Antena 3 CNN Politică Cine va face parte din echipa lui Ciolacu, pe care PSD-iștii o vor vota la Congres prin cod QR. Firea va fi înlocuită cu Băluță

Cine va face parte din echipa lui Ciolacu, pe care PSD-iștii o vor vota la Congres prin cod QR. Firea va fi înlocuită cu Băluță

gabriela firea marcel ciolacu inquam photos octav ganea
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
de Robert Kiss    |    22 Aug 2024   •   07:00

Social democrații se reunesc, sâmbătă, la centrul Romexpo din București, pentru Congresul partidului în care va fi aleasă nouă canducere, iar președintele și premierul Ciolacu își lansează campania pentru prezidențiale. Potrivit surselor din partid, moțiunea cu care se va prezenta Ciolacu în fața social democraților include o echipă de conducere cu 16 posturi de vicepreședinți, două funcții de prim-vicepreședinți, secretarul general și președintele consiliului național.

Față de vechea structură, la Congres vor fi validați 4 vicepreședinți în plus pe zona de specialități. În total vor fi 8 vicepreședinți pe domenii, 8 în zona regiunilor, 2 prim-vicepreședinți, președintele, secretarul general și președintele Consiliului Național.

Potrivit surselor citate, Gabriela Firea va pierde funcția de prim-vicepreședinte, urmând să fie înlocuită de primarul sectorului 4, Daniel Băluță. Firea rămâne președinte al organizației București. Cealaltă funcție de prim-vicepreședinte va fi ocupată tot de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

De asemenea, o altă schimbare importantă va fi la vârful Consiliului Național. Actualul președinte, Vasile Dîncu, trece pe funcția de vicepreședinte pentru afaceri europene, iar în locul său președinte al CN va fi europarlamentarul Mihai Tudose. 

Secretarul general al partidului, Paul Stănescu, își păstrează funcția și în viitoarea structură de conducere.

La nivelul vicepreședinților, Ciolacu va propune intrarea unor nume noi, din partea unor candidați tineri care au câștigat alegerile locale: Rareș Hopincă, primarul ales al sectorului 2 și Gheorghe Șoldan, care l-a învins pe liberalul Gheorghe Flutur la președinția CJ Suceava.

De asemenea, câteva nume importante se vor alătura echipei lui Ciolacu în poziția de vicepreședinți. Este vorba de Elisabeta Lipă, rectorul Universității Politehnica, Mihnea Costoiu și de Victoria Stoiciu care va fi vicepreședinte pentru societatea civilă.

La Congresul de sâmbătă, președintele va fi ales prin vot pe telefon, cu un cod QR. 

„O să avem și o premieră la acest congres: se va vota președintele electronic, pe telefonul mobil, în baza unui cod QR individual pe care îl va primi fiecare delegat pe spatele legitimației de delegat”, declara recent purtătorul de cuvânt al partidului, Lucian Romașcanu.

Congresul de la Romexpo va fi și primul eveniment pentru Marcel Ciolacu din postura de candidat anunțat la alegerile prezidențiale. Marți, liderul PSD a transmis că a decis să își depună candidatura.

„Am decis să îmi depun candidatura la Preşedinţia României. Am luat această decizie după ce m-am consultat cu românii, cu familia mea şi cu colegii mei din partid”, a anunţat preşedintele PSD. 

El spune că „la Congresul de sâmbătă voi veni în faţa românilor cu Planul meu pentru România şi le voi cere colegilor mei sprijinul pentru a câştiga alegerile prezidenţiale”.

„Astăzi, mai mult ca oricând, România are nevoie de stabilitate şi echilibru. Românii au nevoie de siguranţa că muncind pot avea un trai mai bun. Ţara are nevoie de un preşedinte căruia îi pasă de toţi românii. Nu m-am dat niciodată înapoi de la lucrurile grele. Am preluat preşedinţia PSD într-un moment foarte dificil şi, împreună cu colegii mei, am reuşit să recâştigăm încrederea oamenilor. Am acceptat răspunderea de a fi prim-ministru într-unul dintre cele mai complicate momente din istoria recentă. Şi am reuşit, alături de colegii mei din Guvern, să punem lucrurile în ordine”, arată preşedintele PSD în mesajul postat pe Facebook.

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close