Antena 3 CNN Externe Momente emoționante la baza aeriană Andrews. Evan Gershkovich, Paul Whelan și Alsu Kurmasheva au ajuns în SUA

Momente emoționante la baza aeriană Andrews. Evan Gershkovich, Paul Whelan și Alsu Kurmasheva au ajuns în SUA

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Cei trei americani eliberați după schimbul istoric de prizonieri cu Moscova - reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, veteranul marinei Paul Whelan și jurnalistul ruso-american Alsu Kurmasheva au ajuns în SUA, cu un avion, vineri dimineață. Au fost așteptați de familiile lor, președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris, scrie CNN.

Paul Whelan, Evan Gershkovich și Alsu Kurmasheva au aterizat la baza aeriană comună Andrews.

Americanul Paul Whelan a coborât primul din avion. Veteranul marinei a salutat mulțimea care îl aștepta, a dat mâna cu președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris. El a fost întâmpinat de sora sa, Elizabeth Whelan.

„Sunt acasă”, le-a spus reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich colegilor săi după ce a coborât din avion, scrie BBC.

A fost așteptat de mai mulți colegi de la Wall Street Journal, care au venit pentru a-l aștepta în semn de solidaritate cu el. După coborârea din avion Gershkovich a dat mai întâi mâna cu președintelui Joe Biden, iar apoi și-a îmbrățișat părinții.

[GAL layout="5"]

„Eram absolut convins că putem face asta”, le-a spus Biden reporterilor în timp ce privea momentele emoționante de reunire a familiilor. „La asta m-am referit când am spus: „Alianțele fac diferența”. 

Vicepreședintele Kamala Harris a declarat că a fost „o zi incredibilă”, iar asta s-a putut vedea „în ochii familiilor și manifestările lor de bucurie”.  

Cei trei americani vor putea petreace timp cu familiile lor și apoi se vor îmbarca spre San Antonio, unde vor fi duși la un centru medical pentru a fi evaluați și pentru a primi îngrijirile medicale necesare, a declarat un oficial american pentru CNN.

Rusia si SUA au făcut cel mai mare schimb de prizonieri de la Al Doilea Război Mondial încoace.  

Șaisprezece persoane au fost eliberate din custodia rusă.

Casa Albă a publicat lista cu numele persoanelor eliberate în cadrul schimbului de deţinuţi Est-Vest, inclusiv trei cetăţeni americani şi un rezident permanent legal care se întorc acasă din Rusia: Evan Gershkovich, Paul Whelan, Alsu Kurmasheva şi Vladimir Kara-Murza. Doisprezece cetăţeni germani şi deţinuţi politici ruşi se vor întoarce în Germania: Dieter Voronin, Kevin Lick, Rico Krieger, Patrick Schoebel, Herman Moyzhes, Ilia Iaşin, Liliia Ceanişeva, Ksenia Fadeeva, Vadim Ostanin, Andrei Pivovarov, Oleg Orlov şi Saşa Skocilenko. Opt persoane se întorc în Rusia: Vadim Krasikov (din Germania), Artem Viktorovici Dulţev (din Slovenia), Anna Valerevna Dulţeva (din Slovenia), Mihail Valerievici Mikuşin (din Norvegia), Pavel Alekseevici Rubţov (din Polonia), Roman Selezniov (din Statele Unite), Vladislav Kliuşin (din Statele Unite) şi Vadim Konoşcenock (din Statele Unite).

Preşedintele american Joe Biden i-a mulţumit joi în mod special cancelarului german Olaf Scholz pentru concesiile care au permis schimbul major de deţinuţi între Rusia şi state occidentale.

Într-o scurtă declaraţie la Casa Albă pe tema acestui schimb de deţinuţi, în care a condamnat "procesele spectacol" desfăşurate în Rusia contra unor opozanţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, unii dintre aceştia fiind acum transferaţi în Occident prin acest schimb care a implicat 26 de persoane, preşedintele Biden a exprimat gratitudinea sa faţă de statele aliate ale SUA care au participat la un proces complex de negociere cu Rusia, inclusiv Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia şi Turcia, cea din urmă coordonând schimbul efectuat joi pe aeroportul din Ankara.

"Am în mod particular un mare sentiment de gratitudine faţă de cancelarul german (Olaf Scholz), întrucât cererea care mi-a fost făcută necesita concesii importante din partea Germaniei", a mai spus Biden, răspunzând unei întrebări după declaraţie.

Printre cei eliberaţi se numără şi Vadim Krasikov, un presupus agent rus încarcerat în Germania pentru asasinarea unui fost comandant separatist cecen la Berlin în 2019, el fiind acum predat Rusiei în acest schimb.

Eliberarea acestuia nu a fost o decizie uşoară, a admis guvernul de la Berlin, dar "obligaţia noastră de a proteja cetăţenii germani şi solidaritatea noastră cu SUA au fost motivaţii importante", a adăugat într-o declaraţie guvernul federal german.


 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile