Antena 3 CNN Economic Ciolacu anunță, după întâlnirea cu mediul de afaceri, că nu cresc taxele. Șucu: Sperăm să respecte promisiunile

Ciolacu anunță, după întâlnirea cu mediul de afaceri, că nu cresc taxele. Șucu: Sperăm să respecte promisiunile

marcel ciolacu (1)
„Mergem mai departe cu digitalizarea ANAF, creşterea încasărilor bugetare şi reforma cheltuielilor publice", a precizat Ciolacu | Sursă foto: gov.ro
de Andreea Ştefan    |    26 Aug 2024   •   19:29

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că Guvernul nu ia în calcul majorarea taxelor şi că va merge mai departe cu digitalizarea ANAF, creşterea încasărilor bugetare şi reforma cheltuielilor publice. Șeful Confederaţiei Patronale Concordia, Dan Șucu, a confirmat acest lucru după discuția avută cu premierul. „Nu va exista mărire de taxe, nici anul acesta, nici anul viitor”, a spus Dan Șucu.

Precizările au fost făcute la întâlnirea cu reprezentanţii Confederaţiei Patronale Concordia.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în cadrul consultărilor, premierul a transmis reprezentanţilor Concordia că elementele principale ale Acordului propus de Executiv Comisiei Europene sunt reducerea graduală a deficitului bugetar în următorii şapte ani şi susţinerea proiectelor mari de investiţii pe care România le va derula în 2025 şi 2026.

„Am solicitat acest nou acord Comisiei Europene pentru ca România să nu intre într-o scară abruptă a deficitului. Este nevoie să continuăm investiţiile, să susţinem zona industrială şi producţia românească. Nu luăm în calcul majorarea taxelor. Mergem mai departe cu digitalizarea ANAF, creşterea încasărilor bugetare şi reforma cheltuielilor publice", a precizat prim-ministrul, la consultările de la Palatul Victoria.

Şeful Executivului a subliniat că, începând de anul viitor, vor avea loc consultări cu mediul de afaceri privind reforma fiscală: „Nu vom lua nicio decizie cu privire la reforma fiscală fără consultarea mediului de afaceri şi fără a oferi antreprenorilor un orizont de timp suficient până la punerea în aplicare a unor noi măsuri".

Sursa citată precizează că reprezentanţii mediului de afaceri au apreciat dialogul cu Guvernul, continuat şi detaliat la nivelul ministerelor.

„La consultările de astăzi, de la Palatul Victoria, reprezentanţii Executivului şi cei ai mediului de afaceri au mai discutat despre implementarea E-Factura, E-TVA, E-Transport, a Sistemului de Garanţie-Returnare, pregătirea punerii în aplicare a salariului minim european, precum şi alte aspecte ce ţin de sectorul turism", se arată în comunicat.

Din partea Guvernului, la discuţii au participat, împreună cu premierul Ciolacu, vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, ministrul Economiei, Radu Oprea, ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Mediului, Mircea Fechet, şi şeful Cancelariei Prim-ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu. 

Șeful Confederaţiei Patronale Concordia: „Nu va exista mărire de taxe, nici anul acesta, nici anul viitor”

Preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, Dan Şucu, a declarat că premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că nu vor exista creşteri de taxe anul acesta şi anul viitor.

Acesta făcut precizările la finalul consultărilor pe care reprezentanţii Confederaţiei Patronale Concordia le-au avut, luni, la Palatul Victoria, cu premierul Marcel Ciolacu.

„În ce priveşte partea fiscală, da, este adevărat, se vorbeşte despre faptul că nu va exista mărire de taxe, nici anul acesta, nici anul viitor. Sperăm din toată inima ca promisiunile să fie respectate", a declarat Dan Şucu.

El a subliniat faptul că dialogul purtat cu guvernanţi începe să fie unul structurat, lucru aşteptat de mediul de afaceri.

„Din punctul nostru de vedere, primul pas pe care-l vedem, major, înainte, este faptul că domnul premier a promis că nu vor mai exista decizii luate de către guvernanţi fără ca să şi poată să consulte mediul de afaceri, iar acest lucru se întâmplă şi se întâmplă din ce în ce mai structurat. Astăzi am avut o discuţie de două ore cu domnia sa şi cu echipa dânsului. Noi, în Concordia, suntem 17 industrii, fiecare industrie a avut de discutat despre probleme specifice. Şi, din punctul nostru de vedere, am văzut că suntem ascultaţi şi începem să fim luaţi în seamă, ceea ce este, deja, un foarte mare pas înainte, că de 30 de ani solicităm lucru acesta şi de abia acum începe să se întâmple", a declarat Şucu.

În context, preşedintele Concordia a punctat că pentru confederaţia pe care o reprezintă procesul de digitalizare reprezintă un beneficiu, întrebat dacă s-a discutat despre măsuri precum e-Factura.

„Industriile pe care noi le reprezentăm nu au această problemă în mod special, nu avem neapărat în industriile noastre probleme de e-facturare, de cash. Pentru noi, digitalizarea este un beneficiu pentru societate pentru că ea va conduce într-un final la eliminarea a tot ce înseamnă partea de evaziune fiscală", a declarat Şucu.

La rândul său, Radu Burnete, director executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, a precizat că în cadrul întâlnirii s-a discutat şi pe marginea planului pe 7 ani de reducere a deficitului pe care Guvernul urmează să-l negocieze cu Comisia Europeană.

„Ceea ce ne-a spus premierul este următorul lucru, că într-adevăr nu vor exista creşteri de taxe, că negociază cu Comisia Europeană, aşa cum ştiţi şi dumneavoastră, ca deficitul bugetar să fie redus într-un plan de şapte ani de zile, şi că după alegeri vom discuta cum arată acest plan. (...) Vă repet ce ne-a spus în privinţa tuturor taxelor, că nu planifică creşteri de taxe anul acesta", a declarat Burnete.

El a menţionat că discuţiile au vizat şi măsurile privind reducerea cheltuielilor bugetare avute în vedere de guvernanţi pentru reducerea deficitului bugetar.

„Astea sunt şi îngrijorările noastre când ne uităm la buget şi la execuţia bugetară. Răspunsul premierului a fost că, aşa cum a spus-o recent şi cum a spus-o şi domnul Marcel Boloş, se vor uita doar la reduceri de cheltuieli. Şi ce plănuiesc este să reducă cheltuielile într-o asemenea măsură încât presiunea de pe acest deficit să scadă, astfel încât să avem timp, la începutul anului viitor, spunea premierul, în primele şase luni ale anului viitor, că vom discuta ce facem în aceşti şapte ani şi cum reducem deficitul. (...) Planul guvernului este să reducă pe partea de cheltuieli, da, anul acesta şi anul viitor, şi în măsura în care există acest "Da" al Comisiei pe planul de şapte ani, după alegeri, cu siguranţă vor exista discuţii despre sistemul fiscal. Şi anul trecut am vorbit despre reducerea cheltuielilor şi lucrul acesta nu prea s-a întâmplat. Solicitarea noastră asta este, dacă vorbim despre reducerea cheltuielilor bugetare şi odată ce luăm nişte decizii, să nu le desfiinţăm treptat cu câte o OUG, cu câte un amendament în Parlament", a declarat Burnete.

Acesta s-a pronunţat şi cu privire la scăderea pragului de impozitare la microîntreprinderi.

„La microîntreprinderi ştiţi bine că acolo e obligaţie pe care România şi-a asumat-o prin PNRR. Comisia insistă să ne respectăm obligaţiile, noi am spus de la bun început că o astfel de reducere a pragului sau astfel de măsuri trebuie făcute cu un orizont larg de timp, nu peste noapte", a declarat Burnete.

Totodată, el a menţionat că reprezentanţii Concordia au reiterat faptul că, în privinţa impozitării, cota unică este ceea ce România are nevoie încă pentru un deceniu, cel puţin, întrebat despre tema impozitării progresive.

„Da, am ridicat tema asta, premierul ne-a spus că nu este neapărat împotriva cotei unice, dar că este un premier social-democrat, deci impozitarea progresivă este mereu pe agenda acestui partid, dar, că, aşa cum l-aţi auzit spunând de atâtea ori, nu există în planul guvernului sau al domniei sale modificări majore ale legislaţiei fiscale", a declarat Burnete.

El a subliniat că măsurile fiscale anunţate în planul de digitalizare trebuie să producă efecte, printre altele şi un efect de reducere a gap-ului de TVA.

„Am transmis şi acest mesaj Ministerului de Finanţe, că mediul de afaceri nu e împotriva e-tva sau e-transport sau tuturor acestor digitalizări. Tot ce ne dorim e ca ele să nu pună o povară suplimentară pe mediul de afaceri şi să vedem că produc efecte, adică să vedem că gap-ul de TVA se micşorează. E un lucru pe care l-am discutat cu premierul astăzi, e inimaginabil ca România să poată adera la OCDE, cum ne propunem, în 2026, cu un gap de TVA de 30%. Deci, aici, clar, trebuie luate măsuri", a declarat Burnete.

×
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close