Antena 3 CNN Externe Alegeri SUA 2024 CNN: 12 povești complet fictive pe care Trump le-a spus în ultima lună

CNN: 12 povești complet fictive pe care Trump le-a spus în ultima lună

Andreea Ştefan
7 minute de citit Publicat la 09:30 20 Sep 2024 Modificat la 09:30 20 Sep 2024

Fostul președinte Donald Trump își împânzește comentariile publice cu povești fictive. Nu este vorba de o manipulare politică obișnuită, genul de răstălmăcire a statisticilor și de exagerare a realizărilor în care se angajează candidații politici de toate felurile. Mai degrabă, candidatul republican la președinție spune minciuni colorate care nu au nicio legătură cu realitatea, notează CNN.

Afirmația incendiară a lui Trump despre imigranții din Springfield, Ohio, pe care i-a acuzat în mod nefondat la dezbaterea prezidențială din septembrie că mănâncă câinii și pisicile oamenilor, a primit cea mai mare atenție. Însă recentele apariții publice ale lui Trump, mai puțin mediatizate, precum mitingurile și interviurile, au prezentat, de asemenea, povești complet imaginare.

Iată alte 11 exemple numai din ultima lună.

Harris și recrutarea militară

La un miting în Las Vegas săptămâna trecută, Trump a susținut că adversara sa democrată, vicepreședinta Kamala Harris, vorbește despre forțarea americanilor să servească în armată: „Ea vorbește deja despre revenirea la recrutare. Vrea să readucă recrutarea, să vă recruteze copiii și să îi pună într-un război care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată”.

Asta este o prostie absolută, scrie CNN. Harris nu vorbește deloc despre revenirea la recrutare.

Interviul lui Harris pentru CNN

Trump a susținut în timpul unui eveniment Fox News din Pennsylvania, la începutul lunii septembrie, că Harris „avea notițe” care să o ajute în timpul interviului televizat pe care l-a acordat CNN la sfârșitul lunii august. El a realizat chiar și o imitație în care a portretizat-o pe Harris care ar fi privit în jos la aceste notițe.

De fapt, ea nu avea nicio notiță.

Copiii transsexuali și școlile

La un eveniment organizat de un grup conservator la sfârșitul lunii august, Trump a afirmat că școlile trimit copiii la operații de afirmare a sexului fără știrea părinților. El a spus: „Chestia cu transsexualii este incredibilă. Gândiți-vă la asta. Copilul tău merge la școală și vine acasă câteva zile mai târziu cu o operație. Școala decide ce se va întâmpla cu copilul tău”.

Ulterior, campania lui Trump a precizat pentru CNN că nu a putut găsi niciun exemplu în care un astfel de lucru să se fi întâmplat undeva în Statele Unite. Consimțământul părinților este necesar pentru operațiile de afirmare a genului; școlile nu au efectuat sau aprobat aceste operații pentru minori pe la spatele părinților acestora.

Chiar și după ce campania lui Trump a demonstrat că nu poate susține povestea, acesta a repetat-o câteva zile mai târziu, la un miting în Wisconsin, la începutul lunii septembrie.

Harris și invazia rusă din Ucraina

La sfârșitul lunii august, Trump a povestit la Fox News o poveste captivantă despre cum președintele Joe Biden ar fi trimis-o pe Harris să negocieze cu președintele rus Vladimir Putin în 2022, într-un efort de a preveni o invazie a Ucrainei. Trump a susținut că Harris a fost trimisă „să se întâlnească cu Putin în Rusia cu trei zile înainte de atac. Ea s-a dus. Ea a spus - și-a prezentat cazul. El a atacat trei zile mai târziu. El a râs de ea. A crezut că e o glumă”. Trump a spus, de asemenea, o versiune a poveștii la dezbaterea din septembrie.

Dar și această poveste este complet falsă.

Biden nu a trimis-o niciodată pe Harris să negocieze cu Putin - de fapt, Kremlinul a declarat în iulie că Harris și Putin nu au vorbit niciodată - și Harris nu a călătorit în Rusia chiar înainte de invazie. Mai degrabă, Harris a călătorit la o conferință în Germania pentru a se întâlni cu aliații SUA, inclusiv cu președintele ucrainean Volodimr Zelenski.

Identitatea lui Harris

Trump a afirmat, la o convenție a jurnaliștilor de culoare de la sfârșitul lunii iulie, că Harris obișnuia să își promoveze „doar” moștenirea indiană, apoi „dintr-o dată” a făcut o „cotitură” și „a devenit o persoană de culoare”. În apărarea afirmației, Trump a reiterat la dezbaterea din septembrie că Harris „a spus” la un moment dat că „nu este de culoare”.

Nimic din toate acestea nu este adevărat.

Harris - care a fost crescută într-o comunitate de culoare și a absolvit o universitate istoric de culoare - și-a îmbrățișat identitatea de culoare încă din tinerețe. Deși a discutat cu drag și despre moștenirea sa sud-asiatică, nu a „spus” niciodată că nu este de culoare.

Performanța Kamalei Harris în alegerile primare din 2020

Trump a susținut în mod repetat în ultima lună că Harris a fost atât de nepopulară atunci când a candidat anterior la președinție, în 2019, încât a fost chiar primul candidat care a renunțat la primarele democrate aglomerate. „Ea a fost una dintre cele 22 de persoane care au candidat. Ea a fost prima care a renunțat”, a spus el la un miting din Pennsylvania la sfârșitul lunii august.

Nici pe departe.

De fapt, alți 13 candidați democrați au renunțat la cursă înaintea lui Harris - inclusiv foști sau actuali guvernatori ai Washington, Montana și Colorado; primarul în exercițiu al orașului New York; și foști sau actuali membri ai Camerei Reprezentanților și ai Senatului.

Opinii despre Roe v. Wade

Confruntat cu critici dure din partea lui Harris și a altor persoane pentru numirea a trei dintre judecătorii Curții Supreme care au anulat decizia Roe v. Wade privind dreptul la avort în 2022, Trump a inventat o poveste conform căreia această decizie nepopulară a îndeplinit dorințele „tuturor” - inclusiv „fiecărui democrat”.

„Fiecare democrat, fiecare republican, toată lumea a vrut ca Roe v. Wade să fie anulată și readusă la nivelul statelor”, a declarat Trump la Fox News la sfârșitul lunii august.

Acest lucru nu este nici pe departe corect.

Roe a fost susținută în mod constant de o majoritate a publicului american și a fost extrem de populară în rândul democraților - cu un sprijin de 80% sau mai mult în rândul democraților în multe sondaje.

Alegeri în California

La o conferință de presă organizată în septembrie în California, Trump a afirmat că „dacă aș candida cu un numărător de voturi cinstit în California, aș câștiga California, dar voturile nu sunt numărate cinstit”. El a prezentat o versiune și mai colorată a afirmației într-un interviu la sfârșitul lunii august, spunând: „Dacă Iisus ar veni și ar fi numărătorul de voturi, aș câștiga California, bine?”

Alte tâmpenii.

Voturile sunt numărate cinstit în California, la fel ca în orice alt stat; Trump pierde California pentru că este un stat majoritar democrat care nu a mai ales un candidat republican la președinție din 1988. El a pierdut statul în 2020, în mod corect și cinstit, cu mai mult de cinci milioane de voturi și mai mult de 29 de puncte procentuale.

Un premiu „Omul anului” în Michigan

Din 2016, Trump a spus o minciună conform căreia a fost numit „Omul anului” în Michigan înainte de a intra în politică. Mass-media, inclusiv CNN, au remarcat în mod repetat că Trump nu a primit niciodată un astfel de premiu și că premiul nici măcar nu pare să existe. Dar Trump a susținut marți, la un eveniment din Michigan, că acum i s-a dat dreptate.

„Presa a spus, 'Oh, nu s-a întâmplat niciodată'. Ei bine, atunci s-a întâmplat. Au aflat unde a fost”, a spus Trump. „Dar a fost ca acum 15 ani, o zonă frumoasă, dar nimeni nu și-a amintit de ea; nimeni nu și-a amintit totul. Dintr-o dată, ca printr-un miracol, au aflat că există.”

Asta e o minciună peste minciună. Mass-media nu a descoperit nicio dovadă că Trump a primit premiul „Omul anului” în Michigan.

Campania sa nu a răspuns miercuri la o cerere de a explica despre ce vorbea.

Migranți, închisori și Congo

Timp de luni de zile, Trump a spus o poveste despre cum „Congo” a golit în mod deliberat închisorile pentru a-și convinge cumva infractorii să vină în Statele Unite ca migranți. „Mulți prizonieri lăsați să plece din Congo în Africa, prizonieri brute”, a spus el la un eveniment din august în Arizona. La un miting din august în Pennsylvania, în săptămâna următoare, el a spus: „În Congo, în Africa: 22 de persoane depuse în țara noastră. „De unde veniți?” ”Din Congo. 'Unde în Congo?' 'În închisoare.'”

Dar Trump nu a prezentat nicio dovadă că „Congo” a golit de fapt vreo închisoare în scopul migrației. Reprezentanții guvernelor Republicii Democrate Congo și ai Republicii Congo vecine au declarat oficial pentru CNN că afirmația este fictivă, experții din cele două țări spun că nu au văzut nicio dovadă că este adevărată, iar campania lui Trump a ignorat solicitările de a oferi orice dovadă.

Revizuirea locurilor de muncă

După ce Biroul Federal de Statistică a Muncii a anunțat în august că revizuirea sa anuală a datelor privind locurile de muncă a constatat că economia a creat cu aproximativ 818 000 mai puține locuri de muncă decât s-a raportat inițial pentru cele 12 luni care s-au încheiat în martie, Trump a spus o poveste despre cum guvernul plănuise să anunțe această revizuire în scădere „după 5 noiembrie”, ziua alegerilor, dar a fost forțat să facă acest lucru înainte de alegeri din cauza „unui informator” - „un patriot care a divulgat informații”.

O altă invenție. Biroul de Statistică a Muncii publică în mod regulat datele preliminare revizuite în luna august și a dezvăluit data exactă a publicării acestor date - 21 august - cu săptămâni înainte.

William Beach, un economist conservator care a fost numit de Trump la conducerea Biroului de Statistică a Muncii, a scris pe social media: „Pentru cei care cred că marea revizuire a numărului de locuri de muncă BLS a „scăpat” și trebuia să apară după alegeri, amintiți-vă că BLS anunță întotdeauna proiectele sale de revizuire în luna august și a anunțat data din acest an, 21 august, cu multe luni în urmă. Este important să vă verificați faptele”.

Citește mai multe din Alegeri SUA 2024
» Citește mai multe din Alegeri SUA 2024
TOP articole