Antena 3 CNN Politică Alegeri prezidenţiale Alegeri prezidențiale 2024. Totul despre votul din 24 noiembrie. Candidați, sondaje, procedura de vot, noutăți

Alegeri prezidențiale 2024. Totul despre votul din 24 noiembrie. Candidați, sondaje, procedura de vot, noutăți

D.C.
8 minute de citit Publicat la 18:04 12 Noi 2024 Modificat la 18:05 12 Noi 2024

Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 are loc pe data de 24 noiembrie, atunci când aproape 19 milioane de români sunt aşteptaţi la urne pentru a decide viitorul preşedinte al țării, implicit direcția pe care o va urma România în următorii cinci ani. Cel mai probabil, românii vor merge la urne și pentru al doilea tur, pe data de 8 decembrie 2024. 

În acest material vom sintetiza detalii despre candidați, sondaje de opinie și toate informațiile importante despre procesul de vot. 

S-a anunțat ordinea candidaților pe buletinele de vot

Ordinea candidaţilor pe buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2024, ca de altfel la orice scrutin, este decisă de către Biroul Electoral Central. Pentru primul tur din data de 24 noiembrie ordinea a fost stabilită în data de 10 octombrie a.c., ora 18.15, prin tragere la sorţi.

Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 (BEC) informează că, în conformitate cu prevederile art. 17 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la data de 10 octombrie a.c., ora 18.15, a fost stabilită, prin tragere la sorţi, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaţilor la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024”, se arată în comunicatul BEC.

Pentru alegerile prezidențiale din 2024, 14 candidați au fost validați definitiv, iar ordinea lor pe buletinul de vot va începe cu Elena Lasconi, urmată de George Simion, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, conform anunțului făcut de Biroul Electoral Central.

Ordinea candidaților pe buletinul de vot la alegerile prezidenţiale 2024

  1. Elena Lasconi – USR
  2. George Simion – AUR
  3. Marcel Ciolacu – PSD
  4. Nicolae Ciucă – PNL
  5. Kelemen Hunor – UDMR
  6. Mircea Geoană – independent
  7. Ana Birchall – independent
  8. Alexandra Păcuraru – Alternativa pentru Demnitate Națională
  9. Sebastian Popescu – Partidul Noua Românie
  10. Ludovic Orban – Forța Dreptei
  11. Călin Georgescu – independent
  12. Cristian Diaconescu – independent
  13. Cristian Terheș – Partidul Național Conservator Român
  14. Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale

Conform Biroului Electoral Central (BEC), tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii candidaților la alegerile prezidențiale 2024 pe buletinul de vot a avut loc în cadrul unei ședințe a BEC, la care au participat membrii instituției, reprezentanți ai formațiunilor politice care nu sunt membre ale BEC, dar care au propus câte un candidat, precum și reprezentanți ai candidaților independenți.

Ce spun ultimele sondaje

Un sondaj de opinie centralizat pe 11 noiembrie de BCS la comanda Newsweek, arată că Marcel Ciolacu va intra în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, cu Nicolae Ciucă. Pe locul al treilea se află Elena Laconi și pe locul 4, George Simion.

La întrebarea: „Pe 24 noiembrie vor avea loc alegeri prezindențiale. Cu ce candidat veți vota în primul tur de scrutin?”, răspunsurile au fost:

  • Marcel Ciolacu - 27,1%
  • Nicolae Ciucă - 17,7%
  • Elena Lasconi - 14,3%
  • George Simion - 11,9%
  • Mircea Geoană - 7,6%
  • Călin Georgescu - 5,8%
  • Cristian Diaconescu - 4,9%

Un sondaj realizat de CIRA, la comanda Evenimentul Zilei, cu două săptămâni înainte de vot,  arată însă că liderul AUR, George Simion, este la numai două procente distanța de Nicolae Ciucă.

Pentru alegerile prezidențiale, topul opțiunilor îl plasează pe Marcel Ciolacu(PSD) pe primul loc, cu un scor de 29%, urmat de Nicolae Ciucă (PNL) cu 19%, George Simion (AUR) cu 17%, Elena Lasconi(USR) cu 16% şi Mircea Geoană, candidat independent, cu un procent de 9%.

Ceilalți candidați pentru prezidențiale măsurați în sondaj adună la un loc 2%.

Campania electorală se desfășoară în perioada 25 octombrie - 23 noiembrie

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2024, primul tur, a început pe data de 25 octombrie și se va încheia pe 23 noiembrie, la ora 7:00. 

Este important de menționat că votul pentru viitorul președinte al României va începe în diaspora încă din data de 22 noiembrie, la ora 12:00, ora locală a României. În dispora se va putea vota și pe 23 noiembrie, între orele 7:00 și 21:00.

Pe 24 noiembrie, în ziua alegerilor, secțiile de votare se deschid la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. Alegătorii care se află în secțiile de vot sau la coadă la ora 21:00 pot vota până cel târziu la ora 23:59.

Campania electorală pentru al doilea tur

Până pe 29 noiembrie se vor anunța public numele celor doi candidați care vor participa la al doilea tur, dată la care începe și campania electrorală.

Până pe data de 1 decembrie se va stabili ordinea candidaților pe buletinul de vot.

În diaspora, votul începe pe 6 decembrie, la ora 12:00, și se încheie la ora 21:00. A doua zi de vot în diaspora este 7 decembrie, între orele 7:00 și 21:00. Iar în a treia zi votarea din diaspora se suprapune cu votul din România. 

În țară, al doilea tur de scrutin va avea loc pe 8 decembrie, între orele 7:00 și 21:00.

Rezultatele votului vor fi înaintate Curții Constituționale pe 12 decembrie, urmând validarea alegerilor și publicarea rezultatelor în mass-media și Monitorul Oficial.

Calendarul alegerilor prezidențiale 2024

Guvernul României a stabilit și aprobat calendarul acțiunilor care se vor desfășura în perioada electorală pentru alegerile prezidențiale 2024.

Alegerile prezidențiale în 2024 se vor desfășura astfel:

  • 24 noiembrie - primul tur al alegerilor prezidențiale;
  • 8 decembrie - al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Alegeri prezidențiale 2024. Primul tur de scrutin

Campania electorală pentru primul tur începe pe 25 octombrie 2024 și se încheie pe 23 noiembrie.

  • Pe 22 noiembrie, de la ora 12:00, este prima zi de vot în străinătate. Votarea în diaspora se va încheia la ora 21:00.
  • A doua zi de votare în străinătate este pe 23 noiembrie, de la ora 7:00, iar românii își vor putea exercita dreptul la vot până la ora 21:00.
  • Pe data de 24 noiembrie, de la ora 7:00, cetățenii vor putea merge la vot la secțiile de vot din țară pentru alegerea unui nou președinte. 

Procesul de vot se va încheia la ora 21:00, însă alegătorii care se află într-o secție de votare sau la rând în afara acesteia pot să își exercite dreptul la vot până la cel târziu la ora 23:59.

Alegeri prezidențiale 2024. Al doilea tur de scrutin 

  • Până, cel târziu, pe data de 29 noiembrie se vor anunța candidații care participă la al doilea tur de scrutin.
  • Cel mai târziu, la data de 1 decembrie se va comunica ordinea de înscriere a candidaţilor şi a semnelor electorale ale acestora în buletinul de vot;
  • Pe 29 noiembrie începe campania electorală pentru al doilea tur de scrutin;
  • Prima zi a votării în străinătate: 6 decembrie, ora 12:00, începe votarea în diaspora şi se încheie la ora 21:00;
  • În ziua celui de-al doilea tur de scrutin: 7 decembrie, ora 7:00, se încheie campania electorală;
  • A doua zi a votării în străinătate: 7 decembrie, ora 7:00, românii din afară se pot prezenta la vot până la ora 21:00.
  • În ţară, românii se pot prezenta la urne pe 8 decembrie. Votarea începe la ora 7,00 şi se încheie la ora 21:00.

Pe 12 decembrie, are loc înaintarea către Curtea Constituţională a procesului-verbal, împreună cu procesele-verbale de constatare şi centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate şi birourile electorale ale secţiilor de votare Ulterior, vor fi validate alegerile şi publicat rezultatul acestora în mass-media şi în Monitorul Oficial.

Procedura de vot la alegerile prezidențiale 2024

Alegătorii primesc un buletin de vot pe care sunt trecuți candidații, apoi intră în cabinele de vot și pun ștampila VOTAT pe patrulaterul care corespunde candidatului favorit, ies din cabine și introduc buletinul de vot în urnă. 

Buletinul va fi apoi îndoit, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară. Buletinul va fi introdus în urnă, astfel încât să nu se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.

În cazul în care ștampila este aplicată greșit, alegătorul poate cere un nou buletin de vot, dar numai dacă buletinul nu a fost introdus în urnă. În această situație, primul buletin de vot va fi anulat.

Documente necesare pentru vot

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România trebuie să se prezinte cu unul dintre următoarele acte de identitate valabile în ziua votării:

  • Carte de identitate, carte electronică de identitate, carte de identitate provizorie
  • Buletin de identitate
  • Pașaport diplomatic, pașaport diplomatic electronic
  • Pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic
  • Carnet de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare

Alegerile prezidențiale în România sunt organizate în două tururi

Alegerile prezidențiale din România sunt organizate în două tururi. Un candidat este declarat câștigător dacă obține mai mult de 50% din numărul total de voturi valabil exprimate în primul tur.

În cazul în care niciun candidat nu întrunește 50% +1 voturi, va fi organizat al doilea tur de scrutin, la două săptămâni distanță. În al doilea tur se vor confrunta primii doi candidați.

Câștigătorul alegerilor prezidențiale este candidatul care primește cele mai multe voturi, indiferent de procentaj.

Cine a candidat la alegerile prezidențiale în ultimii 35 de ani

În ultimii 35 de ani de alegeri libere, în turul I al prezidenţialelor au candidat:

  • 1990 - Ion Iliescu, Ion Raţiu, Radu Câmpeanu
  • 1992 - Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Gheorghe Funar, Ioan Mânzatu, Caius Traian Dragomir, Mircea Druc
  • 1996 - Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Petre Roman, Corneliu Vadim Tudor, Gheorghe Funar, Gyorgy Frunda, Nicolae Manolescu, Radu Câmpeanu, Adrian Păunescu, Ioan Pop de Popa, Tudor Mohora, George Muntean, Constantin Niculescu, Constantin Mudava, Nuţu Anghelina, Nicolae Militaru
  • 2000 - Ion Iliescu, Corneliu Vadim Tudor, Theodor Stolojan, Mugur Isărescu, Gyorgy Frunda, Petre Roman, Teodor Meleşcanu, Gheorghe Eduard Manole, Graziela-Elena Bîrlă, Paul-Philippe Hohenzollern, Ion Sasu, Niculae Cerveni
  • 2004 - Adrian Năstase, Traian Băsescu, Corneliu Vadim Tudor, Marko Bela, Gheorghe C. Ciuhandu, George Becali, Petre Roman, Gheorghe Dinu, Marian Petre Miluţ, Ovidiu Tudorici, Aurel Rădulescu, Raj Tunaru
  • 2009 - Crin Antonescu, Mircea Geoană, Kelemen Hunor, Traian Băsescu, Sorin Oprescu, George Becali, Ovidiu Iane, Eduard Manole, Corneliu Vadim Tudor, Remus Cernea, Constantin Potârcă, Constantin Rotaru
  • 2014 - Victor Ponta, Klaus Iohannis, Călin Popescu-Tăriceanu, Elena Udrea, Monica Macovei, Dan Diaconescu, Corneliu Vadim Tudor, Kelemen Hunor, Teodor Meleşcanu, Szilagyi Zsolt, Gheorghe Funar, William Brînză, Constantin Rotaru, Mirel Mircea Amariţei
  • 2019 - Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Dan Barna, Kelemen Hunor, Viorica Dăncilă, Cătălin Ivan, Ninel Peia, Sebastian-Constantin Popescu, John-Ion Banu, Mircea Diaconu, Bogdan Stanoevici, Ramona-Ioana Bruynseels, Viorel Cataramă, Alexandru Cumpănaşu. 

Câți președinți a avut România după 1989

După Revoluția din 1989, România a avut patru președinți:

  • Ion Iliescu (1990-1996 și 2000-2004);
  • Emil Constantinescu (1996-2000);
  • Traian Băsescu (2004-2014);
  • Klaus Iohannis (2014-2024).

La alegerile prezidențiale din 2024, cetățenii vor vota pentru numirea unui nou președinte al României, pentru un mandat de cinci ani. Potrivit Constituției, Președintele reprezintă statul roman și este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.



Citește mai multe din Alegeri prezidenţiale
» Citește mai multe din Alegeri prezidenţiale
TOP articole