Schimb dur de replici pe rețelele sociale între PSD și PNL. Totul a pornit de la cazul morţilor suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon. Nicolae Ciucă i-a reproșat premierului că nu tratează situația „cu maximă responsabilitate”, iar premierul, la rândul său, l-a acuzat pe șeful PNL că „a stat ascuns prin birouri” în timpul scandalului azilelor groazei. De aici, atacurile au început să curgă din toate părțile, pe Facebook: liberalii îi iau apărarea lui Ciucă, ironizându-l pe Ciolacu pentru bâlbe, iar social-democrații râd pe seama cărții, încă nepublicată, a lui Ciucă.
Marcel Ciolacu a lansat un atac dur la adresa lui Nicolae Ciucă pe care îl acuză, vineri, că știa despre situația din azilurile groazei încă din februarie, de pe vremea în care era premier, dar „a stat ascuns prin birouri”. Acuzațiile premierului au venit în contextul în care liderul PNL a lansat un atac la adresa premierului, în cazul morţilor de la Spitalul Sf. Pantelimon şi i-a cerut „să trateze cu maximă responsabilitate situația”.
Premierul îl acuză pe Ciucă de „ipocrizie” și susține că „atacurile isterice sunt apanajul oamenilor politici slabi și disperați, nu al bărbaților de stat, de la care lumea așteaptă soluții la problemele lor”.
Totodată, Marcel Ciolacu i-a recomandat vineri lui Nicolae Ciucă „să scrie mai mult la vestita sa carte şi mai puţin pe reţelele sociale".
Câteva ore mai târziu, președintele PNL a revenit cu o nouă replică pentru Ciolacu, insistând ca premierul să se aplece asupra problemei, „nu să vorbească despre cărţi şi marketing politic” deoarece are o „criză uriaşă” de gestionat.
„Am citit postarea-replică a 'colegului' Marcel Ciolacu. Dacă ar fi să-i răspund în acelaşi fel, aş putea spune că nu cred că a citit-o înainte de a fi postată. Nu o fac pentru că nu vreau să alimentez starea de nervozitate a unui premier PSD pus în faţa unor situaţii care implică termenul de malpraxis. Ridicolul situaţiei vine din insistenţa lui Marcel Ciolacu de a purta dezbateri despre cărţi. Tragicul vine din situaţia de la Spitalul Pantelimon relevată de anchetă, care, o repet, cere acţiuni şi responsabilitate guvernamentală. Insist ca premierul să se aplece asupra problemei, nu să vorbească despre cărţi şi marketing politic. Are o criză uriaşă de gestionat”, a scris Ciucă, pe Facebook.
Tot pe Facebook a început un „război” între liberali și social-democrați, iar atacurile nu se mai opresc.
Stroe: Cel mai grav „Malsprasi” al PSD este faptul că Ciolacu îl ţine în braţe pe Rafila
”Cel mai grav «MALSPRAS» al PSD este faptul că Marcel Ciolacu îl ţine în braţe pe ministrul Rafila. Ţara e zguduită de tragedia de la Spitalul Sf. Pantelimon şi Marcel Ciolacu încearcă să distragă atenţia publică. Domnul Ciolacu se preface că nu vede faptul că în mandatul său, din nefericire, mor oameni în spitale, cu acuzaţii cutremurătoare din partea procurorilor. Este inacceptabil modul perfid în care se încearcă a se acoperi acest scandal sau a se susţine oameni politici care în momentul de faţă vor chiar să îşi facă loc pe listele PSD”, a scris, vineri seară, pe Facebook, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe.
Acesta afirmă că „acestea sunt lucrurile pe care ar trebui să se concentreze premierul când ţara arde, nu cartea lui Nicolae Ciucă”.
„Cred că Marcel Ciolacu ar trebui să înveţe din experienţa altor foşti premieri şi preşedinţi PSD, care au fost penalizaţi la vremea lor de români tocmai pentru această aroganţă şi agresivitate excesivă, mai ales în momente în care şi-au pregătit candidatura pentru prezidenţiale”, a mai scris Stroe.
Premierul Marcel Ciolacu s-a încurcat, joi, într-o conferinţă de presă şi a pronunţat „malsprasi” în loc de malpraxis.
Muraru: Atacurile PSD sunt făcute doar pentru a deturna atenţia de la nenorocirile din Spitalul Pantelimon
„Atacurile PSD la adresa Partidului Naţional Liberal, dar mai ales ironiile lui Marcel Ciolacu, sunt făcute doar pentru a deturna atenţia de la ministrul Rafila şi nenorocirile din Spitalul Pantelimon. În loc să se ocupe de tragediile din sănătate, preferă să facă glume şi să atace. În loc să ofere soluţii, se ascunde în spatele retoricii agresive, încercând să distragă atenţia de la eşecurile sale evidente”, a scris vineri seară pe Facebook liberalul Alexandru Muraru.
Totodată, Muraru afirmă că ”menajându-l pe ministrul Sănătăţii, premierul Ciolacu se face complice la cele descoperite în Spitalul Pantelimon”. ”Marcel Ciolacu nu doar că apără abuzatorii sexuali din universităţi, aşa cum a declarat public în cazul SNSPA, dar lipsa de empatie faţă de victimele de la Spitalul Pantelimon şi familiile acestora este pur şi simplu revoltătoare, în aceeaşi notă cu fuga de răspundere a ministrului Rafila. Arogantul din conducerea Executivului l-a acoperit mereu pe Rafila pentru ca i-a fost teamă de ambiţiile prezidenţiale ale acestuia, dar care acum îi complică drumul spre ceea ce va fi, de fapt, moartea lui politică: candidatura la prezidenţiale”, a afirmat Alexandru Muraru.
Şeful PNL Iaşi îi aminteşte lui Marcel Ciolacu faptul că sprijinul politic acordat de PNL nu este necondiţionat şi adaugă că ”Partidul Naţional Liberal a fost garantul stabilităţii acestei guvernări, cu propuneri de miniştri serioşi şi care nu livrează discursuri naţionaliste şi retorica putinistă spunând că va boicota Jocurile Olimpice de la Paris, un act pe care nici premierul Ungariei nu s-ar fi gândit să-l facă”.
„De la 1 septembrie reîncepe sesiunea parlamentară, iar Marcel Ciolacu va da piept cu noua realitate politică. O realitate care va spulbera visul Cotroceniului pentru PSD”, a mai scris Alexandru Muraru.
Rareş Bogdan: Discuția despre cărți la PSD nu este cea mai potrivită
Social-democraţii au susţinut, vineri, neoficial, că volumul lui Ciucă nu a apărut încă public din cauză că trebuie rescris, deoarece „unele capitole erau prea romanţate şi nu corespund cu realitatea". Replica liderilor PNL a fost acidă. Primvicepreşedintele liberal, Rareş Bogdan, a declarat, în emisiunea NewsRoom, la Antena 3 CNN, că „Discuția despre cărți în frumosul palat din Kiseleff (sediul PSD-n.r.) nu este cea mai potrivită”.
„Socialiștii români au vorbit doar de două cărți, Revoluție și reforma a d-lui Iliescu și Eterna și fascinanta Românie (un album controversat publicat în vremea în care Viorel Hrebenciuc era secretar general al Guvernului Năstase - n.n.)"
"Discuția despre cărți în frumosul Palat din Kiseleff nu este cea mai potrivită. Eu mă bucur ca sunt preocupaţi de cartea lui Nicolae Ciucă", a spus Rareş Bogdan la Antena 3 CNN.
Acesta a explicat că volumul nu a fost publicat încă din cauză că a fost schimbată data alegerilor prezidenţiale şi el făcea parte din strategia partidului pentru campania electorală.
Șoldan: „Un OmLaș în slujba țării”
„Un OmLaș în slujba țării! Acesta este domnul Ciucă, cel care plătește alte milioane din bani publici ca să se cațăre pe cadavre sperând că asta îl va duce în turul doi.
Acest Balzac cu trese închipuit din PNL uită că îl ține în brațe pe însuși domnul Flutur, cel care s-a dat medic în plină pandemie ca să se vaccineze cu nesimțire peste rând, în timp ce oamenii mureau pe capete în Suceava. Lăsați lecțiile, domnule Ciucă! Ia vedeți cum stă domnul doctor mincinos Flutur cu jurământul lui Hipocrate! De asta ați pierdut la Suceava. De asta veți pierde și la parlamentare, și la președinție. Pentru că sunteți lași, răi și ipocriți.”, a scris social-democratul Gheorghe Șoldan, pe pagina de Facebook.
Șoldan a continuat și cu o ironie la adresa cărții nepublicate a lui Nicolae Ciucă: „Ciucă nu a publicat cartea, pentru că nu a reușit să citească, în două luni, cele 100 de pagini scrise de alții”.
Romașcanu: CarteaCareNuExistă
„Fiind fost ministru în guvernul Ciucă, am fost reticent în a mă manifesta public despre #CarteaCareNuExistă. Din păcate Dl. Ciucă, în loc de răspunsuri firești la întrebările publice, a ales calea Facebook pentru plasarea unei ironii deplasate la adresa lui Marcel Ciolacu”, a scris purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, pe rețeaua socială.
Senatorul PSD detaliază afirmațiile zilei, care s-au tot rostogolit în media, de-o parte și de alta a membrilor partidelor de coaliție.
Acestea sunt legate, în mare parte, de cartea în curs de apariție a lui Ciucă.
Purtătorul de cuvânt al PSD nu uită nici de europarlamentarul liberal Rareș Bogdan, căruia îi adresează câteva remarci referitoare la ultimele sale afirmații publice.
Zetea: PNL-iștii citesc coperți
„Toți oamenii din "bibliotecile" PeNeLe-ului citesc coperți...? Criticul de literatură Rareș Bogdan, care a promovat prin toate șanțurile cartea ”Pas cu Pas” a lui Iohannis s-a urcat ulterior în trenul "generalului" Orban, de unde a coborât pentru a declanșa festivalul democrației lui Cîtu. Și-a făcut timp și să desființeze pensiile speciale in 30 de zile, iar azi ne vorbește despre cartea consultanților care scriu în numele ostașului Ciucă. Mă îndoiesc că scrie în carte cum ne-au închis în case în pandemie, în timp ce ei benchetuiau și "citeau" coperțile de la sticlele de whisky, că așa e în bibliotecile PeNeLeului și avem imagini care rămân mărturie.
Agitația este mare, mai ales când suma alocată campaniei de marketing se ridică la cel puțin 4 milioane de euro. Nu știm dacă volumul scris de Nicolae Ciucă este cel mai scump din Europa, dar înțelegem că e lucrarea din care liberalii care visează la funcții publice în diverse instituții vor da extemporalele. ”Știi să reciți din Ciucă? Nu știi? Ghinion!”
Poate că Rareș Bogdan, în noul său rol de critic literar, ne va explica de ce această investiție ar putea fi considerată de interes general și chiar național și cum justifică cheltuirea banilor publici din subvenția primită de PNL. Finanțarea cărții intră sub incidența infracțiunii de delapidare, iar persoane din alte partide au fost condamnate pentru fapte similare. Legea Finanțării Partidelor Politice nu permite cheltuirea banilor din subvenție pentru campanii de marketing ale unor produse comerciale realizate de membrii partidului. Așteptăm cu nerăbdare să vedem cum se va încheia acest episod din saga Rareș Bogdan, Nicolae Ciucă & Co.”, a scris la rândul său Gabriel Zetea, pe Facebook.
Mina: „Beaţi şi fumaţi, în timp ce românii îşi îngropau morţii”
„Rareș iar a schimbat rujul (sau pastilele) și îi provoacă reacții adverse. PNL-istul cu gura mare şi... atât - Rareş Bogdan - a încercat să facă şi el o aroganţă la adresa social-democraţilor, spunând că „pot să citească etichetele cutiilor de whisky din bibliotecă”. Evident că n-a reuşit decât să îşi pună în cap toţi românii care NU au uitat cine sunt, de fapt, “experţii în sticle”, puşi pe chefuială în instituţiile statului.
Domnule Rareş Bogdan, chiar crezi că oamenii au uitat că, în timp ce i-aţi sechestrat în casă, în plină pandemie, voi, PNL-iştii, beaţi şi fumaţi prin birourile de la guvern? Cum îţi imaginezi că românii au uitat că, în timp ce guvernul devenise loc pentru chefuri cu whisky şi trabucuri, aţi închis spitale pe bandă rulantă, aţi ţinut bolnavii cronici pe la uşi şi aveţi pe tura voastră oameni care au murit arşi la ATI?! VOI beaţi şi fumaţi, în timp ce românii îşi îngropau morţii în saci de plastic! Câtă nesimţire şi câtă ipocrizie să vorbească despre "experţii în sticle" tocmai campionii!”, a fost replica dată de PSD-istul Marian Mina.
Suciu: „Mirajul unei cărți care va schimba destinul tării”
„Doamne iartă-mă, dar cât e de penibil să ne fluture alde Rareș Bogdan&compania mirajul unei cărți care vaschimba destinul tării! De cartea promovată cu 2 milioane de euro pe panouri gigant (a se citi ostașul) ne lovim vizual în toate cotloanele patriei, dar să stăm liniștiți: bănuții obținuți din vânzarea foiletonului către românii fierți pe lectura despre carismaticul ostaș vor merge spre cauze nobile!
Măi oameni buni, dacă tot sunteți azi la Bistrița, învățați o zicală de-a locului: “Mai puțin deșteptul nu e prost destul dacă nu-i și fudul. Sau prostia și domnia se plătesc!”. Mai urmează ca cei din poza de mai jos să se apuce și ei de scris, că oameni ne-am făcut! Ps-voi realizați că românii așteaptă lucruri serioase de la politicieni, nu foiletoane cu milioane sparte din banii lor?”, a scris, la rândul lui, Daniel Suciu, pe Facebook.