Antena 3 CNN Actualitate Justiție Cum pot victimele infracţiunilor de agresiune să primească bani pentru sprijin de la Ministerul Justiţiei

Cum pot victimele infracţiunilor de agresiune să primească bani pentru sprijin de la Ministerul Justiţiei

alina gorghiu ministrul justitiei
Banii vor fi luați de la infractori şi alocaţi victimelor pentru asigurarea cheltuielilor de urgenţă. Sursa foto: Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    13 Sep 2024   •   21:20

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a explicat, la Antena 3 CNN, care este procedura pentru victimele infracțiunilor de agresiune pentru a obține banii alocați pentru sprijin de la stat. În acest context, instituția a lansat şi un ghid prin care victimele pot urma paşii pentru a beneficia atât de protecţie, dar şi de ajutorul financiar. Mai mult, ea a făcut apel la toţi românii să ia în considerare şi ordinele de protecţie care au fost extinse pentru a-şi asigura siguranţa în cazul unei infracțiuni. 

„Ministerul Justiţiei ajută victimele. Din banii ăia pe care îi luăm de la infractori putem să dăm ajutor financiar unei victime de viol, de exemplu. Putem să îi oferim acel voucher pe care îl avem în cuantum de maxim 18.500 lei pentru cheltuieli urgente. De exemplu, victima unui viol, a unei fapte de violență poate să solicite acest voucher pentru cheltuieli legate de spitalizare, transport, cazare imediat, inclusiv.

Dar aceste lucruri care țin de prejudiciu material, prejudiciu moral se poate oferi prin compensație materială și nu are prag. Am oferit anul acesta pentru șase victime de la Ministerul Justiției, repet, din banii luați de la infractori, aproape 80.000 lei pentru șase victime, tocmai pentru a acoperi daunele materiale.

Deși operațional mecanismul legat de voucher-ul pentru victimele infracțiunilor, o singură victimă a apelat în instanță la soluționarea dosarului ei și a obținut într-adevăr 18.000 de lei.

Deci, trebuie să fii victima unei infracțiuni, să demonstrezi că ai nevoie urgentă de acele cheltuieli. Un complet decide urgent dacă tu într-adevăr ești victima unei infracțiuni și dacă acele cheltuieli sunt urgente", a spus Alina Gorghiu, ministrul Justiției. 

Care este procedura de formulare a plângerii

Organul de urmărire penală îl veți sesiza prin plângere. Plângerea este încunoștințarea referitoare la o vătămare ce vi s-a cauzat prin infracțiune. 

Puteți face plângerea personal, prin mandatar, printr-un mandatar cu procură specială (care va rămâne atașată plângerii) sau printr-un avocat (împuternicirea avocațială fiind atașată plângerii) și poate fi depusă/făcută în scris, formulată oral sau depusă în formă electronică, după cum urmează:

  • dacă este făcută în scris, plângerea trebuie semnată. Odată depusă plângerea veți primi o confirmare scrisă a acesteia, care va cuprinde numărul de înregistrare, precum și date cu privire la fapta pentru care a fost depusă;

  • dacă este în formă electronică trebuie certificată prin semnătură electronică, în conformitate cu prevederile legale;

  • dacă este formulată oral, e consemnează într-un proces-verbal de către organul care o primeşte.

Plângerea trebuie să cuprindă: denumirea, sediul, codul unic de înregistrare, codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerțului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice și contul bancar, indicarea reprezentantului legal ori convențional, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, precum și indicarea făptuitorului și a mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute.

Dacă nu vorbiți sau nu înțelegeți limba română, puteți depune plângerea în limba pe care o înțelegeți. Odată cu depunerea plângerii puteți solicita ca, atunci când sunteți citat, să primiți și o traducere a citației.

În cazul în care locuiți pe teritoriul României și sunteți cetățean român, străin sau persoană fără cetățenie, și prin plângere se sesizează săvârșirea unei infracțiuni pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, organul judiciar este obligat să primească plângerea și să o transmită organului competent din țara pe teritoriul căreia a fost comisă infracțiunea.

Plângerea greșit îndreptată la organul de urmărire penală sau la instanța de judecată se trimite organului judiciar competent. În situația în care plângerea sau denunțul nu îndeplinește condițiile de formă prevăzute de lege ori descrierea faptei este incompletă ori neclară, se restituie pe cale administrativă, cu indicarea elementelor care lipsesc.

După ce ați făcut plângere, dosarul va primi un număr unic la o unitate de parchet.

Dacă procurorul va decide să trimită cazul la instanță, aveți dreptul de a consulta dosarul la sediul instanței, în timpul fazei de judecată. De asemenea, veți fi citat la judecată.

Mai multe detalii despre drepturile ale persoanelor care au fost victime ale unor infracțiuni se pot consulta integral AICI. 

Ordinul de protecţie a fost extins

În continuare ministra Justiţiei a făcut apel la romani să aibă în vedre şi faptul că a intrat în vigoare legea privitoare la extinderea ordinului de protecție. În acest context, ea a dat un exemplu a unei femei la care poliţia a intervenit rapid, în urma unui apel la 112 pentru a se i de da de urgenţă ordinul de protecţie extins. 

„La sfârșitul lunii a intrat în vigoare legea privitoare la extinderea ordinului de protecție. Asta înseamnă că orice fel de victimă din România, care face o sesizare împotriva oricărui tip de agresor, nu doar membru de familie, cum era reglementat până acum, că era vorba de ordin de protecție doar pentru violență domestică, poate obține ordin de protecție. Și mă bucur că ne-ați sprijinit, pentru că urmarea celui clip difuzat de presa din România, de media din România în 2 săptămâni au fost deja câteva cazuri, cred că spre 10 cazuri în care poliția a emis ordin de protecție provizoriu.

O fată de la Botoșani, ca să vă dau un exemplu, a făcut un accident în trafic, s-au înțeles. A fost o discuție amiabilă. A plecat de la locul accidentului, ce să vezi? Cei doi bărbați au început ulterior să o amenințe, s-o șantajeze, să-i ceară bani. A sesizat la 112 poliția, poliția a fost promptă, i-a dat ordin de protecție. Acei respectiv tineri n-au mai avut dreptul să se apropie de locuință, să o mai apeleze. Deci a fost protejată de statul român. Pentru mine, ăsta e cel mai important. 

Avem pârghie, avem acest ordin de protecție extins şi le spun tuturor tinerelor care se uită la noi, tuturor femeilor, domnilor, doamnelor, în cazul în care sunteți hărțuiți, în cazul în care sunteți amenințați, șantajați un vecin, vă înjură și vă agresează și va de o stare de temere. Dacă online copiii au o problemă și simt că este o stare de pericol asupra lor, sunați la 112, vorbiți cu un polițist. Ordinul de protecție provizoriu se va emite dacă se confirmă starea de pericol", a spus Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei, la Antena 3 CNN. 

 

×
Citește mai multe din Justiție
» Vezi toate știrile din Justiție
Cele mai noi știri
Parteneri
x close