Antena 3 CNN Life Știinţă Fenomen aparent imposibil pe cer: Cometa A3, văzută ultima dată în Epoca de Piatră, arată ca și cum i-ar fi crescut încă o coadă

Fenomen aparent imposibil pe cer: Cometa A3, văzută ultima dată în Epoca de Piatră, arată ca și cum i-ar fi crescut încă o coadă

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 22:59 15 Oct 2024 Modificat la 00:42 16 Oct 2024

Noi fotografii ale cometei Tsuchinshan-ATLAS, numită și „Cometa A3”, par să arate o „anti-coadă” slabă îndreptată în direcția greșită. Această ciudată margine suplimentară este rezultatul unei iluzii optice rare care este posibilă numai atunci când Pământul se află într-o anumită poziție, potrivit Live Science.

Cometa „unică în viață” Tsuchinshan-ATLAS arată ca și cum i-ar fi crescut o a doua coadă, care sfidează fizica, după ce a ajuns în cel mai apropiat punct de Pământ pentru prima dată în ultimii 80.000 de ani, dezvăluie noi fotografii. Cu toate acestea, în realitate, ramura suplimentară este o iluzie optică ce apare datorită poziției planetei noastre în raport cu obiectul care se vede cu ochiul liber.

C/2023 A3, cunoscută mai ales sub numele de Tsuchinshan-ATLAS, este o cometă neobișnuit de strălucitoare care provine probabil din Norul Oort - un rezervor de obiecte înghețate din zonele exterioare ale sistemului solar. Cometa a fost descoperită pentru prima dată la începutul anului 2023, trecând între Saturn și Jupiter, în timp ce se îndrepta spre planetele interioare. Observațiile ulterioare au arătat că cometa orbitează probabil în jurul Soarelui o dată la 80660 de ani - și au sugerat că ar fi putut să se dezintegreze, ceea ce ulterior s-a dovedit a fi inexact.

Tsuchinshan-ATLAS a fost vizibilă cu ochiul liber în ultimele câteva săptămâni, după ce s-a rotit în jurul Soarelui la sfârșitul lunii septembrie. Cu toate acestea, strălucirea sa a atins apogeul în ultimele zile după ce a ajuns cel mai aproape de Pământ sâmbătă, 12 octombrie, când s-a aflat la aproximativ 70,6 milioane de kilometri de planeta noastră - de aproximativ 180 de ori mai departe de noi decât Luna. Cometa a vizibilă pentru milioane de oameni din diferite părți ale globului.

Un astrograf a surprins Cometa A3 Tsuchinshan-ATLAS cu două cozi

Duminică, 13 octombrie, astrofotograful Michael Jäger a fotografiat Tsuchinshan-ATLAS străbătând cerul nocturn în apropiere de Martinsberg, Austria. În plus față de coada strălucitoare obișnuită, versiunile îmbunătățite ale fotografiilor au arătat că cometa avea o dungă de lumină mai slabă, cunoscută sub numele de „anti-coadă”, care se desprindea din corpul său în direcția opusă, potrivit Spaceweather.com.

Luni, 14 octombrie, Jäger a capturat o altă fotografie și mai clară a cometei și a marginii suplimentare.

Coada unei comete este formată din dâre gemene de praf și gaze care sunt îndepărtate de cometă de către radiațiile solare, ceea ce înseamnă că coada sa este întotdeauna îndreptată în direcția opusă soarelui.

Anti-cozile, prin urmare, par să sfideze fizica, deoarece pot fi îndreptate spre soare. Cu toate acestea, aceste cozi suplimentare nu sunt formate din resturi aruncate de cometă. În schimb, ele sunt făcute din praful care a fost lăsat recent în urmă de cometă în planul său orbital în jurul soarelui. Atunci când Pământul trece prin acest plan, așa cum s-a întâmplat în weekend, aceste resturi sunt iluminate de soare și se reflectă înapoi pe Pământ, dând impresia unei a doua cozi.

Șansele de a vedea Tsuchinshan-ATLAS cu ochii noștri scad rapid, deoarece strălucirea cometei va dispărea în curând, pe măsură ce se îndepărtează de Pământ și se întoarce spre sistemul solar exterior. Cu toate acestea, ar trebui să fie posibil să vedeți cometa cu un binoclu bun sau un telescop mic în următoarele câteva zile.

Există, de asemenea, posibilitatea ca o cometă nou descoperită, „sungrazer”, să fie vizibilă cu ochiul liber la sfârșitul acestei luni, când va trece pe lângă Pământ înainte de a face o „praștie” în jurul Soarelui. Cu toate acestea, observații recente sugerează acum că s-ar putea sparge înainte de a ajunge la noi, a relatat Space.com.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole