Radu Țincu, medic anestezist specialist ATI, a explicat, la Antena 3 CNN, care sunt normele medicale privind administrarea de noradrenalină pacienților, în urma scandalului de la Spitalul Sf. Pantelimon din București.
Procurorii, în acest acest caz, vorbesc și despre efectele noradrenalinei, despre cum este folosită această substanță în practică, despre cum trebuie sau când se poate da o doză mai mică, că în mod normal se face în mod progresiv. Medicul Radu Țincu a explicat exact cum se procedează în mod normal, în practica medicală.
„Avem o explicație foarte clară. Ea aparține Societății Europene de Terapie Intensivă. Este societatea care guvernează toate societățile din țările Uniunii Europene și care are astfel de recomandări cu privire la administrarea de noradrenalină. Se spune foarte clar acolo că pacientul hipotensiv care are nevoie de noradrenalină primește această substanță, iar dacă se ajunge la doza maximală, adică receptorii de la nivelul vaselor sunt saturați în totalitate printr-o doză maximală de noradrenalină și în decurs de câteva ore nu există un răspuns favorabil care să însemne creșterea tensiunii arteriale, asta înseamnă că pacientul este refractar la noradrenalină și aceasta nu are nicio utilitate, pentru că ea nu reușește să crească tensiunea arterială, pentru că se află la o doză maximală.
Sigur că există recomandări în aceste ghiduri ca atunci când noradrenalină, respectiv la doză maximală, nu reușește să corecteze tensiunea arterială, trebuie căutate alte soluții terapeutice, alte substanțe sau alte cauze care să mențină și să producă această hipotensiune arterială.
De asemenea, trebuie să mai spunem un lucru. Ați spus la început că atunci când se oprește brusc, pacientul se prăbușește tensional. Acest lucru este valabil dacă noradrenalina a produs o tensiune normală. Dacă pacientul ar fi avut o tensiune normală sub efectul noradenalinei, acest lucru într-adevăr ar fi dus la decesul lui dacă se oprea. Însă, dacă vă uitați în cazul pacientului prezentat de procurori, și în prima dată, cea din martie, și în a 2-a dată, din aprilie, pacientul avea tensiune patru cu trei, ceea ce arată că noradrenalina, care era la nivel maximal la 20ml/h, nu avea efect de compensare a tensiunii arteriale.
În completarea fișei de terapie intensivă, legea spune foarte clar că toate actele medicale se consemnează în foaia de observație a pacientului, nu se pot modifica ratele de administrare sau se pot schimba medicamentele decât dacă ele sunt consemnate. Sigur, acest lucru reprezintă o realitate pe care văd că există dovezi suficiente pentru a putea lua în calcul această abatere, care până la urmă din punct de vedere juridic poate fi catalogat, eu nu sunt jurist, dar cred că este un fals în acele înscrisuri.
Dar de aici până la intenția de a omorî pacienții, eu în continuare fiind medic de Terapie Intensivă, refuz să cred că cineva normal la cap vine dimineața la spital și se hotărăște să ucidă pacienți din Terapie Intensivă. Nu cred că există așa ceva.”, a subliniat Radu Țincu, la Antena 3 CNN.