Antena 3 CNN Externe Mapamond Scandal uriaș în nordul Australiei după ce guvernul local a blocat adopțiile de crocodili

Scandal uriaș în nordul Australiei după ce guvernul local a blocat adopțiile de crocodili

Crocodil cu gura deschisa
Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    24 Aug 2024   •   18:11

Campaniile electorale și alegerile sunt de cele mai multe ori despre costuri de trai, situații de securitate sau gestionarea economiei. În Teritoriul Nordic al Australiei, însă, acestora li se adaugă și problema adopției crocodililor, relatează BBC.

În jur de 250.000 de oameni locuiesc în Teritoriul Nordic (NT), provincia australiană situată în nord-centrul țării. Relativ puțini dintre ei dețin crocodili ca animale de companie.

Cancelaria ministrului mediului susține că nu poate da un estimat cu privire la numărul acestora pentru că guvernul local urmează să fie înlocuit din funcție, însă estimările anterioare au arătat că numărul de persoane cu permise de adoptie este de în jur de 100.

Mulți dintre crocodilii aflați în captivitate sunt crescuți de pui, în timp ce alții sunt aduși de la ferme sau după ce au făcut probleme în sălbăticie.  Reglementările dictează de multă vreme condiții stricte despre felul în care pot fi ținuți acești prădători.  De exemplu, puii pot trăi în zone urbane doar până ajung la o lungime de 60 de centimetri, în jurul vârstei de un an.

După, ei trebuie predați autorităților care îi mută la proprietăți din afara limitelor orașului. Pe baza acestor reguli, însă, proprietarii nu erau obligați să aibă o calificare specială pentru a ține în case aceste animale.

Doritorii de crocodili, supărați că nu mai pot obține permise

Tom Hayes, proprietar de crocodil, spune că NT este apreciat de oameni ca urmare a faptului că permite oamenilor să aibă asemenea animale pe post de companioni. E unul dintre motivele pentru care el și familia lui s-au mutat acolo din Queensland, la începutul anului.

Bărbatul de 40 de ani își aduce aminte de călătoriile în NT când era copil, împreună cu tatăl lui. Partidele de pescuit lângă crocodili giganți i-au insuflat iubirea pentru aceste animale și l-au făcut să-și dorească să aibă un astfel de companion într-o zi

„Nu sunt vreunul care vrea doar să aibă crocodil ca să se laude prietenilor la grătar într-un weekend. Vreau să stau undeva unde să-i pot aduce pe acești bieți amărâți pentru a le asigura o viață fericită, cu hrană și fără grija că cineva îi poate împușca”, spune el.

Hayes era în mijlocul procedurii de adopție când guvernul local din NT a anunțat că nu va mai emite noi permise de proprietate pentru crocodili ca animale de companie. Hayes spune că din această cauză, crocodilul pe care spera să-l adopte ar putea fi eutanasiat.

Permisele existente ar putea să rămână valide, însă unele noi nu vor mai putea fi emise.

Ministra mediului din NT, Kate Worden, spune că decizia a fost luată după consultări publice și după ce s-au luat în calcul probleme potențiale de siguranță publică și de bunăstare a animalelor.

„Să ne aducem aminte că crocodilii sunt prădători din vârful lanțului trafic și nu-s cele mai bune animale pentru a fi ținute în captivitate”, a declarat ea, adăugând și că au existat cazuri în care animalele și-au atacat stăpânii.

Proprietarii de crocodili speră că problema va mobiliza alegătorii în alegeri

Noile legi aduc NT în aceeași zonă de reglementare cu restul statelor australiene, care interzic și ele deținerea acestor animale. Activiștii pentru drepturile animalelor au sărbătorit decizia, considerând-o o victorie.

„Deși unii dintre proprietari poate că au intenții bune, niciunui animal sălbatic nu i se pot satisface nevoile în captivitate”, spune Olivia Charlton, de la un ONG în domeniu.

„Nu avem metode să replicăm spațiul și condițiile de libertate ale acestor crocodili în sălbăticie, mai ales în condițiile în care trăiesc până la 70 de ani”, a adăugat ea.

Proprietarii spun, însă, că animalele sunt surprinzător de ușor de îngrijit și resping îngrijorările că e dificil și periculos să ții un astfel de prădător ca animal de companie.

Un partid de opoziție, Partidul Liberal pentru Țară (CLP) promite că ca susține drepturile locuitorilor NT de a deține crocodili. Proprietarii speră acum că acest partid va câștiga alegerile de sâmbătă și cred că problema îi va mobiliza pe alegători.

×
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close