Regiunea separatistă Transnistria a intrat în criză energetică, iar oprirea gazelor ruseşti care tranzitau Ucraina generează mari probleme umanitare, inclusiv şomaj, a recunoscut cu îngrijorare, miercuri, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, potrivit agenţiei IPN.
„Activitatea a sute de întreprinderi este pusă pe pauză. Respectiv, mii de oameni rămân şomeri. Între timp, e frig în 150 de grădiniţe, în 130 de şcoli şi în tot atâtea instituţii bugetare din regiune”, a declarat liderul regiunii separastiste, Vadim Krasnoselski, citat de agenţia IPN.
Spitalele şi policlinicile se confruntă, de asemenea, cu probleme de încălzire a clădirilor.
Localnicii au rămas fără gaz şi agent termic de la 1 ianuarie şi, în plină iarnă, va creşte multitudinea de probleme de ordin umanitar.
Deconectări de energie electrică, deocamdată, nu se fac în regiunea transnistreană. Termocentrala de la Cuciurgan (MGRES) a trecut pe cărbune şi, în comun cu staţia de la Dubăsari, poate acoperi necesarul de curent pentru 50 de zile, a anunţat administraţia de la Tiraspol.
Miercuri, la prima şedinţă a celulei de criză din noul an, prezidată de liderul local Vadim Krasnoselski, s-a anunţat că rezervele de gaz ale regiunii transnistrene sunt, în prezent, de 13 milioane de metri cubi. Această cantitate ajunge până la 20 ianuarie sudului regiunii şi până la 10 ianuarie - nordului (raioanele Rîbniţa şi Camenca), iar 116.000 de consumatori din blocuri de locuinţe pot primi gaze pentru prepararea mâncării.
Între timp, este îngrijorare și la Chișinău după ce, chiar din prima zi a anului, gigantul energetic rus de stat Gazprom a întrerupt livrările de gaz către R. Moldova din cauza unei presupuse datorii de 709 milioane de dolari pentru livrările anterioare. Această cifră este contestată vehement de guvernul pro-occidental al Moldovei, care a acuzat Moscova că folosește energia ca instrument politic pentru destabilizarea țării