Antena 3 CNN Externe Kremlinul amenință Republica Moldova cu războiul: „Orice pericol la adresa Transnistriei va fi considerat atac împotriva Rusiei”

Kremlinul amenință Republica Moldova cu războiul: „Orice pericol la adresa Transnistriei va fi considerat atac împotriva Rusiei”

Adrian Dumitru
2 minute de citit Publicat la 15:32 18 Dec 2024 Modificat la 16:01 18 Dec 2024
Maria Zaharova
Maria Zaharova. Foto: Hepta

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației lui Putin, a acuzat Republica Moldova că încearcă să rezolve „prin forță” problema Transnistriei, folosindu-se de criza energetică din regiunea separatistă. Reprezentanta statului agresor a spus că „orice pericol la adresa cetățenilor ruși din Transnistria va fi considerat un atac împotriva Rusiei”, amenințând R. Moldova cu războiul.

„Președinta Maia Sandu a fost la Bruxelles săptămâna trecut și s-a plâns «ritualic» de presupusul șantaj al Rusiei cu privire la gazele naturale. Care șantaj?

Plătiți banii pentru ce ați folosit și nu inventanți povești despre cum sunteți șantajați. Ea a discutat cu NATO despre posibilitatea de a întări sistemul de apărare al țării și despre protejarea tinerei democrații moldovenești.

Nu e clar de ce ar trebui ea să fie protejată și ce anume mai poate fi protejat acolo”, a declarat reprezentanta regimului criminal de la Kremlin.

Pe lângă susținerile de propagandă pentru consumul publicului intern, Zaharova a mai amenințat și direct Republica Moldova cu războiul, spunând că „orice acțiune care ar reprezenta pericol” pentru rușii din Transnistria, inclusiv pentru trupele de ocupație staționate ilegal pe teritoriu moldovean, pe care regimul Putin le numește „contingent de pacificatori”, vor fi percepute drept „un atac împotriva Rusiei”.

Situație de criză în Republica Moldova

Declarațiile Mariei Zaharova vin în contextul în care, începând cu data de 1 ianuarie 2025, Transnistria va rămâne fără gaze rusești.

Gazprom a anunțat că va opri livrarea de gaze pentru că va fi oprit tranzitul prin Ucraina, iar pentru continuarea livrărilor trebuie ca Republica Moldova să-și achite datoria istorică de peste 700 de milioane de dolari.

După realizarea unui audit extern, guvernul moldovean recunoaște o datorie de 8,6 milioane de dolari, însă Rusia insistă că nu va recunoaște concluziile auditorilor din Norvegia și Regatul Unit.

Guvernul de la Chișinău a acuzat, în acest context, Rusia de șantaj energetic și de faptul că exploatează situația pentru a obține beneficii politice.

Chiar și fără tranzitul prin Ucraina, Rusia ar fi putut să livreze gaze în Transnistria dacă ar fi vrut, însă ar fi fost nevoie să facă deja rezerve pentru transportul pe ruta trans-balcanică. Acest lucru nu a avut loc.

Transnistria, regiune separatistă folosită de Rusia pe post de cal troian pentru a-și putea menține influența în Republica Moldova, s-ar putea confrunta cu o criză umanitară dacă nu va fi alimentată cu gaz în perioada următoare, iar autoritățile de la Chișinău analizează posibilități de atenuare a crizei.

Pe 16 decembrie, guvernul moldovean a instituit stare de urgență energetică pentru o perioadă de 60 de zile.

×
x close