Antena 3 CNN Life Știinţă Imagini inedite de pe Stația Spațială. Cum au fost primiți astronauții de pe Starliner: „E bine să fii ataşat de marele oraş din cer”

Imagini inedite de pe Stația Spațială. Cum au fost primiți astronauții de pe Starliner: „E bine să fii ataşat de marele oraş din cer”

Momentul în care astronauții au ajuns pe Stația Spațială a fost surpins în imagini

Imagini inedite de pe Stația Spațială. Cum au fost primiți astronauții de pe Starliner: „E bine să fii ataşat de marele oraş din cer”
starliner statia spatiala internationala
de Robert Kiss    |    08 Iun 2024   •   07:00

Nava spațială Starliner a companiei Boeing s-a andocat cu succes la Stația Spațială Internațională (ISS) după primul său zbor cu echipaj. Starliner a transportat doi astronauți, Barry „Butch” Wilmore și Sunita „Suni” Williams, în spațiu. 

Momentul în care cei doi astronauți au ajuns pe Stația Spațială a fost surpins în imagini video transmis în direct. Barry „Butch” Wilmore și Sunita „Suni” Williams au ajuns pe platforma spațială de pe orbita terestră după un zbor de aproape 27 de ore ce a urmat lansării de la Cape Canaveral, Florida.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

La bordul Stației Spațiale, Wilmore și Williams au fost întâmpinați de către patru astronauți americani și trei ruși. Vor rămâne pe Stația Spațială timp de opt zile, după care se vor reîntoarce pe Pământ, aterizarea urmând să se facă cu ajutorul unei parașute și a unui airbag, într-o zonă deșertică din sud-vestul Statelor Unite, o premieră pentru o misiune NASA cu echipaj uman la bord.

Capsula reutilizabilă, supranumită "Calypso" de către echipajul său, a fost lansată în spaţiu miercuri, în vârful unei rachete Atlas V, construită şi operată de United Launch Alliance (ULA), un consorţiu între companiile Boeing şi Lockheed Martin.

„E bine să fii ataşat de marele oraş din cer”, a transmis Wilmore prin radio către baza de control a misiunii din Houston, la scurt timp după andocare.

„Suntem cât se poate de fericiţi că suntem sus, în spaţiu”

O transmisiune video în direct a NASA i-a arătat pe noii sosiţi zâmbitori, purtând costumele lor albastre de zbor, plutind în impoderabilitate, cu capul înainte, prin pasajul căptuşit şi intrând în staţie. Sunita Williams a intrat prima.

„Suntem cât se poate de fericiţi că suntem sus, în spaţiu”, a declarat ea în timpul unei scurte ceremonii de întâmpinare.

Cei doi astronauţi au fost întâmpinaţi călduros cu îmbrăţişări şi strângeri de mână de cei şapte membri ai echipajului aflat în acest moment la bordul ISS: patru colegi astronauţi americani şi trei cosmonauţi ruşi.

În timpul călătoriei capsulei Starliner către ISS au fost detectate scurgeri de heliu la sistemul său de propulsie, ceea ce a scos din funcţiune unele dintre cele 28 de propulsoare utilizate pentru efectuarea unor manevre de mare precizie în spaţiu. Cu toate acestea, nava spaţială a dispus de suficiente propulsoare funcţionale pentru a compensa pierderea, potrivit NASA şi Boeing.

Lansarea Starliner de miercuri a venit după mai mulţi ani marcaţi de probleme tehnice, întârzieri diverse şi o misiune inaugurală de testare fără echipaj uman către ISS, realizată cu succes în 2022.

Defecţiuni de ultimă oră au anulat primele două tentative de lansare cu echipaj uman, inclusiv scurgerea de heliu la sistemul de propulsie al capsulei.

Boeing a construit Starliner sub contract cu NASA pentru a concura cu capsula Crew Dragon a companiei SpaceX, care din 2020 a fost singurul vehicul al agenţiei spaţiale americane utilizat pentru trimiterea membrilor echipajului ISS pe orbită de pe pământ american.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Donald Trump primește imunitate parțială pentru insurecția asupra Capitoliului
x close