Cererea PDL de revocare din funcţia de preşedinte al Senatului a lui Mircea Geoană a fost depusă joi, la prânz, la Biroul permanent al Senatului. Senatorul democrat-liberal Iulian Urban a explicat că întârzierea depunerii dosarului s-a produs din cauza programului Senatului, după şedinţa de plen mulţi parlamentari părăsind clădirea Parlamentului, situaţie care a îngreunat acţiunea de strângere de semnături pe acest document. Potrivit lui Urban, până în acest moment au semnat cererea de revocare 57 de senatori PDL, UDMR şi independenţi.
?Nu am mai putut să-i aşteptăm pe ceilalţi colegi ai noştri fiindcă majoritatea lor au plecat acasă, în teritoriu. Colegii de la UDMR şi senatorii independenţi susţin acest demers? a explicat Urban, arătând că a primit asigurări telefonice că liderul Uniunii, Marko Bela sprijină această acţiune
Află cum poate fi schimbat Mircea Geoană de la şefia SenatuluiDin totalul de 57 de semnături, două aparţin unor parlamentari UDMR, iar alte 7 vin din zona senatorilor independenţi.Cei şapte senatori independenţi care au semnat cererea sunt: Liviu Câmpanu, Corneliu Grosu, Ovidius Mărcuţianu, Laurenţiu Chirvăsuţă, Cezar Măgureanu, Vasile Nedelcu şi Sorin Chivu, iar din partea UDMR au semnat Albert Almos şi Gyerko Laszlo.
Urban afirmă că sprijinul pentru acţiunea de revocare a lui Geoană va fi mult mai mare în ziua votului şi nu exclude posibilitatea ca şi unii parlamentari PSD să voteze împotriva lui Geoană.
?De la PSD nu a semnat deocamdată nimeni însă stenograma votului din data de 10 martie va demonstra dinamica votului. Noi bănuim că există (senatori PSD care doresc schimbarea lui Geoană din fruntea Senatului ? n.r.)? a mai declarat Urban.
Viceliderul grupului senatorilor UDMR, Gyerko Laszlo, a declarat, la rândul său, că solicitarea de revocare din funcţie a preşedintelui Senatului, Mircea Geoană este însuşită de întreg grupul senatorial al Uniunii, deşi a fost semnată doar de doi senatori UDMR.
"Au semnat doi senatori datorită faptului că ceilalţi colegi nu sunt prezenţi la Bucureşti. Decizia a fost ca cei care sunt prezenţi la Bucureşti să semneze. Au fost prezenţi doar doi, pentru că au comisie la Senat şi, ca urmare, numai ei au putut semna. Dacă erau prezenţi ceilalţi colegi, puteau să semneze şi ei", a precizat el.
Întrebat dacă, în opinia senatorilor UDMR, preşedintele Senatului a încălcat Rregulamentul şi s-a comportat abuziv în exercitarea funcţiei sale, Gyerko Laszlo a evitat să ofere un răspuns tranşant.
"Şi UDMR a susţinut introducerea solicitării grupului independenţilor pe ordinea de zi, nu s-a realizat. Noi considerăm că o astfel de solicitare trebuia pusă în aplicare. Nu putem spune că un astfel de demers înseamnă că este un preşedinte, dar suntem într-o coaliţie, deci trebuie să ne comportăm ca un partener de coaliţie", a mai spus el.
Urban a mai precizat că cererea PDL de revocare îi dă posibilitatea preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, de a participa la şedinţa de plen în care se dezbate suspendarea sa, pentru a se apăra în faţa acuzaţiilor.
"La finalul cererii noastre, dăm posibilitatea preşedintelui Senatului ca în plenul şedinţei de miercuri, 10 martie, să vină şi să se apere pentru că una din criticile care au fost aduse de Curtea Constituţională în 2005 a fost aceea că i se încălca dreptul preşedintelui de a se apăra în faţa acuzaţiilor care i se aduc. Va avea acestă ocazie să se ducă în plenul Senatului, în mod public şi să răspundă acestor acuzaţii, iar noi, respectând decizia Curţii Constituţionale, vom respecta în acelaşi timp Constituţia, care spune că voinţa majorităţii parlamentare trebuie să decidă şi nimeni în această ţară nu poate să abuzeze de funcţia pe care o are fără să fie sancţionat?, a spus Urban.
Liderul grupului PDL din Senat, Traian Constantin Igaş, a anunţat, miercuri, în plenul Senatului, că în urma refuzului de a supune la vot cererea independenţilor privind locurile în comisii, PDL va iniţia procedura de suspendare a lui Mircea Geoană (PSD) din funcţia de preşedinte al Senatului.
Regulamentul Senatului nu prevede însă posibilitatea suspendării din funcţie a preşedintelui acestei Camere. Regulamentul prevede doar posibilitatea revocării, însă prevederile în acest sens au fost declarate neconstituţionale prin decizia 601 din 2005 a CC, care a motivat că revocarea acestuia nu poate fi cerută decât de grupul parlamentar din care face parte.
Antena3.ro