Antena 3 CNN Politică România a intrat în spațiul Schengen cu drepturi depline. Klaus Iohannis, după decizia JAI: „Ne putem bucura de un drept binemeritat”

România a intrat în spațiul Schengen cu drepturi depline. Klaus Iohannis, după decizia JAI: „Ne putem bucura de un drept binemeritat”

Mia Lungu
4 minute de citit Publicat la 11:21 12 Dec 2024 Modificat la 11:54 12 Dec 2024
presedintele romaniei klaus iohannis palatul cotroceni
Președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Sursa foto: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a susținut joi o declarație de presă la Palatul Cotroceni, referitoare la aderarea României la spațiul Schengen, după ce Consiliul JAI a adoptat eliminarea frontierelor terestre pentru țara noastră, în urmă cu puțin timp. Acesta spune că s-a implicat „personal pentru ca fiecare țară să își exprime susținerea pentru noi” în acest demers.

„Astăzi am o veste bună! România este în Schengen cu drepturi depline! În această dimineață, la Bruxelles, a fost luată decizia privind aderarea țării noastre și cu frontierele terestre la spațiul Schengen, cu aplicare din 1 ianuarie 2025, o decizie așteptată prea mult timp de către noi toți.

Datorită eforturilor coordonate ale autorităților române și a demersurilor intense care s-au făcut la nivel politico-diplomatic – și vreau să evidențiez aici în special Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe, ne putem bucura, în sfârșit, de un drept binemeritat, dobândit în mod legitim de România.

Aderarea la spațiul Schengen reprezintă un pas firesc și necesar în consolidarea statutului României de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

Avantajele apartenenței noastre la spațiul comun de liberă circulație sunt multiple și au impact direct asupra cetățenilor, asupra economiei și a imaginii externe a țării noastre.Eliminarea controalelor la frontierele interne înseamnă circulație mai rapidă și mai simplă pentru cei care călătoresc, timpul petrecut la granițe va fi considerabil redus, iar costurile logistice pentru companii vor scădea, ceea ce va crește rapid competitivitatea produselor și a serviciilor românești pe piața europeană.

În același timp, crește considerabil și atractivitatea României pentru investitorii străini, care vor vedea un avantaj comercial în conectivitatea sporită a țării noastre. Apartenența deplină la spațiul Schengen consolidează, așadar, poziția strategică a României ca poartă între Estul și Vestul Europei.

Klaus Iohannis: M-am implicat personal astfel încât să obținem un rezultat pozitiv

Aderarea la spațiul Schengen a reprezentat un obiectiv strategic important pentru țara noastră. De-a lungul timpului, au existat o serie de obstacole, în ciuda faptului că România este de mult timp pregătită tehnic pentru a respecta exigențele Schengen.

Pentru a înlătura toate aceste dificultăți și pentru a convinge partenerii europeni că avem tot dreptul să facem parte din Schengen, m-am implicat personal astfel încât să obținem un rezultat pozitiv. Am purtat, în acest sens, nenumărate discuții cu omologii mei, am participat la reuniuni și la consultări de natură să convingă fiecare țară în parte să își exprime susținerea pentru noi.

Decizia de astăzi este o confirmare clară, fără nici un fel de interpretare, a unei realități. Locul României este în spațiul Schengen, în baza performanțelor și a angajamentului nostru.

Vreau să felicit toate instituțiile implicate în acest amplu efort și să le mulțumesc pentru munca depusă și perseverența în susținerea activă a acestui demers pe parcursul tuturor acestor ani. Mulțumesc, totodată, instituțiilor europene și tuturor statelor membre care ne-au susținut în acest proces complex.

România este și va rămâne o țară proeuropeană

România va continua să acționeze responsabil pentru protejarea și consolidarea frontierelor externe ale Uniunii, inclusiv pentru gestionarea eficientă a migrației ilegale.

România este și va rămâne o țară proeuropeană. Totuși, în ultima vreme am văzut încercări grave de a minimaliza importanța Uniunii Europene. Mai mult, s-au făcut auzite voci care contestă beneficiile apartenenței noastre la spațiul european.

Cetățenii au nemulțumiri și sunt îndreptățiți să ceară mereu mai mult și mai bine de la clasa politică din țara noastră, dar cei care dau vina pe Uniunea Europeană pentru aceste nemulțumiri nu ne vor binele.

Sigur că Uniunea Europeană poate să funcționeze mai bine și evident că politicienii români trebuie să fie încă și mai implicați pentru a obține pentru țara noastră cât mai multe beneficii care rezultă din apartenența noastră europeană.

Dar, de câte ori ne gândim la o viață mai bună și la un trai mai prosper, ne gândim la cum arată viața într-o țară occidentală, și de multe ori auzim sloganul „vrem o țară ca afară”. Ne dorim mai multe libertăți, nu mai multe restricții, ne dorim mai multă libertate de opinie, nu mai puțină.

Așadar, de fapt, ne dorim mai multă Europă, nu mai puțină, iar cei care instigă la negarea beneficiilor și valorilor europene sunt adversari ai democrației și ai libertății și vor izolarea țării noastre.

România este o țară stabilă, o țară solidă și sigură! Direcția europeană rămâne singura noastră cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs.”, a declarat Klaus Iohannis.

Consiliul JAI a adoptat eliminarea frontierelor pentru România

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a decis astăzi, la Bruxelles, ca România să intre complet în spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Este un moment extrem de important pentru țara noastră, care a așteptat de ani buni un vot favorabil pentru aderarea la spațiul european de liberă circulație. 

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a declarat joi că în ședința de joi se poate lua decizia intrării în Schengen și că anticipează că vor fi discuții despre situația din Orientul Mijlociu și problema migrației, discuții pentru care România e pregătită. 

"Îi asigur pe toți cetățenii români că am făcut tot ce ține de noi ca să avem un rezultat pozitiv azi. Intrăm în sală determinați să obținem acest rezultat.

Vrem, suntem pregătiți de Schengen, vrem ca asta să se întâmple azi.

A fost o zi importantă în Parlamentul olandez ieri. Votul a fost pentru aderarea României și Bulgariei. Primele 6 luni vor arăta așa cum arată la frontiera dintre Ungaria și Austria. Scopul a fost să eliminăm aceste cozi de la frontieră. Avem una dintre cele mai bune poliții de frontieră.

E o ședință complicată de evoluția din Orientul Mijlociu, Siria în special, va genera fără îndoială efecte în ce privește migrația. Mă aștept să fie discuții despre asta, dar suntem pregătiți, putem aborda orice subiect cu argumente.

Obiectivul e să dispară cozile de km de la vămile noastre", a declarat Cătălin Predoiu.

×
x close