Antena 3 CNN Externe Deși oamenii îngheață în case, separatiștii din Transnistria refuză să primească gaz european, după ce Kremlinul a închis conducta

Deși oamenii îngheață în case, separatiștii din Transnistria refuză să primească gaz european, după ce Kremlinul a închis conducta

Adrian Dumitru
2 minute de citit Publicat la 18:12 03 Ian 2025 Modificat la 09:30 04 Ian 2025

Sute de mii de oameni din Transnistria trec printr-o iarnă extrem de dură în acest an, fără încălzire, după ce separatiștii pro-ruși de la conducerea acestui cvasi-stat inventat de Rusia pe teritoriul Republicii Moldova a refuzat oferta de a primi gaz din surse alternative, după întreruperea fluxului de gaz rusesc, la începutul anului, scrie Politico.

Conform unei scrisori transmisă de Tiraspoltransgaz, datată cu 3 ianuarie, regiunea separatistă a refuzat oferta făcută de guvernul de la Chișinău de a cumpăra gaz de pe piața europeană cu sprijin de la UE.

Transnistria este o regiune separatistă a Republicii Moldova, care și-a declarat „independența” în 1990 cu ajutorul regimului de la Kremlin și a reușit să-și păstreze această independență de facto de Republica Moldova cu ajutorul trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul statului vecin.

Clădirile de apartamente dar și de companii din toată regiunea separatistă au rămas fără căldură și fără apă caldă după ce gazul rusesc a fost tăiat de Gazprom și de regimul de la Kremlin, în timp ce locuitorilor li s-a transmis să-și „izoleze” locuințele, pe măsură ce temperaturile scad sub limita înghețului.

Conform scrisorii, semnată de directorul Tiraspoltransgaz, Igor Lisacenko, MoldovaGaz, compania de la Chișinău, s-a oferit să faciliteze „achiziția de resurse de gaz de pe platformele europene” pentru a regiunea să-și poată asigura consumul.

Separatiștii răspund că „tranziția spre resurse de gaz non-rusești înseamnă schimbarea unei furnizări stabile de la Gazprom cu achiziții făcute în termeni speculativi cu prețuri mari și instabile”.

În prezent, Transnistria nu mai primește gaz nici de la Rusia, nici de la Moldova, iar oficialii de la Chișinău au transmis că liderii separatiști au refuzat inclusiv ajutoare umanitare – generatoare, de exemplu.

„Mi se pare extraordinar că, având în vedere gravitatea crizei, cu școli și grădinițe închise și cu oameni care îngheață în case, așa-zisele autorități de la Tiraspol refuză să accepte ajutorul Moldovei”, spune Aura Sabadus, de la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene, din Washington.

„În loc să lucreze cu autoritățile moldovene pentru a găsi cea mai bună soluție de a proteja populația în acest moment atât de dificil, ei preferă să aștepte ajutorul rusesc care poate sau nu să vină. Companiile moldovene au arătat în mod clar că există soluții pentru a rezolva problema, costul de a aduce gaz fiind între 20 și 45 de milioane de euro în acest sezon rece”, spune ea.

Vara trecută, ministrul de atunci al energiei în cabinetul moldovean, Victor Parlicov, spunea că Transnistria se află într-o situație dificilă, ca urmare a schimbării rutelor de aprovizionare cu energie, dar că guvernul de la Chișinău va continua să finanțeze regiunea cu energie pentru a evita o criză umanitară.     

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole