Antena 3 CNN Actualitate Justiție Ororile de la Sf. Pantelimon. Doctorița care decidea care pacienți sunt "de lăsat" să moară era numită de asistente "doamna cu coasa"

Ororile de la Sf. Pantelimon. Doctorița care decidea care pacienți sunt "de lăsat" să moară era numită de asistente "doamna cu coasa"

spital pantelimon inquam george calin
Două doctorițe de la Sf Pantelimon au fost arestate preventiv pentru 30 de zile / sursă foto: Inquam Photos / George Călin
de Georgiana Marina    |    09 Aug 2024   •   11:15

Apar noi dezvăluiri halucinante despre ororile de la Spitalul Sf. Pantelimon. Potrivit referatului procurorilor, una din doctorițele arestate era numită de colegi "doamna cu coasa" pentru că era cea care decidea care pacienți mor. Procurorii au arătat datele aparatelor de la ATI care demonstrau că s-a scăzut brusc doza de noradrenalină. Mai mulți asistenți ar fi spus că medicii le-au cerut să nu treacă în foile de observație această scădere a substanței administrate.

"La un moment dat inculpata MM a venit pe salonul martorei, a modificat rata noradrenalinei pe injectomatul pacientului de la 15ml/h la 1 ml/h și i-a spus că e "DE LĂSAT", totodată făcând mențiunea ca martora să treacă în foaia de observație valoarea de 15ml/h.", se menționează în referatul procurorilor care dezvăluie ce le cerea "doamna cu coasa" asistentelor.

Practica medicilor de a îndemna asistenții să treacă în foaia de observație altă valoare decât cea setată pe injectomat rezultă și din redarea convorbirilor telefonice dintre denunțătoarea SC și asistenta GA (puse la dispoziția organelor judiciare de către denunțătoare):

"GA: Da și ne spune (n.n. referindu-se la medic): În foaie treceți cu 20 sau cu 15 și să îi meargă cu 1.
SC: Doamne ferește! Iar asistentele ce zic mă?
GA: Ce, noi? Păi cum să facem așa, ei pleacă, noi iar le dăm la 20", potrivit înregistrărilor depuse la dosar.

Ce le-au spus asistentele procurorilor despre doctorița arestată

"I-am spus doar că a umblat la injectomat. Precizez că i-am spus lui GA că eu cred că doamna doctor P a pus într-un injectomat din salonul 6 doar ser fiziologic. Am spus acest lucru pentru că am observat că doamna doctor avea în mână un flacon de ser fiziologic și o seringă pentru injectomat, lucru care nu prea se întâmplă foarte des. Precizez că doctorii nu obișnuiesc să încarce personal seringa pentru injectomat, acesta fiind atributul asistenților medicali, se arată în referatul procurorilor".

Pacientul care a putut fi salvat, dar doar o dată

În referatul procurorilor este relatat cazul unui pacient care a putut fi salvat datorită intervenţiei unei asistente care a suplinit insuficienţa dozei de noradrenalină fără ştirea medicului, lucru care n-a mai putut fi posobil peste câteva zile.

"La data de 26.03.2024, ora 16:45, inculpata M. M., în calitate de medic specialist Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon Bucureşti”, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei M. M. (pacient în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), a încercat să suprime viaţa acestuia prin reducerea dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei salvatoare a martorei G.E. care a suplinit insuficienţa dozei de noradrenalină administrată prin intermediul dispozitivului medical cu injectarea, fără ştirea medicului, a acestei substanţe direct în perfuzia pacientului. La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M. și P. M. ambele în calitate de medici specialişti Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon Bucureşti”, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei M. M. (pacient în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa acestuia, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus 58 de minute mai târziu la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00", se arată în referatul procurorilor.

Procurorii au stabilit că cele două doctorițe "au săvârșit faptele cu premeditare, întrucât prin prisma profesiei lor – medici specialişti ATI, cunoşteau efectele noradrenalinei (faptul  că această substanţă este esenţială menţinerii unei tensiuni arteriale optime), precum şi consecinţele lipsei ei, iar prin reducerea dozei de noradrenalină au declanșat lanțul cauzal care a dus la deces, iar pe tot parcursul procesului (pentru că decesul nu survine imediat) inculpatele puteau oricând să intervină şi să salveze viaţa victimei, ceea ce însă nu au făcut."

Pacientul care a fost "de lăsat"

O asistentă, care a dat declarații în calitate de martor, a declarat că în perioada martie – aprilie 2024, a avut în salonul 5 patul 2, un pacient bărbat despre își amintește că suferea de ciroză cardiacă. În data de 26.03.2024, a fost de serviciu în tura de zi. În aceeași zi, de serviciu a fost și inculpata M. M.

"Pacientului îi era administrată o rată de noradrenalină de 15ml/h, iar la ora 14:00 acesta a intrat în stop cardiac. I-a administrat acestuia adrenalină și câteva compresii toracice, iar pacientul și-a reluat activitatea cardiacă imediat. A informat-o pe inculpata M. M. despre stop și că și-a reluat activitatea cardiacă, aceasta trebuind să vină să facă mențiunile în foaia de observație. La un moment dat, nu-și poate aminti exact momentul zilei, inculpata M. M. a venit pe salonul martorei, a modificat rata noradrenalinei pe injectomatul pacientului de la 15ml/h la 1 ml/h și i-a spus că e “de lăsat”, totodată făcând mențiunea ca martora să treacă în foaia de observație valoarea de 15ml/h.", se arată în referatul procurorilor.

Saloanele 3, 6 sau 7

Asistenta care a depus măturie la Parchet a menționat "că nu-și amintește exact câte situații de acest gen a avut, în care doctorița M. M. să fi scăzut brusc rata de noradrenalină pacienților săi, pentru a le induce stopul cardiac, dar au fost destul de mulți". 

"Inculpata M. M. când venea la vizită, evalua pacienții apoi după ce le modifica noradrenalina le spunea că sunt “de lăsat”, afirmație prin care îi făcea pe asistenți să înțeleagă că pacienții trebuie să moară și să nu aducă modificări față de cele stabilite de doctor.

Totodată aceasta transmitea și medicului de gardă acest lucru, care alegea dacă să lase pacientul să moară sau nu. Potrivit declarației martorei, în general, pacienții în stare gravă care urmau sau trebuiau să moară erau mutați în saloanele 3, 6 sau 7", potrivit referatului. 

“Doamna cu coasa”

"Cu privire la scăderea ratei de noradrenalină din data de 04.04.2024, ora 13:17, una dintre asistente i-a atras atenția că, după ce prin rezerva 8 au trecut doctorițele P. M. și M. M. (ultima poreclită la nivelul secției ATI “doamna cu coasa”), infirmiera a observat că rata noradrenalinei pe injectomat fusese redusă de la 20 ml/h la 1 ml/h.

Totodată, aceasta a mai arătat că a observat că este modificată și valoarea oxigenului de la ventilator. Deși valoarea trebuia să fie setată la 100, aceasta era scăzută la o rată destul de mică, sub 50. Văzând acest lucru, asistenta a ieșit pe hol și a întrebat cine a modificat rata la ventilator și la noradrenalină, iar în acel moment i-a răspuns doctorița P. M.  spunându-i că ea a modificat și că urmează să vină, însă nu a mai venit", au mai scris procurorii în dosar.

Procurorii explică de ce e importantă noradrenalina și în cât timp acționează

Noradrenalina accelerează ritmul cardiac și îngustează vasele de sânge, ceea ce face ca tensiunea arterială să fie tot mai mare. Substanța se administrează în momentul în care pacientului îi scade tensiunea arterială medie la 60 – 65 mm/Hg, după ce au fost corectate alte cauze posibile de hipotensiune.

În esență, noradrenalina este un instrument vital în terapia intensivă, salvând vieți prin restabilirea și menținerea tensiunii arteriale în situații critice. Totuși, utilizarea sa necesită o monitorizare riguroasă și o ajustare atentă a dozelor pentru a minimiza riscurile asociate.

Noradrenalina se administrează intravenos pe vasele mari de sânge, prin intermediul unui dispozitiv numit injectomat, această substanță având o acțiune extrem de scurtă și rapidă, efectele apărând într-un timp de sub 2 minute de la administrare și dispărând la fel de repede, mai spun procurorii.

De asemenea, anchetatorii explică faptul că scăderea bruscă a noradrenalinei poate duce la deces. 

Ei au stabilit în urma anchetei că scăderile bruște de noradrenalină nu au fost trecute în fișele de observație.

Practica medicilor de a îndemna asistenții să treacă în foaia de observație altă valoare decât cea setată pe injectomat rezultă și din redarea convorbirilor telefonice dintre denunțătoarea S. C. și asistenta G. A. 

"G. A. : Da și ne spune (n.n. referindu-se la medic): În foaie treceți cu 20 sau cu 15 și să îi meargă cu 1.

S. C. Doamne ferește! Iar asistentele ce zic mă?

G. A. Ce, noi? Păi cum să facem așa, ei pleacă, noi iar le dăm la 20.", se arată în referat.

Potrivit declarației uneia dintre asistente, mulți dintre asistenți, pentru a combate măsurile doctoriței M. M. care erau vădit împotriva îmbunătățirii stării pacientului, compensau reducerea noradrenalinei pe injectomat cu introducerea unei alte fiole în perfuzie.

"La schimbarea de tură, în funcție de persoana care prelua tura, dacă asistentul medical avea sau nu încredere în acea persoană, transmitea faptul că deși pe injectomat rata de noradrenalină era 1, iar tensiunea pacientului stabilă, acesta avea noradrenalină și în perfuzie. Cei care preluau tura, aveau opțiunea de a modifica rata pe injectomat la valoarea înscrisă în foaie, oprind totodată noradrenalina din perfuzie, sau să lase injectomatul pe acea valoare stabilită de medic, dar să continue cu noradrenalina din perfuzie. Evident aveau la latitudinea lor și varianta să lase injectomatul cum l-a setat inculpata și să oprească noradrenalina din perfuzie, dar martora nu crede că vreun asistent ar fi avut acest interes cu atât mai mult cu cât un deces și o admisie (n.n. aducerea unui nou pacient pe secție) însemnau mult mai mult de muncă în timp ce mai erau și alți pacienți de îngrijit.", au scris procurorii în referat.

Injectomatul modificat în funcție de vizitele rudelor

"În situațiile în care, în ciuda modificărilor aduse de doctorița acuzată, pacientul nu deceda până la ora vizitelor, ea revenea și seta injectomatul la valoarea reală din foaie, deoarece se temea că vreunul dintre aparținători poate avea suficiente cunoștințe medicale și să ridice problema nivelului scăzut de noradrenalină. După finalizarea vizitelor, aceasta revenea și modica valoarea din nou pe minim. Pentru a nu exista o supradozare de noradrenalină, pe perioada vizitelor, când inculpata Miron Maria aducea valorile la cele normale de administrare, martora oprea perfuzia sau o trecea la un dozaj minim", se mai arată în referat.

 

 

 

 

 

×
Citește mai multe din Justiție
» Vezi toate știrile din Justiție
Cele mai noi știri
Parteneri
x close