Antena 3 CNN Politică Elena Lasconi și-a pus diaspora în cap, cu o declarație controversată despre trădare. A primit o replică dură

Elena Lasconi și-a pus diaspora în cap, cu o declarație controversată despre trădare. A primit o replică dură

elena lasconi are lacrimi in ochi si se sterge cu o batista
Elena Lasconi. Foto: Profimedia
de I.C.    |    18 Sep 2024   •   20:15

Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezindețiale, a declarat, luni, într-un interviu la Antena 3 CNN că ea nu este „trădătoare de țară” și că „cel mai simplu lucru este să îţi iei un bilet şi să pleci în altă parte”. Afirmația sa a fost aspru criticată de Ramona Strugariu, copreședinta REPER, din postura de român care a fost nevoit să plece în diaspora.

„În momentul ăsta eu cred că românii au ce vota. Nu vreau să mă laud. Nu îmi place să mă laud, dar chiar sunt de bună credinţă, sunt muncitoare, mă înconjor de oameni buni, sunt loială, nu sunt o trădătoare şi iubesc ţara asta pentru că cel mai simplu lucru este să îţi iei un bilet şi să pleci în altă parte”, a spus Lasconi într-un interviu oferit lui Mihai Gâdea.

Afirmația Elenei Lasconi a fost imediat taxată. Într-o scrisoare deschisă publicată pe Facebook, Ramona Strugariu spune că este „unul dintre milioanele de oameni care au plecat în diaspora”, și explică de ce. 

„Dragă Elena, îți scriu cu prietenie și amărăciune, în egală măsură. (...) Îți scriu pentru că ți-am citit afirmațiile legate de diaspora, iar eu sunt unul dintre milioanele de oameni care au plecat în diaspora. Biletele acelea de avion, cumpărate cu singurul gând de a-mi salva copilul, au fost cea mai grea decizie din viața mea. Nu m-am simțit trădătoare atunci când am plecat, ci m-am simțit responsabilă pentru viața lui. Ani la rând am resimțit izolarea și dorul de casă ca pe cea mai insuportabilă și nemeritată poliță de plătit pentru această plecare. Nu m-am întors, ani la rând, de frică. Frica viscerală că cel pentru care am fost 100% pregătită să fac și să dau orice, ca să supraviețuiască el, va ajunge mai devreme sau mai târziu într-un spital  din România, locul acela unde mi s-a spus că nu are nicio șansă și că, dacă vreau să îl salvez pe el, atunci trebuie să plec”.

„Milioane de oameni au plecat să își asigure dreptul la supraviețuire”

„Milioane de oameni au plecat așa, în treizeci de ani, dragă Elena. A fost, probabil, una dintre cele mai grele decizii ale vieții lor. Au plecat și au lăsat în urmă copii, soți, prieteni, părinți, oameni dragi, gospodării, o viață de om. Au plecat ca să asigure dreptul la supraviețuire sau la un trai cât de cât decent pentru cei pe care i-au lăsat acasă. Au plecat pentru că țara asta nu le-a putut oferi șansa de a crește profesional și oportunitatea de a trăi demn acasă. Au plecat să împânzească șantierele, câmpurile, dar și institutele de cercetare sau universitățile lumii cu la fel de multă deziluzie, teamă, regret, frustrare și furie. 

Sunt și cei care, în toți acești ani, au trimis miliarde de euro către România. Sunt cei care, prin performanța lor, au contribuit din plin la buna reputație a României. Sunt cei care investesc acasă. Sunt cei care muncesc foarte mult, în condiții grele și umilitoare, de multe ori, cu gândul la o viață mai bună acasă, într-o zi. Sunt cei care vin de la capătul lumii, atunci când este nevoie, cei care stau cu periuța de dinți în mână la coadă la vot, cei care luptă, cei care nu uită de unde au plecat. Sunt cei care au salvat vieți pe care statul român le-a ignorat”.

„Nu sunt trădători. Au fost trădați în toate speranțele și așteptările lor”

„Nu e cel mai ușor, e cel mai greu să pleci. Nu sunt trădători. Au fost trădați în toate speranțele și așteptările lor. Nu au cerut nimic nimănui, nu i-a întrebat nimeni vreodată cât le e de rău sau de bine. 

Sigur, diaspora este un subiect bun de campanie sau care flutură pe buzele politicienilor, din când în când. (...) Ioan Rus le-a insultat soțiile și copiii, Ponta le-a cerut cotizații la bugetul de stat, Tăriceanu le-a spus că își vând votul pentru un mic și o bere. Tu le vorbești despre trădare, despre ușurința plecării, apoi îi inviți la vot și ai așteptarea să ne mai salveze o dată?”, a scris Ramona Strugariu într-o postare mai amplă, pe pagina de Facebook.

 

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close