Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat miercuri că parlamentarii social-democraţi ar urma să anunţe un proiect de lege pentru modificarea Legii Curţii Constituţionale. Surse Antena 3 CNN au declarat că una dintre modificări ar fi introducerea unui filtru de legalitate între Biroul Electoral Central (BEC) și Curtea Constituțională care să îi dea cetățeanului posibilitatea să se apere, iar acest filtru să fie Înalta Curte de Casație și Justiție.
"Da, am înţeles că colegii mei o să vină cu proiectul astăzi, o să vină domnul Cazanciuc... Încă o cale de atac, să nu poată să fie o decizie definitivă", a afirmat Marcel Ciolacu, într-o discuţie cu presa, la Palatul Victoria. El a fost întrebat dacă social-democraţii iau în calcul o modificare a Legii CCR ca urmare a deciziei privind respingerea candidaturii la prezidenţiale a eurodeputatului Diana Şoşoacă.
Premierul a adăugat că proiectul ar urma să fie adoptat de Parlament "cât mai rapid".
"El priveşte viitorul, nu trecutul, în primul rând, ca orice lege, dar eu cred că e corect ca orice candidat (candidat la prezidenţiale contestat la CCR - n.r.) să meargă, totuşi, cu un avocat în drept constituţional, să explice. E un drept să te aperi, nu poţi să iei decizie... în condiţiile în care nici măcar avocatul să nu aibă ceva de spus", a spus Marcel Ciolacu.
Modificările sunt propuse în contextul respingerii candidaturii Dianei Șoșoacă.
Pe lângă posibila introducere a Înaltei Curți ca filtru suplimentar între BEC și CCR, o altă modificare ar fi ca la Curtea Constituțională decizia să se ia cu 6 voturi din 9, adică cu două treimi.
"Motivarea Curții Constituționale în cazul doamnei Șoșoacă întărește discuția privind necesitatea unei ample reforme a CCR. Această discuție trebuie să plece de la realitatea că procedura actuală transformă CCR într-o instanță care nu îi oferă celui în cauză dreptul la apărare sau recurs.
De aceea, consider că între BEC și CCR ar trebui să existe un filtru de legalitate pe care îl poate asigura doar Înalta Curte de Casație și Justiție. De aici trebuie să pornim discuția, pentru a nu exista nicio urmă de îndoială", a spus luni seară Marcel Ciolacu, cerând o reformă amplă a CCR.
CCR a respins, sâmbătă seara, candidatura Dianei Şoşoacă la alegerile prezidenţiale. Judecătorii CCR au admis în şedinţa de sâmbătă contestațiile împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la prezidențiale.
Potrivit motivării CCR, candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale a fost respinsă pentru că aceasta are o conduită politică „sistematică” ce afectează „fundamentele constituționale ale statului român – apartenența României la structurile euroatlantice”. Motivarea a fost trimisă către publicare în Monitorul Oficial. Ea cuprinde, de asemenea, opinia separată a judecătoarei Iulia Scântei.