Antena 3 CNN Externe Cum a încercat Putin cu toate mijloacele să captureze din nou Republica Moldova. „Rusia a mobilizat o forţă fără precedent”

Cum a încercat Putin cu toate mijloacele să captureze din nou Republica Moldova. „Rusia a mobilizat o forţă fără precedent”

de Adrian Dumitru    |   

Rusia a suferit, duminică, o nouă înfrângere majoră în lupta sa pentru controlul spaţiului ex-sovietic, în ciuda unei campanii masive de influenţă şi de fraudare a alegerilor pusă la cale de Kremlin şi de interpuşii săi din ţara vecină. Victoria preşedintei Maia Sandu păstrează R. Moldova în afara orbitei Rusiei şi pe drumul său spre Uniunea Europeană. Aceste alegeri au arătat, din nou, dacă mai era nevoie, că Rusia e determinată să-şi păstreze cu orice preţ influenţa în regiune, iar resursele pe care ruşii şi interpuşii lor le-au pus în joc pentru a preveni câştigarea alegerilor de către Maia Sandu au fost uriaşe. În plus, surprinzător a fost şi nivelul de sofisticare al maşinăriei de influenţă şi control a Kremlinului, care a folosit metode nemaivăzute până acum – zboruri charter pentru a aduce votanţi pro-ruşi la vot şi alerte cu bombă la secţiile de votare din ţară sau din diaspora.

Deşi operaţiunea masivă a Rusiei de a influenţa alegerile şi viitorul Republicii Moldova era de aşteptat, mai ales în condiţiile în care autorităţile de la Chişinău au avertizat îndelung cu privire la planurile oligarhului fugar Ilan Şor, nivelul la care Moscova a decis să intervină în alegeri este şocant.

Comisia Electorală din Moldova a anunţat că este informată cu privire la transporturile organizate şi ilegale de votanţi realizate de ruşi cu ajutorul lui Şor – votanţi au fost aduşi pentru a vota cu autobuze sau cu curse private charter din Rusia, Belarus, Azerbaidjan sau Turcia.

Pe parcursul zilei de duminică au fost mai multe alerte cu bombă la secțiile de votare din România, Marea Britanie și Germania. Prin aceste alerte, guvernul moldovean îi acuză pe pro-ruși că încearcă să împiedice diaspora să voteze. A fost alertă cu bombă și la o secție de votare din București, la una Brașov, dar și la patru secții de votare din Marea Britanie și Germania.

Inițial, Republica Moldova a notificat mai multe ţări ale Uniunii Europene că este de părere că Rusia va încerca să perturbe, inclusiv prin alerte false cu bombă, votul diasporei la secţiile de vot din afara ţării, inclusiv în România, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, a declarat o sursă din guvernul de la Chişinău.

Diaspora moldoveană a devenit ţinta principală a ruşilor în 2024, în condiţiile în care aceşti votanţi au fost esenţiali pentru victoria din 2020 a Maiei Sandu, sunt cunoscuţi pentru valorile pro-europene şi pentru susţinerea parcursului occidental al ţării. În plus, referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană de acum două săptămâni a fost şi el validat cu sprijinul esenţial al acestui segment electoral.

Încercările Rusiei de a captura Republica Moldova vor continua, mai ales în aşteptarea alegerilor parlamentare de la anul

Alegerile parlamentare din Republica Moldova din vara anului viitor sunt principala miză pentru eforturile ruseşti de a captura Republica Moldova. Experţii din ţara vecină cu care am discutat spun că este sigur că Rusia nu se va opri din încercările sale. 

Ion Tăbârţă, analist politic din Republica Moldova, a spus, ca răspuns la întrebările Antena3.ro că Rusia e îşi va continua atacurile şi că e de aşteptat şi o escaladare a acestora, mai ales în perspectiva alegerilor din 2025. 

Tăbârţă consideră, de asemenea, că alegerile din 2025 vor fi mai dificile şi că e de aşteptat că Maia Sandu şi PAS nu vor mai putea guverna în cadrul unui cabinet monocolor. Tăbârţă vede posibil inclusiv un guvern pro-european din care să facă parte, alături de PAS şi partidul lui Renato Usatîi, candidatul prezidenţiale de pe locul trei în alegerile de acum două săptămâni.

Legat de continuarea parcursului european al R. Moldova şi de un posibil sabotaj al unui eventual guvern pro-rus după alegerile din 2025, Tăbârţă spune că indiferent de cine s-ar afla la putere la Chişinău, e nevoie de continuare reformelor şi de a acţiona pentru continuarea parcursului european - „Sigur, noi putem să ne angajăm în Constituţie la o mulţime de reforme, dar dacă guvernele nu acţionează în sprijinul lor nu se va întâmpla nimic. Republica Moldova a mai avut guverne declarate pro-europene, dar care nu au făcut nimic, deci important este să avem un guvern dispus să acţioneze şi să facă reforme”, a spus Tăbârţă.

Tudor Ioniţă, expert în combaterea dezinformărilor ruseşti, declarat „indezirabil” de ruşi, crede, la rândul său, că Rusia îşi va continua şi accentua eforturile de a influenţa Republica Moldova.

„Fără doar şi poate, această campanie electorală a fost cea mai murdară şi cea mai grea probabil din istoria Republicii Moldova de la independenţă încoace. Rusia a mobilizat o forţă fără precedent dar vedem rezultatele şi înţelegem că a avut un eşec. Am văzut metode şi mai puţin ortodoxe şi mai obişnuite ale Rusiei, metode pe care le-a mai aplicat şi în alte campanii, dar la nivel local. Mă refer aici la votul din Găgăuzia, când o anonimă a devenit başcan după implicarea masivă atât prin cumpărarea electoratului cât şi prin propaganda promovată de Rusia prin organizaţia criminală Şor. Rusia a eşuat, dar Rusia nu se opreşte aici.

A încercat să repete scenariul Georgia şi în R. Moldova. Din fericire, moldovenii au fost mai înţelepţi şi au dat o lovitură regimului de la Kremlin.”, a spus Ioniţă într-o declaraţie pentru Antena3.ro.

Ioniţă spune, de asemenea, că alegerile parlamentare din 2025 rămân marea miză pentru Rusia, mai ales pentru că la acel scrutin „nu va exista un tur doi la care să se mobilizeze cetăţenii”.

„Miza rămâne pe masă, cele mai importante alegeri încă urmează. Din păcate, la acelea nu va exista turul doi la care cetăţenii să se mobilizeze, iar autorităţile trebuie să găsească sursă pentru a-i mobiliza încă de la început.

Rusia va folosi ce a folosit la o scară mult mai mare, probabil va investi şi în noi metode”. Ioniţă spune că se aşteaptă la o continuare a guvernării pro-europene de la Chişinău şi după alegerile din 2025 şi că preşedinta Maia Sandu „a înţeles greşelile făcute” în timpul ultimei guvernări. 

„Trebuie să fim foarte atenţi la ce declaraţii s-au făcut atât din interiorul PAS cât şi din partea Maiei Sandu. Preşedintele Maia Sandu a anunţat o resetare, a spus că a înţeles greşelile care au fost făcute în această perioadă de patru ani de guvernare PAS. Ne aşteptăm la remanieri guvernamentale, la o poziţie mai bună faţă de reforma justiţiei”, a conchis Ioniţă.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile