Antena 3 CNN Politică După ce a respins candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale, CCR discută contestația pentru Geoană. Ciucă și Kelemen au scăpat

După ce a respins candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale, CCR discută contestația pentru Geoană. Ciucă și Kelemen au scăpat

ID208102_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Judecătorii Curții Constituționale a României. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea
de M.P.    |    05 Oct 2024   •   17:54

Judecătorii Curţii Constituţionale dezbat sâmbătă, începând cu ora 17,00, mai multe contestaţii cu privire la candidaturile lui Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Kelemen Hunor şi Dianei Iovanovici-Şoşoacă pentru funcţia de preşedinte al României.

Update 19:00 Curtea Constituțională a respins candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale. Au fost respinse contestațiile pentru Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor, iar la ora 21:00 se discutate contestațiile pentru Ludovic Orban și Mircea Geoana

În ședința din data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere șapte contestații împotriva înregistrării unor candidaturi la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.

I. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională:

Cu majoritate de voturi,
- A admis contestațiile formulate de doamna Amalia Bellantoni și domnul Mihai Gheorghe Ursa şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.

Cu unanimitate de voturi,
- A respins contestația formulată de doamna Șerban Sanda Puica privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale domnului Nicolae-Ionel Ciucă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024;
- A respins contestația formulată de domnul Ioan Todiroae împotriva înregistrării candidaturii domnului Kelemen Hunor la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.
- A respins contestația formulată de domnul Ioan Todiroae împotriva respingerii înregistrării candidaturii independente a domnului Miron Cozma la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.

Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.

Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

II. În aceeași ședință, Curtea, având în vedere necesitatea unei documentări suplimentare, a amânat pentru data de 5 octombrie 2024, ora 21:00, dezbaterea contestației împotriva înregistrării candidaturii domnului Mircea – Dan Geoană la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, contestație formulată de domnul Talpoș Ioan.

III. Totodată, Curtea a amânat pentru data de 5 octombrie 2024, ora 21:00 contestația formulată împotriva înregistrării candidaturii domnului Ludovic Orban la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, contestație formulată de domnul
Stan Valerian.

-Știrea inițială-

Două contestaţii au fost depuse pe numele Dianei Iovanovici-Şoşoacă.

O sesizare de pe ordinea de zi a şedinţei CCR se referă și la fostul lider al minerilor Miron Cosma, conform Agerpres. O persoană a contestat respingerea candidaturii.

De asemenea, Curtea Constituţională soluţionează contestaţiile cu privire la înregistrarea sau neînregistrarea candidaturii la funcţia de preşedinte.

Persoanele care se pot adresa Curţii în acest sens sunt candidaţii, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi alegătorii.

Curtea Constituţională soluţionează contestaţiile în termen de cel mult două zile de la înregistrarea contestaţiilor.

Dezbaterile au loc fără înştiinţarea părţilor, cu participarea reprezentantului Ministerului Public, pe baza sesizării şi a celorlalte documente aflate la dosar.

Iată ordinea de zi a CCR:

1.Contestație împotriva înregistrării candidaturii domnului Mircea - Dan la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, contestație formulată de domnul Talpoș Ioan.

2. Contestație împotriva înregistrării candidaturii doamnei Iovanovici - Şoşoacã la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, contestație formulată de doamna Bellantoni Amalia.

3. Contestație împotriva înregistrării candidaturii domnului Nicolae - Ionel Ciucã la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, contestație formulată de doamna Șerban Sanda Puică.

 4. Contestație împotriva înregistrării candidaturii doamnei Diana Iovanovici - Şoşoacã la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, contestație formulată de doamna Ursa Mihai Gheorghe.

 5. Contestație împotriva înregistrării candidaturii domnului Hunor Kelemen la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, contestație formulată de domnul Todiroae Ioan.

 6.Contestație împotriva neînregistrării candidaturii domnului Miron Cosma la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, contestație formulatã de domnul Todiroae loan.

 7.  Contestație Împotriva înregistrării candidaturii domnului Ludovic Orban la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, contestație formulată de domnul Stan Valerian.

×
Subiecte în articol: CCR alegeri prezidentiale ciuca Șoșoacă
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close