Antena 3 CNN Life Știinţă NASA anunță cum vor reveni pe Pământ cei doi astronauți blocați în spațiu din iunie: „Starliner se va întoarce fără echipaj”

NASA anunță cum vor reveni pe Pământ cei doi astronauți blocați în spațiu din iunie: „Starliner se va întoarce fără echipaj”

Sunita Williams Butch Wilmore profimedia
Sunita Williams și Butch Wilmore | Sursă foto: Profimedia Images
de Adrian Dumitru    |    24 Aug 2024   •   20:51

Cei doi astronauți care au rămas blocați pe Stația Spațială Internațională vor reveni pe Pământ la anul, în luna februarie, la bordul unei curse SpaceX, relatează The Guardian. NASA a decis să îi aducă pe Sunita Williams și pe Barry Wilmore înapoi pe Pământ la bordul rachetei SpaceX CrewDragon.

Astronauții nu vor mai folosi Starliner, nava spațială care i-a adus pe ISS. Ei au rămas blocați pe orbită, deși misiunea lor ar fi trebuit să se încheie de multă vreme, după ce Starliner a suferit defecțiuni, iar experții au stabilit că potențialul de risc este mult prea mare pentru a încerca zborul de revenire.

„NASA a decis că Butch și Suni vor reveni cu nava SpaceX în luna februarie, iar Starliner se va întoarce pe Pământ fără echipaj”, a declarat Bill Nelson, administratorul agenției spațiale americane, sâmbătă, într-o conferință de presă.

„Vreau să știți că Boeing a lucrat foarte serios cu NASA pentru a obține datele care ne-au condus spre această decizie. Vrem să înțelegem mai bine ce s-a întâmplat și să facem îmbunătățirile specifice în așa fel încât Starliner să fie o parte importantă a operațiunii noastre pe ISS.

Zborurile spațiale sunt riscante, chiar și atunci când sunt la cel mai înalt nivel de siguranță și de rutină, iar un test de zbor nu este, prin definiție, nici sigur, nici de rutină, așa că decizia de a-i ține pe Butch și pe Suni la bordul ISS și să aduce Starliner acasă fără echipaj reprezintă angajamentul nostru pentru siguranță”, a continuat Nelson.

Williams și Wilmore, astronauți veterani, au ajuns pe ISS pe 7 iunie și au avut misiunea de a testa Starliner înainte ca acesta să primească aprobarea NASA pentru zboruri de rutină spre ISS.

Misiunea planificată de opt zile s-a transformat într-o ședere de luni de zile pentru cei doi, în condițiile în care probleme tehnice la aparatul de zbor au amânat constant revenirea pe planetă.

Citește și

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close