EXIT POLL
CURSCIRA
AVANGARDE
INSOMAR
CIOLACU MARCEL
25
.00
%
24
.60
%
SIMION GEORGE
15
.00
%
14
.00
%
CIUCĂ NICOLAE
14
.00
%
13
.00
%
LASCONI ELENA
18
.00
%
18
.20
%
GEOANĂ MIRCEA
5
.00
%
5
.40
%
KELEMEN HUNOR
4
.00
%
4
.50
%
GEORGESCU CĂLIN
16
.00
%
16
.50
%
Antena 3 CNN Life Știinţă Un miliardar şi alte trei persoane vor pleca într-o misiune spaţială riscantă în centurile de radiație ale Pâmântului

Un miliardar şi alte trei persoane vor pleca într-o misiune spaţială riscantă în centurile de radiație ale Pâmântului

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 07:00 20 Aug 2024 Modificat la 08:30 20 Aug 2024
astronaut, calatorie spatiu - getty
SpaceX vrea să revoluţioneze lumea turismului spațial privat. Sursa foto: Getty Images

Miliardarul Jared Isaacman, alături de fostul pilot al Forțelor Aeriene, Scott „Kidd” Poteet, precum și două inginere SpaceX, Anna Menon și Sarah Gillis, se pregăteşte pentru o nouă misiune spaţială experimentală în centurile de radiație ale Pâmântului. Misiunea, care implică mari riscuri pentru echipaj, ar putea revoluţiona turismul spațial privat, transmite CNN.

Ideea a venit după călătoria de trei zile în care miliardarul Jared Isaacman alături de alţi membri a unui echipaj au orbitat Pământul într-o capsulă SpaceX Crew Dragon cu un diametru de 4 metri în 2021. Atunci Isaacman a finanțat din fonduri proprii o misiunea pentru a orbita Pământul, iar proiectul a fost prezentat ca o campanie de strângere de fonduri pentru cancerul infantil , dar a marcat şi o intrare spectaculoasă în lumea turismului spațial privat.

După întoarcerea sa, Isaacman a crezut că probabil nu va mai merge niciodată în spațiu.

„Cam am bifat toate obiectivele pe care ne-am propus să le atingem,” i-a spus Isaacman lui CNN, menționând că Inspiration4 a demonstrat cum oameni din diverse domenii pot antrena și executa o misiune în orbită. „(Am crezut) că poate nu voi mai merge înapoi, că poate standardul a fost suficient de ridicat încât acesta a fost un moment bun pentru a ne opri.”

Această evaluare a viitorului său în zborul spațial, totuși, nu a fost definitivă.

Luni, Isaacman și trei colegi de echipaj — inclusiv prietenul său apropiat și fost pilot al Forțelor Aeriene, Scott „Kidd” Poteet, precum și două inginerii SpaceX, Anna Menon și Sarah Gillis vor ajunge la Kennedy Space Center din Florida pentru a se pregăti pentru lansarea unei călătorii în spațiu mult mai grandioase, periculoase și experimentale, în centurile de radiație ale Pâmântului.

SpaceX va distruge Stația Spațială Internațională. Musk primește de la NASA 850 de milioane de dolari ca să o facă

NASA a anunţat miercuri că a ales compania SpaceX pentru a construi un vehicul capabil să împingă Staţia Spaţială Internaţională (ISS) înapoi în atmosfera terestră, permiţând astfel distrugerea acesteia după retragerea sa din funcţiune în anul 2030, informează AFP, citat de Agerpres.

Contractul câştigat de compania miliardarului Elon Musk are o valoare totală care poate ajunge la 843 de milioane de dolari, potrivit unui comunicat al NASA.

Agenţia spaţială americană îşi anunţase deja intenţia de a face Staţia Spaţială Internaţională (ISS) să plonjeze în atmosfera terestră, deasupra unui ocean, la sfârşitul ciclului său de funcţionare. Unele fragmente ale staţiei se vor dezintegra în timpul acelei manevre, în timp ce altele, mai rezistente, vor ajunge în mare.

Însă o astfel de operaţiune necesită dezvoltarea unui vehicul puternic, capabil să manevreze o staţie spaţială a cărei greutate este de aproximativ 430.000 de kilograme.

Vehiculul ce va fi construit de SpaceX va trebui să permită „ieşirea de pe orbită a Staţiei Spaţiale Internaţionale şi evitarea oricărui risc pentru zonele locuite”, a precizat NASA.

La fel ca ISS, acel vehicul va trebui să se spargă în mai multe fragmente la reintrarea sa în atmosfera terestră, au adăugat reprezentanţii agenţiei spaţiale americane.

Odată dezvoltat, acesta va aparţine NASA, care se va ocupa de manevrarea lui în timpul misiunii sale.

Statele Unite, Japonia, Canada şi UE s-au angajat să îşi continue operaţiunile de la bordul ISS până în 2030. Rusia a anunţat un angajament similar, însă doar până în 2028.

„Scoaterea de pe orbită în condiţii de siguranţă a Staţiei Spaţiale Internaţionale ţine de responsabilitatea celor cinci agenţii spaţiale”, a anunţat miercuri NASA.

În pofida războiului din Ucraina, ISS rămâne unul dintre puţinele domenii de cooperare între Washington şi Moscova.

În aprilie, în timpul unei audieri în Congresul american, administratorul NASA, Bill Nelson, a subliniat totuşi nevoia de a dezvolta rapid un astfel de vehicul în Statele Unite pentru a asigura sfârşitul ciclului de funcţionare al ISS.

Peste zece ani, „vom avea oare aceeaşi relaţie cu ruşii pentru a o putea face să coboare?”, s-a întrebat el. „Nu putem să mizăm pe acest lucru”, a adăugat Bill Nelson.

„Trebuie, aşadar, să începem chiar de acum să construim acest vehicul american de ieşire de pe orbită, care ar putea aduce la sol întreaga staţie în condiţii de siguranţă, astfel încât să nu lovească pe nimeni sau nimic”, a mai spus Bill Nelson.

Laboratorul orbital este locuit în permanenţă de echipaje de astronauţi de peste 20 de ani.

După 2030, Statele Unite mizează pe staţii spaţiale private pe orbita terestră joasă, care ar putea găzdui astronauţi de la NASA, precum şi alţi clienţi. Mai multe companii americane lucrează deja la aceste proiecte, inclusiv Axiom Space şi Blue Origin.

×
x close