Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis anunță că nu va demisiona din funcția de președinte. Administrația Prezidențială: „Își va încheia mandatul la termen”

Klaus Iohannis anunță că nu va demisiona din funcția de președinte. Administrația Prezidențială: „Își va încheia mandatul la termen”

iohannis presidency.ro
Președintele României, Klaus Iohannis. Foto: Administrația Prezidențială
de Robert Kiss    |    17 Sep 2024   •   17:01

Administrația Prezidențială a transmis, marți, un mesaj în care anunță că președintele României, Klaus Iohannis, „nu intenționează să demisioneze din funcția de Președinte”. Precizarea vine după ce în interiorul PNL au existat discuții despre punerea pe listă la alegerile parlamentare din decembrie a președintelui Iohannis.

„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, Președintele României, Klaus Iohannis, precizează că își va încheia mandatul la termen și nu intenționează să demisioneze din funcția de Președinte”, a anunțat, marți, Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis ar putea să fie candidat pe listele PNL pentru Senat la alegerile parlamentare din 1 decembrie. Șeful statului ar urma să ocupe prima poziție pe lista pentru Senat a PNL București. Acesta este scenariul aflat în lucru pe masa liberalilor, susțin multiple surse din partid pentru Antena3.ro. 

Însă, pentru a putea candida, președintele ar fi trebuit să demisioneze, pentru că nu poate fi pus pe lista de parlamentare fără să fie membru de partid. O altă variantă ar fi aceea în care legea ar fi modificată, astfel încât să îi fie permis președintelui în funcție să candideze ca independent pe lista unui partid, situație asemănătoare cu ce a lui Ion Iliescu în 2004.

Potrivit Constituției, președintele în funcție nu poate fi membru de partid.

Mandatul de președinte al României deținut în prezent de Klaus Iohannis se încheie în 20 decembrie și, teoretic, dacă nu a obținut nicio funcție externă, ar trebui să se întoarcă la Sibiu sau să rămână doar cu o calitate de fost șef al statului, care îi asigură doar o casă de protocol din patrimoniul RAAPPS și indemnizația de fost președinte. 

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close