Antena 3 CNN Actualitate Dr. Radu Ţincu, despre medicina defensivă: „Este extrem de nocivă şi duce la migraţia forţei de muncă"

Dr. Radu Ţincu, despre medicina defensivă: „Este extrem de nocivă şi duce la migraţia forţei de muncă"

radu tincu
Dr Radu Țincu, medic primar de Anestezie și Terapie Intensivă. Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    14 Aug 2024   •   23:41

Dr Radu Țincu, medic primar de Anestezie și Terapie Intensivă și șeful secției ATI II din cadrul spitalului de Urgență Floreasca, a explicat la Antena 3 CNN, de ce ar trebui evitată medicina defensivă şi care sunt efectele ei. Afirmaţia vine în contextul scandalului de la Spitalul Pantelimon, acolo unde au apărut noi detalii cutremurătoare în ancheta morților suspecte.

În acest context medicul a explicat de ce un asemenea caz ar putea duce la o dezbinare a societății şi la o posibila intenție ca medicii să dorească a se proteja împotriva posibilelor acțiuni legale (procese de malpraxis) din partea pacienților. 

„Partea proastă că o astfel de dezbinare a societății duce la o medicină defensivă, în care suntem preocupați cu toții ca actele să fie în regulă, medico-legale. Trebuie să fim atenți că de oriunde poate să iasă ceva. Adică trebuie să știm, vorbim în fața oricui, orice poate fi interpretat. Eu nu mai pot să-i spun, de exemplu, unui aparținător acum să se ducă, se cheme preotul să vorbească cu pacientul sau să îi facă o rugăciune, pentru că s-ar putea interpreta că eu am anticipat că vreau să-l omor ori pe pacient și am chemat preotul înainte să facă acest gest. Deci această medicină defensivă este extrem de nocivă.

Pe de altă parte, medicina defensivă duce la migrația forței de muncă, pentru că nimeni nu vrea să lucreze într-un stat unde există riscul ca oricând să fie arestat pentru orice lucru care, până se va dovedi, îți va distruge și viața și cariera. Să știți că mulți au plecat în străinătate pentru că li se pare unsafe, li se pare nesigur să lucreze în România, pentru că riscul de malpraxis este mai mare decât în alte țări.

Dezvăluiri despre ororile de la Pantelimon: Cum plănuia „doamna cu coasa” să scape de acuzații. În casă avea o listă cu pacienții morți

Apar noi detalii cutremurătoare în ancheta morţilor suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon. În casa uneia dintre doctoriţele acuzate că „se jucau” de-a Dumnezeu a fost găsită într-un birou lista cu toţi cei 17 pacienţi morţi după ce brusc li s-ar fi redus doza de noradrenalină. Mai mult, anchetatorii au descoperit că doctoriţa se pregătea deja să scape şi ar fi şters mai multe date din telefon. 

Doctorița, care este pusă sub acuzare pentru omor calificat, ar fi încercat să-și ascundă faptele. A scris cu liniuță numele pacienților decedați pe secția de Terapie Intensivă. Pe biroul său au descoperit procurorii o listă lungă cu numele pacienților decedați fix în perioada în care s-a făcut sesizarea. De asemenea, lângă listă era atașat și tratatul de administrare a noradrenalinei.

Mai mult decât atât, cea care era cunoscută în spital drept „doamna cu coasa” și-ar fi șters toate datele din telefon. În felul acesta medicul spera să scape basma curată. Doctorița este suspectată de procurori că ar fi redus în mod voit dozele de noradrenalină în cazul a 17 pacienți. Deși probele procurorilor se bazează în special pe mărturiile colegilor doctoriței, ea a negat acuzațiile.

În aceeași manieră, spun anchetatorii, ar fi acționat și o altă doctoriță. Conform referatului întocmit de procurori, ele administrau pacienților fiole de ser fiziologic în loc de fiolele de noradrenalină, provocând astfel oprirea bruscă a funcțiilor cardio-respiratorii.

Pacienții pe care cei doi medici îi considerau „de lăsat” să moară primeau doze de noradrenalină de 15 ori mai mici decât cele necesare, dar această discrepanță nu era consemnată în fișa de observație.

În plus, procurorii afirmă că cele două doctorițe aveau „saloane dedicate” unde accelerau moartea pacienților. Cele două doctorițe anesteziste sunt arestate 30 de zile, dar, potrivit unor surse Antena 3 CNN, cele două au contestat decizia instanței.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close