Antena 3 CNN Politică Surse: Cum va arăta noul guvern pro-european. Ce ministere dispar și cum se împart restul. Linie roșie: Candidat comun la prezidențiale

Surse: Cum va arăta noul guvern pro-european. Ce ministere dispar și cum se împart restul. Linie roșie: Candidat comun la prezidențiale

Robert Kiss
2 minute de citit Publicat la 12:38 12 Dec 2024 Modificat la 12:57 12 Dec 2024
politicieni din toate partidele pro-europene la negocieri
Forțele politice pro-europene au ajuns la un acord.

În aceste zile, liderii PSD, PNL, USR și UDMR discută despre formarea unui nou guvern în jurul unei majorități pro-europene. Potrivit unor surse politice, viitorul Executiv va avea mai puține ministere, urmând să fie comasate cel puțin două, iar una dintre deciziile deja asumate de partide este de a reduce și numărul secretarilor de stat. 

Discuțiile din ultimele zile au conturat o nouă structură guvernamentală. Deși încă sunt multe incertitudini în legătură cu noul guvern, inclusiv intrarea sau nu a USR la guvernare sau cineva va fi premierul, liderii partidelor pro-europene au schițat câteva măsuri și principii de la care pleacă viitoarea coaliție. Comisia comună pentru realizarea programului de guvernare a avut miercuri dezbateri tehnice, discuţiile fiind reluate joi. 

Unul dintre cele mai importante puncte pentru acordul între cele patru partide este candidatura la alegerile prezidențiale, potrivit unor surse politice. Se caută un candidat comun, altul decât președinții de partid. „Ne dorim să fie o personalitate și să nu fie de la partide. Vedem, facem sondaj pentru profil”, spun sursele citate.

În același timp, liderii trebuie să decidă cine va fi premierul. Ilie Bolojan a fost deja scos din joc de opoziţia categorică a PSD faţă de prezenţa lui în fruntea Executivului. Marcel Ciolacu are nevoie de această funcţie pentru a supravieţui politic în fruntea propriului partid, iar PSD a obţinut cel mai mare număr de voturi la alegerile parlamentare, deci este îndreptăţit să revendice şefia Executivului. Nici USR nu are neapărat o problemă cu persoana lui Marcel Ciolacu, însă sunt voci din interiorul PSD care declară că "nu sunt convinse" că acesta îşi mai doreşte un mandat la Palatul Victoria.

Cum va arată viitorul Guvern și cum se împart ministerele

Au fost, însă, schițate câteva linii generale pentru viitorul executiv. Astfel, Guvernul va avea mai puține ministere, fiind desființate ministerul Familiei, care trece la Muncă, ministerul energiei, care merge la Economie, iar Cercetarea și Inovarea ar putea trece la Educașie. De asemenea, nu va fi o rotativă la vârful executivului și va fi redus numărul secretarilor de stat. Este posibil ca actualul guvern să fie făcut până de Crăciun.

Guvernul ar putea avea 16 ministere și trei vicepremieri, fiecare cu portofoliu. PSD ar urma să aibă 7 ministere, PNL - 4, USR - 3 și UDMR - 2.

Ministere în viitorul guvern:

  1. Ministerul de Interne;
  2. Ministerul Finanțelor;
  3. Ministerul Dezvoltării;
  4. Ministerul Transporturilor;
  5. Ministerul Muncii;
  6. Ministerul Justiției;
  7. Ministerul Apărării;
  8. Ministerul Educației;
  9. Ministerul Afacerilor Externe;
  10. Ministerul Sănătății;
  11. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
  12. Ministerul Economiei;
  13. Ministerul Culturii;
  14. Ministerul Digitalizării;
  15. Ministerul Mediului;
  16. Ministerul Agriculturii;

Cele mai râvnite ministere vor fi cele avizatoare, Justiție, Finanțe și ministerele cu bugete importante: Transporturi, Dezvoltare sau Economie.

Noul Guvern va avea o misiune dificilă, ținând cont de provocările economice din anul 2025 și de nevoia de a realiza reformele asumate și de a crește gradul de absorbție a fondurilor UE.

 

×
Parteneri
x close