Antena 3 CNN Actualitate Educație Elevii ar putea merge la școală și sâmbăta, pentru recuperarea orelor pierdute. Propunerea ministrului Educației, Ligiei Deca

Elevii ar putea merge la școală și sâmbăta, pentru recuperarea orelor pierdute. Propunerea ministrului Educației, Ligiei Deca

elev suparat sala clasa getty images
Elevii ar putea merge la școală și sâmbăta, pentru a recupera orele pierdute. Foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    10 Sep 2024   •   16:33

Elevii și profesorii ar putea să participe la ore de recuperare sâmbăta, pentru a compensa din timp lecțiile care vor fi pierdute în perioada Bacalaureatului din iunie 2025, conform unei propuneri făcute de ministra Educației, Ligia Deca. Soluția vine în contextul în care examenele scrise ale Bacalaureatului din 2025 încep pe 10 iunie, în timp ce ceilalți elevi din clasele Pregătitoare până la clasa a XI-a mai au cursuri până pe 20 iunie.

”Se poate merge după-amiaza, sau în anumite sâmbete”

Propunerea a fost făcută publică luni seara, într-un interviu la Digi24, când Deca a fost întrebată despre organizarea examenelor de anul viitor pentru elevii care termină liceul. Absolvenții claselor a XII-a și a XIII-a încep probele scrise la Bacalaureat pe 10 iunie, la doar patru zile după finalizarea cursurilor, pe 6 iunie, primul examen fiind la Limba și literatura română.

„Există școli aglomerate, iar soluțiile în acele cazuri pot fi regândirea orarului, da, adică se poate trece, dacă nu sunt deja în schimburi, se poate merge după-amiază, se poate merge pe recuperare. Da, în anumite sâmbete, chiar înainte, știind că urmează (probele/perioada examenelor – n. red.)”, a spus Deca la Digi 24, citată de edupedu.ro.

„Școala altfel” și „Săptămâna Verde” ar putea fi organizate și după 30 mai

Ministra a mai declarat că Ministerul Educației ar putea ajusta structura anului școlar, astfel încât programele „Școala altfel” și „Săptămâna Verde” să fie organizate și după data de 30 mai, în ciuda termenului stabilit în ordinul de ministru 3.694 pentru structura anului școlar 2024-2025. 

„Școlile pot să facă această recuperare în avans, adică să știe că vor avea acele zile libere și atunci să-și programeze cumva să restructureze în acel modul orarul în așa fel încât să facă orele care trebuie făcute. Mai există și o altă soluție pe care ne gândim să o avansăm și anume organizarea de Săptămână Altfel și Săptămâna Verde în acea perioadă. (…) Ne gândim să modificăm această perioadă pentru a o extinde pe întreaga durată a anului școlar în așa fel încât să le dăm școlilor posibilitatea să aibă această oportunitate de a programa atunci când sunt probele de Bacalaureat”, a mai declarat ministra Educației.

Pot apărea modificări în programa pentru examene

Deca a mai sugerat, în urmă cu câteva zile, posibilitatea ca școlile să includă aceste programe în perioada examenelor din iunie 2025, indicând că perioada în care acestea se desfășoară ar putea fi modificată.

Ministra a menționat și că, dacă profesorii semnalează întârzieri în pregătirea elevilor pentru consolidare și recapitulare, se pot face ajustări în programa pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2025, deoarece aceasta nu este identică cu programa școlară. Adjustările ar putea fi realizate dacă sunt raportate probleme reale de către cadrele didactice.

×
Citește mai multe din Educație
» Vezi toate știrile din Educație
Cele mai noi știri
Parteneri
x close