PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale acuză USR că nu a vrut la guvernare, susținând că lista în opt puncte pe care au lăsat-o și apoi au plecat de la negocierile de miercuri a fost „ca un pretext de a se disocia”. Liderii coaliției pro-europene au continuat miercuri discuţiile pe marginea proiectului comun de guvernare şi au transmis că au luat act de refuzul USR „de a manifesta o atitudine constructivă şi responsabilă". Cu toate acestea, ei au transmis că vor „trata cu seriozitate toate punctele transmise”.
„Liderii Coaliţiei pro-europene au continuat astăzi discuţiile pe marginea proiectului comun de guvernare care să ofere stabilitate şi predictibilitate României, luând act de refuzul USR de a manifesta o atitudine constructivă şi responsabilă în raport cu momentul prin care trece România. În realitate, documentul transmis astăzi de USR sub forma unui 'to do list' fără a fi şi argumentat în cadrul Coaliţiei reprezintă, din păcate, doar un pretext de a se disocia de un proiect comun de guvernare şi de a nu-şi asuma răspunderea într-un moment dificil pentru ţară", se arată într-un comunicat comun al PSD, PNL, UDMR şi Grupului Minorităţilor Naţionale.
Potrivit sursei citate, Coaliţia pro-europeană va trata cu seriozitate toate punctele transmise.
„În acest sens, una dintre priorităţi este asigurarea rapidă a unei guvernări stabile susţinute de o majoritate puternică şi alcătuirea unui calendar pentru alegerile prezidenţiale imediat după instalarea în funcţie a noului Guvern. De asemenea, toate formaţiunile pro-europene au avansat în grupurile de lucru de la Parlament în vederea finalizării programul de guvernare în cursul zilei de vineri. Prioritatea momentului este ca România să fie o ţară guvernată, stabilă şi predictibilă, iar acest lucru cere maturitate şi rigurozitate în realizarea tuturor etapelor până la instalarea noului Parlament şi a unui nou Guvern", se precizează în comunicat.
Documentul menţionează, de asemenea, că liderii Coaliţiei pro-europene au reiterat necesitatea unui candidat comun la preşedinţie, care să fie ales prin consens la nivelul tuturor partidelor.
Partidul lui Lasconi a pus condiții imposibile
Elena Lasconi și alți doi lideri ai USR, Ionuț Moșteanu și Dominic Fritz, au mers, miercuri, la Palatul Victoria unde au avut loc negocierile pentru formarea viitorului Guvern. Aceștia au venit cu o listă în opt puncte pe care au lăsat-o liderilor PSD, PNL și UDMR, după care au plecat. În fața Guvernului, Lasconi a declarat că „ne-au spus foarte clar (n.red. ceilalți lideri politici) că au luat act și atât. Nu rămâne la negocieri. (...) Își doresc să ne țină în Opoziție”. Printre cele opt puncte de pe lista USR sunt condiții imposibile, care par justificarea partidului pentru a nu intra la guvernare.
„Ei nu au înțeles nimic nici din votul românilor, se încearcă să se facă exact același lucru și noi să avem așteptări diferite. Nu se poate așa ceva. Am venit cu opt puncte astăzi, care practic se regăsesc și în programul de guvernare. În tot acest timp în care am discutat despre buget a fost un dialog al surzilor. Ne-au spus foarte clar că au luat act și atât. Nu rămâne la negocieri. Își doresc să ne țină în Opoziție” a declarat Lasconi, care a enumerat ulterior cele opt puncte cerute de USR.
Printre măsurile pe care USR le cere până la formarea noului guvern, adică până luni, se numără adoptarea bugetului și a unor legi precum alegerea primarilor în două tururi, fără penali în funcții publice, reformă electorală cu 300 de parlamentari, dar și demisia Președintelui Klaus lohannis la data expirării mandatului.
Propunerile USR privind rezolvarea impasului de la negocieri:
Având în vedere:
Cererile repetate ale USR de a avea o negociere realistă privind bugetul pe anul viitor
• Respingerea celor mai multe reforme propuse de negociatorii USR
• Constatarea actualului impas în negocieri,
Vă propunem sã luăm împreună următoarele măsuri parlamentare, înainte de constituirea unui Guvern. Am arăta astfel că am trecut la fapte și am înțeles semnalul dat de oameni la alegeri:
1. Adoptarea urgentă a bugetului pe 2025 in Parlament.
Guvernul a depăsit termenul legal (15 octombrie) pentru trimiterea proiectului de buget către Parlament. Cerem trimiterea imediată a proiectului de buget către Parlament și adoptarea de către noua coaliție. De asemenea, cerem o asumare fermă că în 2025 noul guvern nu va crește taxele.
Nota de informare privind situația bugetului și nevoile de finanțare pentru 2025 trebuie făcută publică imediat. Guvernul Ciolacu o ține confidențială.
2. Demiterea în Parlament a presedintelui AEP.
3. Organizarea în coalitie a unei comisii de anchetă privind condițiile de organizare a alegerilor și de prevenire a influențelor străine.
4. Demiterea imediată a conducerilor serviciilor secrete. Organizarea unui grup de lucru privind refacerea legilor securității naționale pentru un control civil real și eficient al servicillor secrete, care să includă interdicția de activitate în presă, administrație și afaceri.
5. Votarea în Parlament a propunerii de lege a USR privind depolitizarea și reformarea CCR.
Votarea reformei electorale cerute de societatea civilă (primari aleși în două tururi de scrutin, scăderea barierelor de intrare în viața politică, maximum 300 de parlamentari).
6. Guvernul în funcție va adopta imediat OUG privind măsuri fiscale pentru anul viitor, baza pentru buget.
7. Toate partidele din coaliție cer demisia Președintelui Klaus lohannis la data finalizării mandatului legitim. Alegerea de comun acord a unui președinte al noului Senat care să asigure interimatul.
8. Declansarea procedurilor de organizare a referendumului Fără Penali, pentru care au semnat peste 1 milion de cetățeni, și organizarea lui în 30 de zile sau simultan cu primul tur al alegerilor prezidentiale in 2025.