Antena 3 CNN Politică Din nou ședință la Palatul Victoria pentru formarea guvernului. Se caută premier și prezidențiabil. Cu USR sau fără?

Din nou ședință la Palatul Victoria pentru formarea guvernului. Se caută premier și prezidențiabil. Cu USR sau fără?

Robert Kiss
4 minute de citit Publicat la 15:17 18 Dec 2024 Modificat la 16:48 18 Dec 2024
hepta_8149241
Liderii coaliției pro-europene caută premier și prezidențiabil. Foto: Hepta

Liderii coaliției pro-europene discută din nou, miercuri, de la ora 16:00, la Guvern, despre formarea viitorului Executiv și asumarea unui program de guvernare. La negocieri participă și USR, după ce marți, măsurile agreate de coaliție au fost asumate doar de PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale. În continuare este incertă prezența în viitorul Guvern a partidului condus de Elena Lasconi. USR-iștii sunt împărțiți în partid între a intra în Guvern sau a fi în Opoziție, au declarat surse din partid pentru Antena3.ro. Alte semne de întrebare sunt în legătură cu numele premierului și cel al viitorului candidat comun pentru alegerile prezidențiale.

Liderii PSD, PNL, UDMR și cei ai minorităților au stabilit, marți seara, ca viitorul Guvern să aibă 16 ministere. Cel mai probabil vor dispărea ministerul Familiei și ministerul Energiei care vor trece la Muncă, respectiv la Economie. De asemenea, în noua coaliție s-a decis ca împărțirea ministerelor să se facă în funcție de importanța acestora. Astfel, vor fi trei categorii de ministere: ministere CSAT, ministere de dezvoltare și restul ministerelor. Dacă va intra și USR în guvern, PSD ar urma să aibă 7 ministere, PNL - 4, USR - 3 și UDMR - 2. Dacă USR nu va intra în guvern, cele trei ministere care ar fi revenit acestora se vor împărți în mod egal între cele trei partide. 

Cele trei necunoscute din Coaliție

Ezitarea celor din USR de a face parte din guvern a fost criticată de actualul ministru al Culturii, Raluca Turcan. „Probabil unii se gândesc că e mai uşor să faci campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale din opoziţie, în loc să îţi asumi guvernarea ţării într-o perioadă dificilă”, a transmis ea, subliniind că e nevoie rapid de o coaliție care să asigure stabilitatea guvernării.

O altă necunoscută este numele viitorului premier. Prim-ministrul ar trebui să fie de la PSD, fiind partidul cu cele mai multe locuri în Parlament. De altfel președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri că PSD „trebuie să aibă prima şansă, posibilitatea de a forma un guvern şi cu cine vin ei, trebuie acceptat”. Întrebat dacă Marcel Ciolacu poate fi o astfel de variantă, el a arătat că aceasta depinde de PSD: „Asta depinde de PSD. Eu nu pot să dau sfaturi nimănui. De obicei vine preşedintele partidului într-o astfel de situaţie şi mi se pare normal să fie aşa”.

Kelemen Hunor consideră că Marcel Ciolacu ar avea legitimitatea necesară pentru a conduce un nou guvern, dacă este asumat de actuala coaliţie. „Dacă este asumat de coaliţie, atunci da”.

Potrivit surselor Antena3.ro, Marcel Ciolacu a fost deranjat, marți, de declarațiile făcute de liderul PNL, Ilie Bolojan, care a spus într-un interviu la HotNews că „trebuie să se gândească dacă are rezerva de credibilitate” pentru a fi din nou premier.

Surse politice au spus că remarca lui Bolojan l-a supărat pe Marcel Ciolacu.

Acesta a spus, potrivit informațiilor noastre, în ședința de la Palatul Victoria că „nu vrea să tragă în jos nici PNL, nici Coaliția și nici viitorul candidat la prezidențiale”.

A treia necunoscută în acest moment este numele candidatului comun la prezidențiale. Surse din coaliție susțin că încă nu a fost discutat acest subiect, în afară de „câteva nume vehiculate”. Calculele liderilor politici au fost complicate și de anunțarea candidaturii lui Nicușor Dan și de insistența USR de a avea un candidat propriu.

Care ar putea fi calendarul învestirii Guvernului

România ar putea avea un nou guvern la începutul săptămânii viitoare, dacă vor fi rezolvate cel puțin două din cele trei necunoscute: componența politică a coaliției și numele premierului. 

Întrebat dacă am putea avea un nou guvern până la Crăciun, liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat că este posibil. „E posibil. Astăzi încă este posibil. Dar până la sfârşitul anului, da”, a precizat Kelemen Hunor.

Potrivit calendarului discutat în coaliție, vineri ar urma ca senatorii să depună jurământul, după ce președintele Klaus Iohannis a convocat Parlamentul începând cu ora 14:00. Sâmbătă vor termina și deputații, urmând ca duminică sau luni președintele Klaus Iohannis să convoace partidele la consultări pentru nominalizarea unui premier. Audierile miniștrilor și votul de învestitură ar putea avea loc cel târziu marți, pe un calendar accelerat.

Pentru a fi învestit guvernul, coaliția are nevoie de 234 de voturi. PSD- PNL-USR- UDMR și Minoritățile au 305 voturi. Dacă USR intră în Opoziție, PSD - PNL- UDMR și Minoritățile au 246 de voturi.

Măsurile din programul de guvernare

Liderii PSD, PNL și UDMR au stabilit, marți, într-o ședință la Guvern, măsurile din viitorul program de guvernare. Acestea nu au fost asumate și de USR, care, deși a participat în cele din urmă la discuții, a spus că „trebuie discutate în partid”. Potrivit unui comunicat de presă, guvernul viitor va avea 16 minstere, numărul secretarilor de stat urmând a fi redus cu 50%.

De asemenea, sunt propuse mai multe măsuri pentru debirocratizare, simplificare, dereglementare și descentralizare. Pentru anul 2025 este preconizat un deficit de 7% din PIB, menținerea cotei unice, reducerea taxelor si impozitelor pe muncă în cazul salariilor mici și al familiilor cu copii, dar și impozitarea progresivă a marilor averi.

×
x close