Antena 3 CNN Politică Surse: Candidatura lui Klaus Iohannis pentru Senat, scenariu pe masa PNL. El ar trebui să își dea demisia de la Cotroceni

Surse: Candidatura lui Klaus Iohannis pentru Senat, scenariu pe masa PNL. El ar trebui să își dea demisia de la Cotroceni

klaus iohannis nicolae ciuca
Dacă Iohannis demisionează, Nicolae Ciucă ar deveni Președinte interimar al României. Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Adriana Duţulescu    |    16 Sep 2024   •   17:02

Klaus Iohannis ar putea să fie candidat pe listele PNL pentru Senat la alegerile parlamentare din 1 decembrie. Șeful statului ar urma să ocupe prima poziție pe lista pentru Senat a PNL București. Acesta este scenariul aflat în lucru pe masa liberalilor, susțin multiple surse din partid pentru Antena3.ro. 

Listele de candidați pentru alegerile parlamentare vor fi depuse în 17 octombrie, însă, pentru a candida, Klaus Iohannis ar trebui să își dea demisia din funcția de Președinte, pentru că în Constituție este stipulat faptul că ”În timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată”. 

Scenariul nu a fost discutat oficial în ședințele de partid și nu toți membrii conducerii sunt la curent cu acesta, însă o parte dintre liderii liberali consultați de Antena3.ro au susținut că cel care și-ar dori să fie pus în practică ar fi chiar Klaus Iohannis, care ar ținți poziția de președinte al Senatului, în noua legislatură. 

El a fost vehiculat inclusiv de presa internațională ca fiind o variantă luată în calcul pentru mai multe funcții la vârful UE, inclusiv pentru cea de președinte al Consiliului European, însă, după negocierile dintre marile partide europene pentru top jobs nu s-a concretizat nimic. Iohannis și-a depus și candidatura pentru postul de secretar general al NATO, însă și-a retras-o înainte de Summit-ul de la Washington, când Mark Rutte avea nevoie de susținerea unanimă a aliaților pentru această funcție. 

Mandatul de președinte al României deținut în prezent de Klaus Iohannis se încheie în 20 decembrie și, teoretic, dacă nu a obținut nicio funcție externă, ar trebui să se întoarcă la Sibiu sau să rămână doar cu o calitate de fost șef al statului, care îi asigură doar o casă de protocol din patrimoniul RAAPPS și indemnizația de fost președinte. 

În acest context, era previzibil că Iohannis va dori să se întoarcă în PNL și că va ținti o poziție în politica internă, vorbindu-se în ultimele săptămâni inclusiv despre o intenție a sa de a deveni prim-ministru, în varianta în care Nicolae Ciucă ar câștiga alegerile prezidențiale. 

În acest moment, aproape 20 de filiale ale PNL și-au stabilit listele de candidați, inclusiv PNL București. Pentru Senat, lista este deschisă la București de Sorin Cîmpeanu, însă, după cum explică surse din partid, ”este dreptul fiecărei organizații județene să își decidă componența listelor”, și, deci, să facă modificări sau invitații pentru o personalitate sau alta din partid sau din afara partidului. 

Însă, nu toți liderii liberali sunt fericiți cu scenariul în care Klaus Iohannis ar revendica un loc pe listele pentru Parlament. Conform Constituției, dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor. Acest lucru ar însemna că Nicolae Ciucă ar urma să fie Președinte interimar al României, dar Președintele, conform aceleiași Constituții, nu poate fi membru al unui partid, ceea ce ar însemna că s-ar complica candidatura lui Ciucă pentru alegerile prezidențiale, din partea PNL. ”Nu cred că Ciucă va candida din postura de Președinte interimar”, a declarat, pentru Antena3.ro, unul dintre liderii PNL.  

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close