Antena 3 CNN Externe Alegeri SUA 2024 Trump pune la îndoială în mod eronat originea Kamalei Harris: „Dintr-o dată a devenit o persoană de culoare”

Trump pune la îndoială în mod eronat originea Kamalei Harris: „Dintr-o dată a devenit o persoană de culoare”

donald trump kamala harris
Trump a afirmat în mod eronat că vicepreședinta Kamala Harris, „a devenit de culoare” în urmă cu câțiva ani | Sursă colaj foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    31 Iul 2024   •   23:11

Fostul președinte Donald Trump a afirmat în mod eronat miercuri că rivala sa la alegerile prezidențiale din SUA, vicepreședinta Kamala Harris, „a devenit de culoare” în urmă cu câțiva ani, după ce „dintr-o dată a făcut o schimbare” în identitatea sa, notează CNN.

Comentariile lui Trump, la o întâlnire a jurnaliștilor de culoare, au venit atunci când un intervievator a întrebat de ce alegătorii de culoare ar trebui să ia în considerare susținerea unui candidat cu istoria sa de atacuri rasiste asupra rivalilor politici. Trump a răspuns punând la îndoială originea lui Harris. 

„Ea a fost întotdeauna de origine indiană și a promovat doar moștenirea indiană. Nu am știut că este de culoare până acum câțiva ani, când s-a întâmplat să devină de culoare, iar acum vrea să fie cunoscută ca fiind de culoare. Așa că nu știu, este indiană sau de culoare?” a spus Trump.

„Le respect pe amândouă, dar este evident că ea nu le respectă, pentru că a fost indiană până la capăt, iar apoi, dintr-o dată, a făcut o cotitură și a devenit o persoană de culoare”, a spus el. „Cred că cineva ar trebui să cerceteze și asta”. 

Comentariile lui Trump amintesc de atacuri similare la adresa rivalilor politici de culoare din trecut - inclusiv anii în care a promovat teoria falsă și rasistă a conspirației „birther” conform căreia fostul președinte Barack Obama nu s-a născut în Statele Unite.

Mama lui Harris este indiancă, iar tatăl ei este jamaican; ambii au emigrat în Statele Unite. Harris s-a născut în Oakland, California, și a urmat cursurile unei universități istorice de culoare, Howard University, în Washington, DC. Este prima femeie, primul vicepreședinte de culoare și primul vicepreședinte sud-asiatic.

Kamala Harris urcă în sondaje

Vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris, candidată la preşedinţie din partea Partidului Democrat, a câştigat teren în sondaje în faţa adversarului republican Donald Trump în şase din cele şapte state care pot decide soarta alegerilor din noiembrie, transmite miercuri Reuters, potrivit Agerpres.

Surse ale aceleiaşi agenţii susţin că Harris va participa în Philadelphia, la primul miting alături de persoana desemnată drept candidat la funcţia de vicepreşedinte. 

Organizarea evenimentului în Pennsylvania pare să sugereze că guvernatorul statului respectiv, Josh Shapiro, în vârstă de 51 de ani, este cel mai bine plasat în lista scurtă de posibili parteneri electorali pentru lidera democrată.

Un asistent al campaniei democrate a afirmat că alegerea primului oraş nu trebuie considerată un indiciu decisiv, deoarece Harris va face un turneu de patru zile în mai multe state. 

Conform surselor Reuters, se aşteaptă ca ea să îşi anunţe opţiunea pentru eventualul vicepreşedinte luni, înaintea mitingului de la Philadelphia.

În afară de Shapiro, Harris ar putea opta pentru Andy Beshear, guvernator al statului Kentucky, pentru Mark Kelly - senator de Arizona, pentru Tim Waltz - guvernator în Minnesota sau pentru Pete Buttigieg, ministrul Transporturilor.

Un sondaj Bloomberg News/Morning Consult efectuat în perioada 24-28 iulie în rândul alegătorilor înscrişi pe listele electorale, ale cărui rezultate au fost publicate marţi, arată că Harris are un avans de 11 puncte procentuale în faţa lui Trump în statul Michigan şi câte două puncte în statele Arizona, Wisconsin şi Nevada, în timp ce republicanul conduce cu patru puncte procentuale în Pennsylvania şi cu două în Carolina de Nord. Cei doi candidaţi sunt la egalitate în Georgia.

Wisconsin este singurul stat în care Trump a redus din diferenţă, comparativ cu un sondaj precedent, în care candidatul democrat era încă preşedintele Joe Biden, înainte ca acesta să se retragă şi rolul să fie preluat de Harris.

×
Citește mai multe din Alegeri SUA 2024
» Vezi toate știrile din Alegeri SUA 2024
Cele mai noi știri
Parteneri
x close