Virgil Popescu, fost ministru al Energiei, a venit joi cu o serie de propuneri la decizia companiei maghiare MVM de a prelua E-ON Energie România. „Dar dacă se va face ce am propus, cu siguranță cei care ar fi în spatele acestei tranzacții ar pierde bani mulți. Haideți să fim mai deștepți decât ei și să-i facem să piardă bani", spune el.
„Observ discuții aprinse în spațiul public cu privire la posibila achiziție de către compania statului ungar MVM a E-ON Energie România și aș vrea să fac o serie de precizări importante:
1. Nu am date oficiale cu privire la prețul acestei achiziții, dar potrivit unor surse din piata am aflat că ar fi vorba de 2 companii ale grupului E-ON, E - ON Energie (companie furnizoare de energie electrică și gaze naturale) și E-ON Asist Complet (companie de servicii de intervenție și montaj instalații de gaze naturale și instalații electrice;
2. Dacă prețul achiziției a fost supraevaluat, așa cum reiese din informațiile apărute în piață, înseamnă că MVM a dorit neapărat să achiziționeze această companie și sunt convins că achiziția va fi analizată de membrii Comisiei pentru examinarea investiţiilor străine directe - CEISD, de la nivelul Guvernului, care până la urmă este cel care dă undă verde oricărei achiziții din România;
3. Ce cred eu că este de facut? Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, să își ajusteze politica comercială (dacă nu au făcut-o încă) și să intre puternic și agresiv pe piața de furnizare pentru clienți casnici, astfel încât românii să primească o oferta de gaze naturale mai bună decât cea care este în momentul de față, pe piața plafonată. În iunie 2023 când am plecat de la minister discutam acest lucru cu Romgaz.
4. Se poate oare asta? Cu siguranță se poate! Avem deja un model funcțional: Hidroelectrica oferă, în prezent, energie electrică românilor la un preț mai mic, comparat cu prețul de plafon, încă din 2022. Așa că propun un parteneriat Romgaz -Hidroelectrica pentru a propune o ofertă comună gaze - energie electrică în așa fel încât tot mai mulți români să poată beneficia de oferta celor 2 companii românești, la prețuri normale, competitive și accesibile.
5. Sunt rușii în spatele acestei achiziții? Cred că neavând toate informațiile nu putem face decât speculații și scenarii. Dar dacă se va face ce am propus mai sus, cu siguranță cei care ar fi în spatele acestei tranzacții ar pierde bani mulți. Haideți să fim mai deștepți decât ei și să-i facem să piardă bani.
P.S. Să nu uit! Avem un exemplu din trecutul apropiat când o companie ungurească a rezervat întreaga capacitate de interconectare a BRUA la granița României cu Ungaria, a platit garanții de zeci de milioane de euro și la final a pierdut acei bani pentru ca nu a avut ce transporta. Dacă se vrea se poate", a scris Virgil Popescu, pe Facebook.
Viktor Orban vine vineri la București. Burduja a avertizat marți că ar putea fi blocată vânzarea E.ON către unguri
Premierul ungar Viktor Orban va face o vizită, vineri, în România, unde se va întâlni cu premierul Marcel Ciolacu, transmite agenţia de presă maghiară MTI.
Potrivit sursei citate, Orban participă miercuri la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, iar joi va lua parte la reuniunea Consiliului European, la care participă şi preşedintele Klaus Iohannis.
La conferința de presă de închidere a summitului, Viktor Orban, la care vor luat parte și președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene, va oferi informații cu privire la rezultatele celor șase luni ale președinției ungare a UE, a declarat Bertalan Havasi.
Vineri, Viktor Orban va merge în Bulgaria și România, țările care au obținut aderarea completă în Spațiul Schengen, de la 1 ianuarie 2025, în mandatul Ungariei la șefia Consiliului Uniunii Europene.
Vânzarea E.ON către grupul ungar ar putea fi blocată
Vizita premierului maghiar vine la doar câteva zile după ce ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a avertizat că țara noastră este cea care va decide în final dacă grupul maghiar MVM va cumpăra sau nu compania E.ON România.
Compania MVM, a doua cea mai mare companie din Ungaria, a ajuns la un acord cu nemții de la E.ON privind preluarea diviziei de furnizare a E.ON România, potrivit unui comunicat semnat de cele două companii.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a firmat marți că vânzarea E.ON către grupul ungar ar putea fi blocată și că statul român are ultimul cuvânt.
Acesta a adăugat că aşteaptă o întâlnire cu managementul MVM pentru a înţelege ce planuri are, iar datele colectate vor fi trimise la CEISD, urmând ca statul român să ia cea mai bună decizie.
„Trebuie să punem foarte atent în balanţă. Pe de o parte, vorbim de o companie de furnizare, nu gestionează infrastructură critică. Pe de altă parte, sigur că are un portofoliu important de clienţi. E adevărat, clienţii se pot muta de la un furnizor la altul, e online, e rapid, e uşor, dar trebuie văzut exact.