Antena 3 CNN Externe "Planul de victorie" al Ucrainei. Zelenski anunță că îl va prezenta lui Biden în septembrie

"Planul de victorie" al Ucrainei. Zelenski anunță că îl va prezenta lui Biden în septembrie

de Georgiana Marina    |   

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că incursiunea trupelor sale în regiunea Kursk din Rusia face parte dintr-un „plan de victorie” pe care îl va prezenta președintelui american Joe Biden luna viitoare, scrie BBC.

Într-un discurs susținut marți, președintele Zelenski a spus că succesul planului va depinde de președintele Biden și dacă SUA vor oferi Ucrainei „ce este inclus în acest plan [și] dacă vom avea libertatea să folosim acest plan, sau nu”.

„Punctul principal al acestui plan este de a forţa Rusia să pună capăt războiului. Şi îmi doresc foarte mult acest lucru - într-un mod corect pentru Ucraina”, a declarat el.

„Poate suna prea ambițios pentru unii, dar este un plan important pentru noi”, a adăugat el, spunând că va arăta planul și candidaților la președinția SUA, Kamala Harris și Donald Trump. „Este important ca acesta să fie pus în aplicare indiferent de rezultatul alegerilor din SUA”, a menţionat liderul ucrainean, fără a detalia paşii următori ai acestui plan.

Potrivit şefului statului ucrainean, operaţiunea din regiunea Kursk a oprit ocuparea regiunii Harkov şi a blocat intenţia Rusiei de a crea aşa-numitele zone tampon în această regiune şi în alte regiuni de frontieră. „Am înţeles că regiunile Sumî şi Cernihiv ar putea fi în planurile lor. Operaţiunea Kursk a rezolvat problema ocupării regiunilor Sumî şi Cernihiv. În plus, a învins un număr mare de trupe, un grup serios", a spus Zelenski, la un forum dedicat aniversării independenţei Ucrainei.

Zelenski a declarat că speră să meargă în Statele Unite în septembrie, pentru a participa la Adunarea Generală a ONU din New York, şi se pregăteşte să se întâlnească cu Biden.

El consideră că principalul forum de discuţii pentru o potenţială pace este un summit internaţional, la care Ucraina a declarat că doreşte ca Rusia să aibă reprezentanţi. Primul summit pentru promovarea viziunii Kievului asupra păcii, care a avut loc în Elveţia în iunie, a exclus în mod clar Rusia, atrăgând în acelaşi timp numeroase delegaţii, dar nu şi din partea Chinei, a doua cea mai mare economie a lumii, în ciuda eforturilor Kievului de a cuceri sudul global.

Vorbind la același eveniment unde a făcut declarații Zelenski, comandantul trupelor militare ucrainene, generalul Oleksandr Syrskyi, a declarat că Ucraina controlează acum 1.294 km pătrați de teritoriu rusesc și 100 de localități - deși aceste cifre nu au fost verificate de BBC.

Generalul Syrskyi a spus că Ucraina nu are intenția de a rămâne pe teritoriul Rusiei și a menționat că motivul incursiunii a fost distragerea atenției forțelor Rusiei de la ofensiva pe care o duc în estul Ucrainei. Rusia încearcă să ocupe orașul Pokrovsk.

Ucraina a efectuat un test cu succes al primei rachete balistice de fabricație internă, a declarat, marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Kyiv Independent.

„Este posibil să fie prea devreme pentru a vorbi despre asta, dar vreau să împărtășesc cu voi. A fost testată cu succes prima rachetă balistică ucraineană”, a spus președintele la forumul pentru Independența Ucrainei 2024 de la Kiev.

Zelenski a felicitat industria ucraineană de apărare pentru proiect, dar nu a oferit alte detalii despre armă.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile