Antena 3 CNN Politică AUR a depus oficial cererea de convocare a Parlamentului. Partidul lui Simion vrea să îl suspende pe Iohannis

AUR a depus oficial cererea de convocare a Parlamentului. Partidul lui Simion vrea să îl suspende pe Iohannis

A.O.
3 minute de citit Publicat la 16:30 14 Ian 2025 Modificat la 23:29 14 Ian 2025
george simion hepta
AUR, alături de partidele SOS și POT au împreună 162 de parlamentari, un număr suficient pentru a demara procedura de suspendare a președintelui. Sursă foto: Hepta

UPDATE ORA 17.30: AUR a anunțat că a depus solicitarea pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie 2025 la Birourile Permanente ale celor două Camere. 

Scopul acestei solicitări este acela de a cere socoteală unui guvern care s-a dovedit o simplă mascaradă a aceleiași guvernări nefaste PSD-PNL care a prăbușit România, dar în același timp pentru a putea începe procedura de suspendare a președintelui ilegitim Klaus Werner Iohannis, astfel încât țara să revină în cadrul constituțional. Este un pas crucial pentru restabilirea democrației și a pune capăt actualei crize politice în care se află România”, a precizat AUR într-un comunicat de presă. 

Formațiunea politică susține că a răspuns în acest fel solicitării străzii. 

„Într-o țară normală, președintele ar fi trebuit să iasă public, să își asume responsabilitatea și să demisioneze, împreună cu guvernul pe care l-a nominalizat. Regimul Iohannis, alături de complicitatea PSD, PNL și UDMR, a aruncat România într-o criză politică fără precedent, cu consecințe economice catastrofale asupra românilor, iar noi, AUR, suntem hotărâți să punem capăt acestui coșmar politic. Totodată, răspundem solicitării Partidului Oamenilor Tineri (POT) de a susține cererea de suspendare a lui Klaus Iohannis. Toți cei 91 de parlamentari AUR au semnat deja pentru demararea procedurii de suspendare”, se arată în comunicatul citat. 

De asemenea, formațiunea politică își dorește și să dărâme Guvernul Ciolacu 2. 

„ Este datoria noastră, ca reprezentanți ai poporului, să acționăm ferm și decisiv pentru a readuce normalitatea în România, pentru a pune capăt unui guvern anti-românesc condus de Marcel Ciolacu și pentru a trimite acasă un președinte care și-a pierdut încrederea poporului și legitimitatea, Klaus Werner Iohannis”, a transmis partidul. 

-- Știrea inițială --

George Simion a anunțat că va depune o solicitare de convocare a Parlamentului pentru a demara procedura de suspendare a președintelui. Mandatul lui Klaus Iohannis a expirat la data de 21 decembrie 2024, însă a rămas în funcție după ce Curtea Constituțională a anulat  alegerile prezidențiale și a decis reluarea întregului proces electoral. 

Parlamentul este în vacanță încă două săptămâni, iar semnăturile pentru o sesiune extraordinară nu au fost depuse deocamdată. 

AUR, alături de partidele SOS și POT au împreună 162 de parlamentari, un număr suficient pentru a demara procedura de suspendare a președintelui, însă nu și pentru a o duce la capăt. 

Șefului statului poate fi suspendat doar cu jumătate plus unu din voturile parlamentarilor și este puțin probabil ca un alt partid să se alăture demersului AUR. 

Ce spune Constituția

Potrivit Constituției, dacă trece de votul Parlamentului, pentru demiterea președintelui este necesar votul popular.

„(1) În cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției, Președintele României poate fi suspendat din funcție de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună, cu votul majorității deputaților și senatorilor, după consultarea Curții Constituționale. Președintele poate da Parlamentului explicații cu privire la faptele ce i se impută.

(2) Propunerea de suspendare din funcție poate fi inițiată de cel puțin o treime din numărul deputaților și senatorilor și se aduce, neîntârziat, la cunoștința Președintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcție este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Președintelui”, se arată în articolul 95 din Legea Fundamentală. 

Cât timp președintele este suspendat din funcție, interimatul este asigurat  „în ordine, de președintele Senatului sau de președintele Camerei Deputaților”, se arată în articolul 98 din Constituție. Președintele interimar însă nu poate exercita atribuțiile de la articolele 88-90 din Constituție, respectiv nu poate adresa mesaje Parlamentului cu privire la principalele probleme politice ale națiunii, nu poate dizolva Parlamentul și nu poate convoca un referendum. 

Citește și: 

Ilie Bolojan: „E populism să îi ceri demisia lui Iohannis. Va rezolva problemele economice ale României?”

De ce rămâne Klaus Iohannis la Cotroceni: „Eu nici nu pot să plec, cum să plec dacă Constituția îmi spune să stau?”

Călin Georgescu îl amenință pe Iohannis: „E o singură soluție, să plece. Dacă nu, se pot dezvolta multe lucruri în ceea ce-l privește”

×
x close