Persoanele aflate la prima angajare, precum și ucenicii, elevii și studenții care își găsesc un loc de muncă ar putea primi stimulente fiscale. Intenția este încurajarea participării tinerilor pe piața forței de muncă prin reducerea taxelor salariale datorate statului, în anumite condiții. Proiectul a fost depus la Senat și urmează să fie dezbătut, cel mai probabil, de viitorul Parlament care va fi votat în această toamnă.
Inițiatorii își fundamentează propunerea în baza creșterii ratei șomajului în rândul tinerilor și având în vedere numărul tot mai mare de tineri care pleacă să lucreze în străinătate din motive economice.
Totodată, una dintre cauzele care duc la creșterea ratei șomajului în rândul tinerilor ar fi și dificultatea accesării locurilor de muncă, care are la bază factori diverși, precum lipsa experienței în muncă sau nepotrivirea studiilor absolvite cu oferta de pe piața forței muncă.
Astfel, se propune scutirea de la plata impozitului pe venit pentru ucenici, elevi, studenți și persoanele aflate la prima angajare. În cazul persoanelor aflate la prima angajare, scutirea va fi valabilă doar pentru partea din venitul brut de până la nivelul salariului minim brut pe țară și doar timp de 24 de luni.
De asemenea, se vorbește despre scutirea parțială de contribuția la pensii și la sănătate tot pe o perioadă de doi ani și în condiții similare.
Proiectul nu face nicio referire la contribuția asiguratorie pentru muncă, astfel că aceasta va rămâne aplicabilă persoanelor indicate mai sus.
Având în vedere toate scutirile, însă, taxele salariale vor fi mai mici, ceea ce ar convinge patronii să facă mai multe angajări. Pentru a putea fi aplicate, măsurile propuse trebuie adoptate de Senat, apoi de Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.