Antena 3 CNN Externe Rusia sacrifică mii de soldați pentru câștiguri modeste de teritoriu - ultima lună a fost cea mai sângeroasă de când a început războiul

Rusia sacrifică mii de soldați pentru câștiguri modeste de teritoriu - ultima lună a fost cea mai sângeroasă de când a început războiul

Foc de artilerie pe timp de noapte
Strategia Rusiei de a obține teritoriu cu pierderi uriașe ar putea să fie nesustenabilă pe termen lung. Foto: Profimedia Images
de Adrian Dumitru    |    10 Oct 2024   •   09:21

Rusia obține câștiguri mici dar sigure în ultimele săptămâni pe frontul său din estul Ucrainei – însă costurile continuă să fie ofarte mari – ultima lună a fost cea mai sângeroasă de când a început războiul, de aproape trei ani, au confirmat oficiali americani sub rezerva anonimatului, miercuri, conform Politico.

Pierderile suferite de Rusia în ofensivele sale din Donbas au ridicat totalul morților și răniților la peste 600.000, conform oficialilor de la Pentagon, care au oferit aceste informații sub rezerva anonimatului.

Estimările pierderilor – de peste 40 de ori mai mari decât cele suferite de URSS în timpul invaziei sale de un deceniu în Afganistan – sunt similare cu cele transmise și de ucraineni, însă ele nu sunt decât vârful aisbergului.

Forțele invadatoare au reușit să câștige teren în ultimele luni în estul Ucrainei, capturând mai multe localități cheie pe care ucrainenii reușiseră să le mențină cu greu sub controlul lor de-a lungul atacurilor rusești masive.

Câștigurile obținute cu mult sânge vărsat sunt în apropiere de orașul Pokrovsk, principalul premiu pe care rușii vor să-l obțină în Donbas, a declarat unul dintre oficialii citați. Pierderea orașului ar fi o lovitură grea pentru ucraineni.

Ofensivele Rusiei din vară și până acum au mers pe o rețetă constantă – lovituri masive cu artileria, urmate de mișcări ample de trupe de-a lungul pozițiilor consolidate ale ucrainenilor – acestea rezultând în mii de morți și răniți, în condițiile în care comandanții ruși au decis că strategia cea mai bună este să dea la schimb oameni pentru pământ.

Câștigurile Rusiei au fost cele mai susținute și mai semnificative în ultimele luni, iar regimul de la criminal pare să parieze pe faptul că aceste pierderi de vieți omenești sunt sustenabile, cel puțin pe termen scurt.

„Ei încearcă să depășească focul ucrainean cu manevre de amplitudine mare. Dacă ne uităm în jurul Pokrovsk, vedem că numărul forțelor ruse este uriaș. Sunt zeci de mii de forțe concentrate într-o zonă foarte mică. După cum știm, când avem un număr mare de oameni într-o zonă mică, acolo e o țintă perfectă pentru ucraineni”, spune una dintre sursele citate.

De cealaltă parte, guvernul ucrainean a încercat să grăbească mobilizarea de trupe pentru a acoperi linia frontului, însă armata ucraineană continuă să se retragă strategic încă de la începutul verii, fiind greu pentru apărători să oprească asaltul rușilor.

Incursiunea din Kursk și planul de victorie al lui Zelenski

Volodimir Zelenski și-a prezentat planul de victorie mai multor lideri occidentali, inclusiv președintelui Joe Biden și posibililor săi succesori, însă a reușit să genereze mult prea puțin entuziasm.

Președintele ucrainean și-a bazat planul pe noi solicitări de armament din partea aliaților occidentali și pe solicitarea ca SUA și alte țări care nu au făcut-o încă să-i permită să lovească teritoriul rus în profunzime cu arme furnizate din Occident.

Un oficial american a declarat că nu există, pentru moment, o schimbare în atitudinea SUA față de această solicitare lui Zelenski.

Problema urma să fie din nou discutată în acest weekend, la summit-ul NATO care urma să aibă loc în Germania, însă întâlniarea a fost anulată după ce Biden și secretarul său pentru apărare au anunțat că vor rămâne în țară pentru a gestiona situația generată de uraganul Milton.

Miniștrii apărării ai statelor NATO urmează să se întâlnească în Belgia, săptămâna viitoare.

Au existat inclusiv îngrijorări cu privire la trupele desfășurate de Ucraina pe teritoriu rus, inclusiv cu privire la faptul că ele ar fi putut folosite mai eficient pentru a opri avansul rușilor în zona Donbas, însă analiștii cred că Ucraina va putea să-și mențină forțele în Rusia pentru mai multe luni, în condițiile în care rușii vor putea organiza un răspuns mai serios abia după și mai mult timp.

Ucrainenii au reușit să-și reaprovizioneze trupele și în interiorul Rusiei, în timp ce rușii, din cauza unei coordonări și planificări slabe, „au probleme logistice semnificative, mai ales în ce privește repoziționarea trupelor și organizarea lor pentru a putea porni o ofensivă”, a declarat oficialul citat.

„Nu e nimic, în prezent, care să ne indice că sunt gata să acționeze coerent pentru a recupera Kursk și nu cred că o vor putea face prea curând”.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close