Antena 3 CNN Life Știinţă NASA şi SpaceX au găsit o soluţie pentru cei doi astronauţi blocaţi în spaţiu. Când vor reveni pe Pământ

NASA şi SpaceX au găsit o soluţie pentru cei doi astronauţi blocaţi în spaţiu. Când vor reveni pe Pământ

Sta?ia Spa?ial? Interna?ional? -Getty
Stația Spațială Internațională. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    30 Aug 2024   •   22:23

NASA anunţă că cei doi astronauți, Suni Williams și Butch Wilmore, de pe Stația Spațială Internațională vor urca la bordul unei rachete SpaceX în septembrie, în locul capsulei Boeing Starliner. Pentru a pune în aplicare acest demers NASA a retras, vineri, doi astronauți din următoarea echipă pentru a crea spaţiul necesar pentru misiune, scrie The Guardian. 

Nick Hague de la NASA și cosmonautul rus Aleksandr Gorbunov vor pleca în septembrie la bordul unei rachete SpaceX către laboratorul orbital de pe Stația Spațială Internațională.

Cei doi se vor întoarce în februarie împreună cu Suni Williams și Butch Wilmore, cei doi astronauţi rpmaşi blocaţi pe ISS. NASA a decis că ar fi prea riscant ca Williams și Wilmore să se întoarcă acasă în capsula lor Boeing Starliner, afectată de probleme cu propulsoarele și scurgeri de heliu.

Agenția spațială a spus că a luat în considerare experiența în zborurile spațiale și alți factori în luarea deciziei.

După retragerea navetelor spațiale, SUA s-a bazat pe Rusia pentru a transporta echipaje către stația spațială până când SpaceX a început să transporte astronauți în 2020.

Cele două țări au continuat să facă schimb de locuri. Luna viitoare, Don Pettit de la NASA se va deplasa către stația spațială, în timp ce Tracy Dyson de la NASA se va întoarce pe Pământ cu capsule rusești.

NASA a apelat la companii private acum un deceniu, dorind două companii concurente din SUA care să transporte astronauți în era post-navetă.

Williams și Wilmore au fost primul echipaj al Boeing, ajungând la stația spațială în iunie pentru ceea ce trebuia să fie o ședere de o săptămână. Capsula lor se va întoarce goală cel mai devreme vinerea viitoare, cu scopul de a ateriza în deșertul din New Mexico.

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close