Antena 3 CNN Externe Meloni îi promite lui Zelenski o conferință pentru reconstrucția Ucrainei: „Vă vom fi alături cât timp e necesar”

Meloni îi promite lui Zelenski o conferință pentru reconstrucția Ucrainei: „Vă vom fi alături cât timp e necesar”

de Adrian Dumitru    |   

Prim-ministra italiană, Giorgia Meloni, a anunţat, joi seara, la Roma, după o întrevedere cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, că Italia va găzdui în iulie următoarea conferinţă privind reconstrucţia Ucrainei, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Ucraina nu este singură şi îi vom fi alături atât timp cât va fi necesar”, a declarat Giorgia Meloni, precizând că această reuniune va avea loc pe 10 şi 11 iulie 2025.

Italia sprijină ferm Ucraina în lupta sa împotriva forţelor ruse, trimiţând ajutoare şi arme, considerând în acelaşi timp că acestea nu trebuie folosite decât pe teritoriul ucrainean.

Meloni a explicat că sprijinul Italiei vizează să „pună Ucraina în cele mai bune condiţii posibile pentru a construi o bază de negocieri pentru pace, o pace care nu poate fi o capitulare”.

Zelenski a declarat, joi, că o încetare a focului cu Rusia nu este în discuţie cu aliaţii europeni şi a cerut mai mult sprijin occidental în contextul în care se apropie o iarnă grea. 

Zelenski face, în acestă perioadă, o deplasare de 48 de ore la Londra şi Paris, urmând ca vineri să sosească la Berlin. Vineri dimineaţa, preşedintele ucrainean va fi primit la Vatican de Papa Francisc.

Acest turneu european al lui Volodimir Zelenski are loc într-o perioadă când forţele ruse îşi continuă înaintarea pe frontul din estul Ucrainei şi cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite.

În ultimele săptămâni, liderul ucrainean a criticat lentoarea deciziilor aliaţilor săi occidentali privind sprijinul pentru Ucraina. Aceştia sunt reticenţi faţă de livrarea unor rachete cu rază mai lungă de acţiune pentru armata ucraineană, în contextul în care Ucraina vrea să lovească ţinte militare aflate în adâncimea teritoriului Rusiei.

De partea lor, forţele ruse au avansat treptat în regiunea Doneţk către oraşul Pokrovsk, nod logistic pentru trupele ucrainene.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile