Antena 3 CNN Actualitate ANES, despre cazul Bulai: „Hărțuirea de orice natură este inacceptabilă”. La ce instituții pot apela victimele în astfel de cazuri

ANES, despre cazul Bulai: „Hărțuirea de orice natură este inacceptabilă”. La ce instituții pot apela victimele în astfel de cazuri

alfred bulai
ANES condamnă ferm comportamentul inacceptabil al profesorului Alfred Bulai. FOTO: Agerpres
de Bianca Chirilă    |    31 Iul 2024   •   14:33

Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) condamnă ferm comportamentul inacceptabil al profesorului Alfred Bulai. „Hărțuirea de orice natură este inacceptabilă și contravine principiilor de egalitate și respect pentru demnitatea umană”, a transmis agenția, miercuri, într-un comunicat.

„Hărțuirea de orice natură este inacceptabilă și contravine principiilor de egalitate și respect pentru demnitatea umană. ANES își exprimă solidaritatea cu victimele care au găsit puterea de a-și împărtăși poveștile și experiențele trăite. Astfel de acte de curaj sunt esențiale pentru schimbarea percepției sociale asupra abuzurilor”, precizează agenția într-un comunicat.

Victimele și martorii unor astfel de cazuri sunt rugați să apeleze linia telefonică gratuită, 0800.500.333, dedicată victimelor violenței domestice, discriminării pe criteriul de sex și traficului de persoane, serviciu asigurat 24/7. Vor primi informații cu privire la demersurile pe care victima le poate iniția pentru a ieși din situația de criză, consiliere primară de natură psihologică și juridică, dar și îndrumarea către instituțiile abilitate din proximitate.

Agenția mai precizează că numărul apelurilor la helpline a crescut, în ultimii ani, de cinci ori. În anul 2023 s-au înregistrat 9.490 de apeluri (opt apeluri au fost în domeniul egalității de șanse și nouă apeluri în domeniul violenței sexuale, alt context decât violența domestică), iar în primele șapte luni din 2024, 5.667 de apeluri (nouă apeluri au fost în domeniul egalității de șanse și 14 apeluri în domeniul violenței sexuale, alt context decât violența domestică).

„Cazul prezentat public în ultimele zile scoate în evidență, încă o dată, prevalența violenței împotriva femeilor în toate mediile, inclusiv cel academic, și subliniază relațiile de putere inegale dintre femei și bărbați, care stau la baza acestor abuzuri. Este esențial să înțelegem dificultatea cu care victimele reușesc să se elibereze din ciclul abuzurilor și să creăm un mediu în care se simt încurajate și susținute să raporteze astfel de incidente, fără teamă de repercusiuni. Susținerea victimelor hărțuirii sexuale nu se oprește la încurajarea raportării, ci trebuie oferit sprijin continuu, pe tot parcursul procesului de raportare, dar și ulterior. Recomandăm victimelor hărțuirii sexuale și violenței sub toate formele să apeleze la instituțiile statului pentru consiliere și suport, inclusiv Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din fiecare județ și Poliția Română”, mai transmite agenția.

De asemenea, în toate județele țării, există pentru victimele violenței și ale discriminării pe criteriul de sex: locuințe protejate, centre de primire în regim de urgență, centre de recuperare, centre de consiliere, centre de informare și sensibilizare a populației, centre de intervenție pentru victimele violenței sexuale, create atât de organisme publice, cât și private.

În cadrul acestor servicii sociale, victimele pot beneficia de servicii complementare: terapie prin grupuri de suport psihologic, consiliere individuală psihologică și juridică. 

„Incidentul de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative trebuie să servească drept un moment de reflecție profundă pentru toți, urmat de acțiuni concrete. Universitățile dispun de multiple instrumente menite să asigure un mediu sigur - Codul de etică și deontologie universitară, Comisii de etică, Carta universitară, Planurile de acțiune privind implementarea principiului egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați - însă acestea trebuie implementate efectiv. Facem apel la instituțiile de învățământ să își revizuiască politicile și procedurile pentru a preveni și a răspunde eficient la cazurile de hărțuire. O cultură instituțională solidă, bazată pe respect, egalitate și toleranță zero față de comportamente abuzive, asigură un mediu în care angajații, studenții și elevii se simt în siguranță și sunt încurajați să vorbească, fără teama de repercusiuni”, a mai adăugat Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.

ANES a mai precizat că va continua să colaboreze cu instituțiile de învățământ preuniversitar și universitar, autoritățile și organizațiile neguvernamentale pentru a promova egalitatea de gen și pentru a asigura un mediu educațional, în care toți membrii comunității să se simtă în siguranță și respectați.

Profesorul universitar Alfred Bulai a fost suspendat de SNSPA din toate funcţiile pe care le ocupă. Decizia vine după acuzaţiile privind abuzurile sexuale. 

Profesorul a depus cerere de pensionare exact în ziua în care a explodat scandalul cu acuzaţii de abuz sexual care îl vizează. 

Poliţia s-a autosesizat şi deschis o anchetă în care îl cercetează pentru infracţiunea de folosire a funcției în scop sexual.

×
Subiecte în articol: Alfred Bulai abuz sexual SNSPA
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close