Antena 3 CNN Actualitate Social Șomajul scade la nivel mondial, dar crește în România. Care sunt cauzele

Șomajul scade la nivel mondial, dar crește în România. Care sunt cauzele

Ioana Ciobanu
1 minut de citit Publicat la 10:50 13 Aug 2024 Modificat la 10:57 13 Aug 2024
tineri interviu angajare
Numărul tinerilor șomeri scade la nivel mondial, însă în România atinge niveluri record. Sursa foto: Profimedia Images

România atinge un nou record al șomajului în rândul tinerilor, în timp ce la nivel mondial fenomenul este în scădere. Potrivit datelor statistice, țara noastră ajunge până la 20%, comparativ cu media globală de 13%.

Numărul tinerilor șomeri scade la nivel mondial, însă în România atinge niveluri record. Șomajul în rândul tinerilor a scăzut anul trecut pe plan mondial la cel mai redus nivel din ultimii 15 ani. Rata somajului la nivel global este de 13%, iar Organizația Internațională a Muncii se așteaptă la scăderi în perioada urmatoare. 

Și în Europa numărul tinerilor șomeri este într-o ușoară scădere. În mai 2024, rata șomajului în rândul tinerilor a fost de 14,4% în UE, arata ultimele date Eurostat. 

În România, rata somajului în rândul tinerilor este de peste 20%. O valoare constantă, care nu coboară, în ciuda eforturilor depuse de autorități prin diferite programe de integrare în piața muncii.

Nu sunt destule programe de consiliere, spun expertii HR. Rezultatul? Tot mai puțini tineri în piața muncii, tot mai mulți șomeri. 

În ceea ce privește valoarea somajului, absolvenţii de liceu care au minimum 16 ani pot solicita o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de 6 luni, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, adică 330 de lei pe luna.

×
Parteneri
x close