Dyson.

Călătorie în spațiu cu peripeții

Pentru Williams, preluarea comandei pe ISS se adaugă unei liste lungi de evenimente neașteptate de-a lungul timpului petrecut de ea în spațiu – începând cu problemele tehnice ale Starliner și cu decizia inginerilor de a readuce nava spațială pe Pământ fără echipaj.

Starliner a revenit cu succes, la începutul lunii, pe planetă, însă perioada de ședere pe ISS a celor doi astronauți a fost prelungită de la opt zile la opt luni.

Cei doi urmează să revină pe planetă la bordul unei capsule SpaceX Crew Dragon, la finalul următoarei rotații din martie 2025.

Nu este prima oară când Williams se află la comanda ISS, însă. În timpul primei sale călătorii în spațiu, în 2006, Williams a mers ca inginer de zbor în timpul misiunii STS-116 a Space Shuttle Discovery. A doua vizită pe ISS a avut loc în 2012, când a avut comanda expediției 33 a ISS.

Până pe 23 septembrie 2024, Williams a acumulat 430 de zile petrecute în spațiu.

„Expediția 71 ne-a învățat pe toți o mulțime de lecții despre flexibilitate, despre capacitatea de adaptare la un număr de lucruri uimitoare. Multe dintre ele nu erau planificate și, cumva, voi ați reușit să le puneți cap la cap. Este grozav!

Ne-ați adoptat pe mine și pe Butch, deși nu era ăsta planul, dar uite că suntem aici ca parte a unei familii. I-ați primit bine pe Don, Alexi și Yvonne și pe cei din echipajul Soyuz și Crew-8 și ați făcut din noi toți o mare familie. Apreciem mult”, a spus Sunita Williams.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close