Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că, „la o primă vedere”, președintele României Klaus Iohannis n-ar avea nevoie de nicio modificare de lege ca să poată candida la Senat. Acesta s-a referit la avizul Consiliului Legislativ asupra legii. Președintele PNL, Nicolae Ciucă spune că „dacă exista această posibilitate, nu cred că se ieșea cu un astfel de demers”. Liderul PNL a mai spus că va face în continuare „toate demersurile” pentru ca un „om important în stat să poată candida”.
Înainte de ședința PSD care va avea loc luni, unde social democrații trebuie să decidă dacă votează sau nu legea liberalilor, Marcel Ciolacu a declarat că nu ar fi nevoie de o un cadru legislativ pentru ca președintele Iohannis să poată candida la parlamentare.
„Părerea mea, dar repet, e părerea mea, aștept și expertiza colegilor, este că nu este nevoie de legislație suplimentară ca domnul președinte, dacă își dorește să candideze, să candideze. Cred că sunt mai mult lucruri tehnice, de strângere a semnăturilor doar pentru dânsul fiind independent pe acele liste. Îmi pare rău de colegii de coaliție, poate ar fi trebuit să aprofundeze mai mult sau să se sfătuiască să iasă din cercul propriu, să se sfătuiască cu mai mulți specialiști. Dacă concluzia specialiștilor va fi aceeași cu observațiile Consiliului Legislativ, vom lua o decizie. Dacă nu, vom lua altă decizie. Acest lucru o să-l facem luni", a declarat Marcel Ciolacu, aflat în vizită la Cluj.
Liderii grupurilor PNL de la Camera Deputaţilor şi Senat - Gabriel Andronache şi Daniel Fenechiu - au depus o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art. 52 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, care are un articol unic şi introduce un nou alineat, cu următorul cuprins: ”Preşedintele României, în functie la data alegerii Camerei Deputaţilor, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul in care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de preşedinte”.
Propunerea creează premisele candidaturii lui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare.
Consiliul Legislativ a avizat cu observaţii propunerea PNL, apreciind însă că „preşedintele României are dreptul de a candida pentru funcţia de senator sau de deputat pe lista unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale, chiar şi în lipsa normei preconizate”.
Consiliul Economnic şi Social (CES) a dat aviz nefavorabil propunerii PNL. „Independenţa Preşedintelui, reclamată de Constituţie, este pusă sub semnul întrebării odată cu asocierea cu un partid politic, chiar dacă acesta rămâne independent pe listele acestui partid”, este unul dintre argumentele CES, care invocă şi ”nevoia de credibilitate şi stabilitate sporită” a legislaţiei electorale.
Ciucă: Nu cred că se ieşea cu un astfel de demers dacă exista această posibilitate
Despre situația președinelui și o eventuală candidatură a fost întrebat și preşedintele PNL, Nicolae Ciucă acesta spune despre opinia exprimată de Marcel Ciolacu potrivit căreia preşedintele Klaus Iohannis ar putea candida ca independent pe listele PNL, cu condiţia depunerii unor semnături de susţinere a candidaturii sale, că nu are cunoştinţe juridice, dar va discuta cu specialiştii în domeniu.
„Din ce ştiu în momentul de faţă, nu cred că se ieşea cu un astfel de demers dacă exista această posibilitate, dar o să verificăm”, a declarat Ciucă, referindu-se la iniţiativa liberală de modificare a Legii privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului.