Antena 3 CNN Politică Crin Antonescu, despre legea PNL pentru candidatura lui Iohannis: Poate candida și fără. PNL va fi lăsat în offside de PSD

Crin Antonescu, despre legea PNL pentru candidatura lui Iohannis: Poate candida și fără. PNL va fi lăsat în offside de PSD

klaus iohannis nicolae ciuca hepta
Crin Antonescu a atenţionat că „sunt orele înaintate” în politică | Sursă foto: Hepta
de Robert Kiss    |    22 Sep 2024   •   20:57

Posibila candidatură a președintelui Iohannis la parlamentare a fost comentată de fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, duminică seară la Antena 3 CNN, în ediția specială cu Berta Popescu. Acesta spune că legea care prevede posibilitatea candidaturii pe lista PNL nu va fi votată de PSD, iar liberalii vor fi lăsați în „offside”.

„De data asta e în joc candidatura domnului Ciucă la prezidențiale, că totuși domnul Ciucă candidează, dar și soarta PNL-ului. Cum va aprecia PNL, așa va face. Eu nu fac pronosticuri electorale, pot doar spune că e un pic jenant faptul că nici președintele Iohannis, nici PNL, nu iau o opțiune clară, nu justifică și nu pun în practică. E un fel de așteptare în pândă așa și asta dă un sentiment neplăcut”, a declarat Antonescu.

Întrebat dacă PSD ar trebui să voteze legea care i-ar permite lui Iohannis să candideze la parlamentare, Antonescu a răspuns: „Estimarea mea e că PSD nu va vota această modificare a legii pentru o persoană, respectiv Iohannis, iar la capătul acestei peripeții de o săptămână, PNL va fi puțin lăsat în offside de imagine. Dar ce mai contează”, a spus Crin Antonescu.

Declarațiile au loc în contextul în care legea din Parlament depusă de PNL urmează să intre la vot săptămâna viitoare. Aceasta i-ar permite lui Klaus Iohannis să candideze pe lista partidului la alegerile parlamentare pentru un post de senator. Marcel Ciolacu a anunțat sâmbătă că PSD decide luni dacă votează sau nu, dar a dat de înțeles că nu e nevoie de o modificare a legii pentru ca președintele să poată candida. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că „va verifica”.

Fără sprijinul PSD, liberalii nu au cum să treacă modificarea legii mai ales că potrivit unor surse există parlamentari PNL care nu vor vota. 

Și Crin Antonescu spune că Iohannis poate candida chiar dacă legea nu trece de Parlament.

„E dreptul domniei sale să candideze, nu îl împiedică nimeni, chiar și fără modificare de lege. Poate să candideze fie independent, menținându-și condiția de președinte până la capăt, fie demisionând pe ultimele două luni din mandat ca să fie pe lista PNL. Dacă este în interesul PNL ca Iohannis să fie pe listele lor, asta poate răspunde PNL. Verdictul final îl dau alegătorii”, a spus Antonescu.

Klaus Iohannis a anunțat deja că își va încheia mandatul la termen și nu va demisiona. Despre intenția de a candida la parlamentare, președintele nu a făcut nicio referire. În schimb, liderii PNL au dat de înțeles că prezența lui Klaus Iohannis pe lista partidului pentru Senat este necesară.

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close