Antena 3 CNN Life Știinţă O cometă văzută ultima dată de oameni în epoca de piatră apare din nou pe cer, luna aceasta. Când și de unde poate fi observată

O cometă văzută ultima dată de oameni în epoca de piatră apare din nou pe cer, luna aceasta. Când și de unde poate fi observată

cometa cer
Cometă pe cer, imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    01 Oct 2024   •   18:48

O cometă, care nu a mai fost văzută de pe Pământ de pe vremea când oamenii de Neanderthal trăiau, în epoca de piatră, a reapărut pe cer. Astronomii cred că ar putea fi vizibilă cu ochiul liber, luna aceasta, potrivit The Guardian.

Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-Atlas) a fost descoperită de astronomi la începutul anului trecut și se crede că orbitează în jurul Soarelui la fiecare 80.000 de ani pe o traiectorie foarte alungită.

Dr. Gregory Brown, ofițer senior de astronomie publică la Royal Observatory Greenwich, a declarat că se crede că cometa provine din norul Oort, care se află dincolo de orbita lui Neptun.

„Aceasta este regiunea vastă, aproximativ sferică din jurul Soarelui, care are rămășițe înghețate ale formării sistemului solar”, a spus el.

Dar acum cometa se află în zona noastră. După ce s-a apropiat cel mai mult de Soare la sfârșitul lunii trecute, se așteaptă să facă același lucru cu Pământul în jurul datei de 13 octombrie.

„În cazul cometelor, cu cât sunt mai aproape de noi, de Pământ, cu atât sunt mai strălucitoare, dar și cu cât sunt mai aproape de soare, cu atât sunt mai strălucitoare. Așadar, cea mai apropiată apropiere nu va fi neapărat cel mai strălucitor moment”, a spus Brown, menționând că ar putea cădea în jurul datei de 9 octombrie.

De unde va putea fi văzută cometa cu ochiul liber

În acel moment, totuși, cometa se va afla aproape direct între Pământ și soare. Ca urmare, a spus Brown, cel mai bun moment pentru a o căuta va fi cu câteva zile înainte și după.

„Cometele vizibile cu ochiul liber sunt destul de rare, iar aceasta are potențialul de a fi printre cele mai strălucitoare pe care le-am văzut în ultimele decenii. Așa că merită cu siguranță să încercăm”, a spus el.

Brown a spus că este dificil să se știe cât de strălucitoare va deveni cometa pe măsură ce se apropie.

„După cum arată, este deja vizibilă cu ochiul liber în condiții bune și există șansa ca ea să devină considerabil mai strălucitoare”, a spus el. „Dar cât de luminos? Sincer, nu știm”.

Brown a declarat că privitorii de stele din emisfera nordică și sudică au șansa de a zări cometa.

În prezent, a adăugat el, observatorii ar trebui să privească spre est dimineața devreme, înainte de răsăritul soarelui, spre constelația Sextans.

Când este cel mai bun moment pentru a observa cometa pe cer

Ca urmare, începând cu 13 octombrie, Brown a declarat că cele mai bune șanse de a vedea cometa sunt seara târziu, după apusul soarelui, privind spre vest, spre constelația Boötes.

Brown a declarat că cometa va apărea probabil ca o pată pe cer pentru un ochi neavizat - deși coada sa ar trebui să fie vizibilă cu o pereche de binocluri sau un telescop mic.

Chiar dacă spectacolul nu va fi atât de spectaculos pe cât speră experții, privitorii de stele se pot bucura de faptul că sunt printre primii care au aplaudat cometa încă din epoca de piatră.

„Și, evident, nu există nicio modalitate de a ști, încă de atunci, cât de strălucitoare ar fi fost cometa și cât de ușor ar fi fost de văzut”, a declarat Brown.

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close