Ministerul Educaţiei alocă peste un miliard de lei pentru ca 620 de mii de elevi să primească o masă sănătoasă la şcoală, dar instituția pare că dă aceşti bani în orb, pentru că nu ştie cine sunt furnizorii care aduc mâncarea în cele 1.465 de şcoli din România. Asta pentru că Ligia Deca, ministrul Educației, a dat această sarcină primăriilor din localități. Însă, din cauza numărului mare de oferte la licitații, sarcina a fost dată mai departe directorilor de şcoli. Numai că nici aceştia nu pot semna contracte şi în plus nici nu sunt nutriţionişti sau experţi în sănătate publică. Aşa ajungem ca mult lăudata masă sănătoasă din şcoli să ajungă, de fapt, un meniu de tip junk food pentru elevi, mai ales că preţul a fost înghețat la 15 lei pe zi. Dovadă stă un caz semnalat, ieri, de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, acolo unde elevii de la mai multe şcoli din Satu Mare au primit cornuri cu furnici şi biscuiţi cu mucegai. Firma furnizoare a fost amendată cu 15.000 de lei.
România este fără dar şi poate ţara tuturor posibilităților. Mai exact, la noi în ţară şi când avem bani în buzunar nu ştim ce să facem cu ei, sau nu ne pasă. O arată situaţia scandaloasă de săptămâna trecută când 100 de copii au ajuns la spital după ce au primit mâncare stricată de la o firmă din Mehedinți. Totul era cuprins în mega-programul statului - Masa sănătoasă.
Cum funcționează, de fapt, programul Masa Sănătoasă pentru elevi
Ministerul Educaţiei a alocat peste un miliard de lei pentru ca 620 de mii de elevi să primească masa sănătoasă, dar instituția nu ştie ce firme aduc mâncarea în cele 1.465 de şcoli din România.
Astfel, banii din program ajung să fie cheltuiți cumva în orb şi asta după ce Ligia Deca, ministrul Educației, a dat această sarcină primarilor din localități. Dar din cauza numărului mare de firme înscrise la licitație sarcina pentru a asigura hrană sănătoasă elevilor a fost dată mai departe directorilor de şcoli. Numai că nici ei, nu pot semna aceste contracte şi în plus nici nu sunt nutriționiști sau experţi în sănătate publică.
Aşa ajungem ca mult lăudata masă sănătoasă din şcoli să ajungă, de fapt, un meniu de tip junk food pentru elevi. Şi asta pentru că preţul stabilit de stat pentru meniul zilnic care include o porție de ciorbă, un fel principal şi desert este 15 lei cu tot cu TVA. În acest context, apare întrebarea: ce poţi să oferi de mâncare unui copil de aceşti bani, când preţurile la alimente au explodat?
Aici nici autorităţile de control, respectiv DSV-urile nu sunt absolvite de vină, pentru că, în general, după ce autorizează o astfel de firmă, mai fac controale serioase doar după ce se întâmplă o nenorocire, aşa cum s-a întâmplat la Mehedinţi.
Cornuri cu furnici şi biscuiți cu mucegai pentru elevii din Satu Mare
Însă situaţia, din păcate, nu este singulară. De exemplu, elevii de la mai multe şcoli din municipiul Satu Mare au primit cornuri cu furnici şi biscuiţi cu mucegai, firma furnizoare fiind amendată cu 15.000 de lei, a informat, ieri, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC), citat de Agerpres.
Potrivit sursei citate, instituția a desfăşurat o acţiune de control, în urma mai multor sesizări din partea părinţilor unor copii, elevi la trei şcoli din municipiul Satu Mare, privind distribuirea unor cornuri şi biscuiţi neconformi de către operatorul economic.
"În urma neregulilor constatate de comisarii sătmăreni, operatorul economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 15.000 lei şi a fost dispusă măsura opririi definitive a distribuirii produselor neconforme. Dintre cele mai importante nereguli, menţionăm: distribuirea unor biscuiţi cu mucegai; distribuirea unor cornuri infestate cu insecte (furnici), prezentând mucegai şi fiind de consistenţă tare", arată CJPC.