Antena 3 CNN Externe Nouă lege în Regatul Unit. Ce pedepse riscă hoții de animale de companie

Nouă lege în Regatul Unit. Ce pedepse riscă hoții de animale de companie

hot animale companie, pisici - getty
Răpirea animalelor de companie a devenit o preocupare tot mai mare în Regatul Unit în ultimii ani. Susa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    26 Aug 2024   •   23:10

Susținătorii animalelor de companie au primit cu bucurie legea care a intrat în vigoare, vineri, transformând furtul unei pisici sau luarea sau reținerea unui câine într-o infracțiune penală în Anglia și Irlanda de Nord, scrie The Guardian. 

Conform Legii privind Răpirea Animalelor de Companie din 2024, oricine va fi găsit vinovat de furtul unei pisici sau a unui câine ar putea fi condamnat la până la cinci ani de închisoare şi la plata unei amendzi.

Proiectul de lege a fost promovat de Anna Firth, care a fost deputat conservator pentru Southend West și Leigh până când a pierdut locul în iulie. A fost una dintre ultimele legi adoptate înainte de alegerile generale.

Răpirea animalelor de companie a devenit o preocupare tot mai mare în Regatul Unit în ultimii ani, câinii fiind cele mai frecvent furate animale. Cercetările realizate de Direct Line Pet Insurance sugerează că 2.290 de câini au fost raportați ca fiind furați în 2023, echivalentul a șase animale pe zi.

Dar până acum, răpirea unui animal de companie era considerată furt de proprietate, iar măsurile legale erau incluse în Legea privind Furtul din 1968. Paula Boyden, directorul veterinar de la Dogs Trust, a spus că o astfel de clasificare ignora faptul că răpirea unui animal de companie era adesea „stresantă și devastatoare”.

„Pentru cei mai mulți proprietari, un animal de companie este un membru al familiei, iar separarea de el, fără a ști unde se află, este devastatoare. Cu toate acestea, în ciuda impactului emoțional evident al furtului de animale de companie asupra familiilor și proprietarilor, până acum a fost tratat la fel ca furtul unui telefon mobil sau al unui laptop.”

Susținătorii au militat ani de zile pentru măsuri mai stricte împotriva furtului de animale de companie. Ei spun că noua lege recunoaște în sfârșit impactul emoțional pe care acest tip de infracțiune îl are asupra victimelor și va fi destinată criminalilor care, până acum, aveau mână liberă să vizeze animale iubite pentru propriul câștig.

Proiectul de lege face referire în mod special la câini și pisici, dar spune că vor fi făcute dispoziții corespunzătoare pentru „răpirea altor animale care sunt de obicei ținute ca animale de companie”.

Un factor cheie în creșterea furturilor de animale de companie a fost dorința oamenilor de companie în timpul lockdown-urilor Covid. Cererea suplimentară creată de pandemie a oferit criminalilor și bandelor oportunități de a profita de creșterea și exploatarea ilegală a pisicilor și câinilor, precum și de furtul de animale de companie.

„Prin înregistrarea (n.r. furtului de animale de companie) ca o infracțiune specifică, acum vom putea identifica animalele și rasele cele mai expuse riscului și zonele în care animalele de companie sunt vizate,” a spus Annabel Berdy, ofițer senior de advocacy și relații guvernamentale pentru organizația caritabilă de frunte Cats Protection.

„Comerțul clandestin cu animale de companie furate a fost permis să înflorească prea mult timp, iar în sfârșit această nouă lege ne va ajuta să începem să-l eradicăm o dată pentru totdeauna", a mai spus ea. 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close