Antena 3 CNN Politică Cum poate fi schimbat Mircea Geoană de la Senat: PDL are nevoie de sprijinul PSD

Cum poate fi schimbat Mircea Geoană de la Senat: PDL are nevoie de sprijinul PSD

Cum poate fi schimbat Mircea Geoană de la Senat: PDL are nevoie de sprijinul PSD
Sursa foto: Senat
03 Mar 2010   •   12:21
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // PDL mizează pe nevindecarea rănilor produse de Congresul PSD în sânul acestui partid pentru a-l debarca pe Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului. La Senat, vechiul regulament prevedea că preşedintele acestui for poate fi schimbat şi la cererea unei treimi din numărul total de aleşi sau prin adunarea de semnături a jumătate plus unu din numărul aleşilor acestei camere, nu numai la solicitarea expresă a grupului parlamentar din care face parte. Numai că instituţia Curţii Constituţionale a dat peste cap de ani buni orice tentativă de revocare a preşedintelui Senatului la iniţiativa altor grupuri parlamentare decât cel care l-a propus iniţial pentru această funcţie.

Pentru că aceste prevederi se băteau cap în cap cu alte prevederi din regulament, o hotărăre a Curţii Constituţionale din 2005 a anulat aceste căi de atac, astfel încât revocarea şefului acestei camere se mai poate face acum doar la solicitarea expresă a grupului parlamentar care l-a propus iniţial. Mai mult, în cazul în care actualul preşedinte ar fi debarcat din funcţie, tot PSD ar avea dreptul să facă o nouă nominalizare pentru acest post în sesiunea legislativă 2009-2013.

Revocare, nu suspendare

Cu toate acestea, atât democrat-liberalii, cât şi independenţii s-au folosit de refuzul lui Geoană de a supune votului cererea de păstrare a senatorilor migratori în comisiile parlamentare pentru a invoca nerespectarea gravă a regulamentului şi a anunţa demararea procedurilor de suspendare ale senatorului social-democrat din fruntea Senatului. Numai că Regulamentul Senatului prevede doar o procedură de revocare şi nu una de suspendare.

Potrivit articolului 30 din Regulamentul Senatului, "revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, în cel puţin una din următoarele împrejurări: încalcă prevederile Constituţiei; încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului sau ale Regulamentului şedinţelor comune". Revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului mai poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor.


PDL CERE SUSPENDAREA LUI GEOANĂ



Propunerea de revocare se face în scris, sub semnătura iniţiatorilor, o singură dată într-o sesiune, ea urmând a fi depusă la Biroul Permanent care analizează, în prima sa şedinţă, îndeplinirea condiţiilor reclamate şi decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei şedinţe de plen.

În toată această perioadă, preşedintele Senatului căruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce şedinţa Biroului permanent sau pe cea de plen în care se discută revocarea sa, el fiind înlocuit de unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de Biroul permanent.

Propunerea de revocare se prezintă în plenul Senatului. Dacă propunerea de revocare este aprobată prin votul secret al majorităţii senatorilor, funcţia de preşedinte devine vacantă şi, imediat, se organizează alegeri. După alegerea unui nou preşedinte al Senatului se renegociază, dacă este cazul, de îndată, repartizarea celorlalte funcţii din Biroul permanent, procedându-se potrivit dispoziţiilor prezentului regulament, astfel încât noul Birou permanent să reflecte configuraţia politică rezultată din alegeri.

PDL, blocat de CCR în tentativa de debarcare a lui Geoană

Ceea ce au uitat însă democrat-liberalii să amintească astăzi în plen este că ei au pierdut dreptul de declanşare a procedurilor de revocare a preşedintelui Senatului. Instituţia revocării preşedintelui Senatului, stipulată la art. 30 din Regulament, a fost declarat neconstituţională prin decizia 601 din 14 noiembrie 2005. Astfel, preşedintele Senatului poate fi revocat numai la iniţiativa grupului care l-a propus.

"Votul acordat preşedintelui unei Camere este un vot politic care nu poate fi anulat decât în cazul
în care grupul care l-a propus cere revocarea politică a acestuia sau în cazul unei revocări ca sancţiune când acest grup sau o altă componentă a Camerei solicită înlocuirea din funcţie a preşedintelui pentru savârşirea unor fapte care atrag răspunderea sa juridică" se arată în decizia de atunci a CCR.

De aceea, revocarea preşedintelui Senatului poate fi solicitată numai de grupul parlamentar care l-a propus, cel al social-democraţilor în acest caz, nu de către reprezentanţii altor partide parlamentare.

În cazul lui Mircea Geoană, debutul atacurilor la funcţia sa a fost făcut de democrat-liberalii Cezar Preda şi Sulfina Barbu cu ceva vreme în urmă. Sulfina Barbu a criticat tergiversarea procedurilor pentru trecerea la Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, "subliniind că dacă PSD vrea să arate că respectă votul românilor de la referendum trebuie să-l schimbe pe Mircea Geoană de la preşedinţia Senatului".

De cealaltă parte, pesediştii şi-au reiterat sprijinul pentru păstrarea lui Mircea Geoană în funcţia de preşedinte al Senatului, imediat după ce Victor Ponta a devenit noul preşedinte al PSD. Comitetul Executiv Naţional al acestui partid a adoptat şi o rezoluţie publică prin care îşi reafirmă susţinerea pentru actualul şef al acestei camere legislative.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mircea Geoană suspendare
Parteneri
Directorul ANM anunţă data la care vine căldura cu adevărat
x close