Antena 3 CNN Politică Ciolacu cere CCR să prezinte motivele pentru care a interzis candidatura Dianei Şoşoacă

Ciolacu cere CCR să prezinte motivele pentru care a interzis candidatura Dianei Şoşoacă

M.P.
5 minute de citit Publicat la 13:14 06 Oct 2024 Modificat la 08:26 07 Oct 2024
Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu vrea să vadă argumentele în baza cărora Curtea Constituțională a respins candidatura prezidențială a Dianei Șoșoacă. Sursă foto: www.gov.ro

Premierul Marcel Ciolacu, candidat la alegerile prezidenţiale, cere Curţii Constituţionale să motiveze respingerea candidaturii Dianei Şoşoacă, decizie anunţată ieri de CCR.

Marcel Ciolacu spune că în lipsa unei motivări adecvate se poate vorbi despre o vulnerabilitate a sistemului democratic în România.

Iată mesajul premierului Marcel Ciolacu:

"Hotărârea CCR în cazul doamnei Diana Șoșoacă pare la prima vedere, în lipsa unei motivări, disproporționată în raport cu principiul democratic fundamental de a alege și de a fi ales. Rolul principal al CCR este de a apăra candidații și dreptul lor de a fi aleși, nu de a fi o barieră pentru participarea lor în alegeri. Voi susține întotdeauna că funcțiile trebuie câștigate la urne prin vot popular, pentru că aceasta este esența democrației. Sub aceste aspecte, consider că CCR trebuie să prezinte rapid motivarea care a stat la baza acestei hotărâri și aceasta să conțină argumente legale și constituționale puternice. Altfel, vorbim de o vulnerabilitate a sistemului democratic din România care va impune o discuție serioasă în societate cu privire la necesitatea unei ample reforme a Curții Constituționale", a scris Ciolacu pe contul de socializare.

CCR a respins, sâmbătă seara, candidatura Dianei Şoşoacă la alegerile prezidenţiale. Judecătorii CCR au admis în şedinţa de sâmbătă contestațiile împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la prezidențiale, potrivit unui comunicat de presă.

Diana Şoşoacă avea două contestaţii pentru candidatura sa. Votul judecătorilor a fost de 5-2 pentru anularea deciziei BEC care admitea candidatura Dianei Șoșoacă.

Decizia CCR este definitivă, în acest moment Diana Șoșoacă fiind exclusă din cursa prezidențială.

Potrivit surselor Antena 3 CNN, motivele invocate de judecătorii CCR ar fi fost atac la siguranța națională și la adresa statului român și comportamentul Dianei Șoșoacă care ar încălca Constituția.

PNL spune că PSD îl vrea pe Simion în turul 2

Mai mulţi membri importanţi ai PNL au acuzat respingerea candidaturii Dianei Şoşoacă, candidat care ar fi luat voturi din electoratul lui George Simion. Astfel, cei de la PSD ar vrea ca George Simion să ajungă în turul doi cu Marcel Ciolacu.

Această idee este vehiculată şi de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc.

"Patru judecători CCR propuşi de PSD şi un judecător al Curţii Constituţionale propus de UDMR au decis că Diana Şoşoacă nu are dreptul să candideze la funcţia de Preşedinte al României.
Scopul evident este acela de a-i maximiza şansele lui George Simion să intre în turul II al prezidenţialelor, acesta fiind singurul candidat care poate fi învins de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.
Mai mult, devine evident că PSD plănuieşte o guvernare alături de AUR şi UDMR după alegerile parlamentare şi prezidenţiale.
Eu cred că doamna Şoşoacă este un personaj profund toxic pentru democraţia românească şi că nu ar trebui să ne reprezinte nici în Legislativul de la Bucureşti şi nici în Parlamentul European. În egală măsură, doamna în cauză are dreptul constituţional şi legal de a candida, nefiindu-i retrasă cetăţenia şi nefiind condamnată penal la pachet cu restrângerea unor drepturi.
Din această perspectivă, decizia CCR (pe filiera PSD – UDMR) este un grav atac la adresa statului de drept şi o dovadă clară că PSD nu se schimbă: vor toată Puterea, vor să devină partidul unic în România.
În ultima perioadă, #PNL a susţinut că PSD şi Marcel Ciolacu încep să deraieze. Avem astăzi confirmarea disperării acestor oameni care manifestă un dispreţ profund pentru democraţie şi care sunt dispuşi să facă orice pentru a-şi atinge scopul. În esenţă, ce au făcut acum este din aceeaşi categorie cu limitarea votului în Diaspora în 2014 de către Victor Ponta. Şi românii îşi dau seama de asta.
De ce le este frică nu vor scăpa. Chiar şi în aceste condiţii, turul II al prezidenţialelor va fi între candidatul PNL (Nicolae Ciucă) şi candidatul PSD (Marcel Ciolacu). Ca întotdeauna în ultimii 20 de ani, PeSeDiştii vor sfârşi înfrânţi. Iar acest lucru se va întâmpla cu largul lor concurs, pentru că ei nu înţeleg democraţia şi teama oamenilor faţă de reîntoarcerea Partidului Unic", a scris Nicoleta Pauliuc, senator PNL pe contul de socializare.
 

Grindeanu şi Tudose acuză PNL de "amnezie"

Decizia CCR a fost comentată şi de Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor, şi lider PSD. Acesta spune că este nevoie de o motivare juridică pentru suspendarea Dianei Şoşoacă.

"Decizia CCR în cazul candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să aibă o motivare juridică extrem de clară pentru ca opinia publică să o înțeleagă pe deplin!
Reacțiile unor lideri politici, care vor să folosească acest pretext pentru a se poziționa electoral, nu au vreo legătură cu interesul public, ci strict cu interesul personal!
Adevărul este că prim-ministrul Marcel Ciolacu a dovedit, în repetate rânduri, că înțelege foarte bine și respectă regulile democratice. O arată inclusiv faptul că, în contextul stabilirii datei alegerilor prezidențiale, s-a întâlnit și a discutat oficial cu Diana Șoșoacă, chiar dacă această conduită a atras un cor de fluierături, al tuturor celor care și astăzi văd tot felul de conspirații.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a refuzat să scoată din jocul electoral, la alegerile din iunie, partidul condus de Diana Șoșoacă, așa cum cereau chiar aceiași lideri ai dreptei, care astăzi pretind că o apară, dar care se gândesc, de fapt, doar că i-ar putea prelua o parte din capitalul politic.
Culmea, după ce Diana Șoșoacă a devenit europarlamentar, ei acuzau PSD și pe Marcel Ciolacu că au ajutat-o să intre în Parlamentul European.
De aceea, reacțiile lor de astăzi nu pot fi credibile, ci sunt simple atacuri electorale!", a scris Sorin Grindeanu pe contul său de socializare.
 
Alt lider PSD, fost premier şi actual parlamentar, Mihai Tudose, a criticat reacţiile PNL pe un ton mai dur decât Grindeanu acuzând PNL că ar fi recurs exact la aceleaşi tactici de care acum sunt acuzaţi cei de la PSD. Mi exact este vorba de demersul lui Alexandru Muraru de la PNL de a-l scoate în afara legii pe George Simion de la AUR.
 
"Amnezia ca doctrină.
Acum un an, în mai 2023, un maaaare lider (!) PNL, Alexandru Muraru, declara prețios că va începe demersurile pentru scoaterea AUR în afara legii. Acest demers lui i se părea foarte democratic….
PSD-ul prin vocea Președintelui Marcel Ciolacu s-a poziționat ferm împotriva acestui derapaj…
Acum, când Curtea Constituțională a luat o decizie intens discutată, aceeași ,,personalitate” liberală urlă că PSD ucide democrația…
E amnezie sau disperare pe la PNL prin curte?
Sau deja se caută variante de justificare a eșecului ostașului-erou-nerecunoscut?
Măcar un pic de inteligență era necesară…
Și mai multă atenție la ce ați ,,mâncat” în trecutul nu prea îndepărtat!
Deci, poate își aduce aminte Muraru-PNL cum promova o lege pentru un om sau cum scotea partide în afara legii….
Nu Murarule, nu PSD și Ciolacu sunt de vină pentru eșecul vostru!
Voi decontați toate boacănele făcute în pandemie, toate jongleriile din energie, toate prostiile puse în PNNR…
Dar când amnezia devine o chestie doctrinară…", a scris Mihai Tudose pe contul de socializare. 
 
 
 

 

 

×
x close